Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fattigdom og hungersnød skaber desperation i Venezuela

Flere er døde efter at have spist giftige afgrøder i jagten på mad i Venezuela
Udland
4. marts 2017

Et forældrepars desperate jagt på føde kostede mandag en blot ét år gammel baby livet, efter at hun havde spist en giftig variant af den almindelige spiserod, Yuca.

Det er imidlertid ikke det første tilfælde af forgiftning. Flere børn og voksne venezuelanere er i årets første måneder døde efter at have spist den bitre og giftige variant af yucaroden, der sælges billigt fra gadeboder, og derfor forsøges tilberedt som mad blandt de stadigt flere fattige i Venezuela.

For at forhindre flere dødsfald har de venezuelanske myndigheder iværksat en kampagne, der advarer befolkningen om den giftige yuca amarga, og landets præsident, Nicolas Maduro, har i en optræden på nationalt tv sagt, at »det giver problemer« ikke at kunne kende forskel på den søde og den bitre yuca.

Fattigdom eskalerer

Præsident Maduros belærende tv-optræden får hård kritik fra landets opposition, der peger på, at problemet i Venezuela er stigende fattigdom og galoperende inflation, der betyder, at det bliver stadigt sværere at dække leveomkostningerne for en almindelig familie, fordi priserne stiger langt hurtigere end lønningerne. 

Sidste år satte Venezuela rekord med en inflation på mere end 400 procent, og de seneste tal fra de venezuelanske myndigheder viser, at alene fra december til januar steg fødevarepriserne med 11,9 procent.

En årlig undersøgelse, der måler på leveforholdene i Venezuela, bekræfter den negative udvikling. Undersøgelsen, der laves i samarbejde mellem de tre universiteter; Universidades Central de Venezuela, Simón Bolívar og Católica Andrés Bello, viser således, at andelen af fattige i Venezuela steg fra 48 procent i 2014 til 82 procent i 2016.

Fornægtelse

Ikke desto mindre lyder konstant optimistiske toner fra den siddende regering.

Senest er det den venezuleanske indenrigs- og justitsminister, general Nestor Reverol, der i venezuelansk presse glæder sig over et veloverstået karneval landet over, hvor rekordmange deltog, mens der var langt færre trafikale problemer end andre år.

Ministerens glæde står i skarp kontrast til meldinger fra Venezuelas mest populære feriedestinationer, der i andre dele af den venezuelanske presse fortæller om et fald på op mod 90 procent i antallet af besøgende.

Som det frie, venezuelanske dagblad Tal Cual skriver i en leder med titlen Virkeligheden og virkeligheden:

»Det er så afgjort et regime, der forsøger at foregive en virkelighed over for en befolkning, der dagligt må acceptere en helt anden virkelighed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Ok, det anede jeg ikke.
En inflation på 400 %... du godeste.

Trond Meiring

Hvad med at USA donerer en smule af sit enorme kornlager?
Nå, nej, det er jo Venezuela...