Fredsmarch til Aleppo: ’Et skrig har ikke noget succeskriterium’

Med en reduceret organisation og et deltagerantal, der sjældent når 50, indkalder Berlin-Aleppo-marchen til international aktionsdag den 22. marts. Problemer ved grænsen ud af Schengenområdet giver forsinkelser
På vej gennem Kroatien er marchen snart ude af EU og på vej gennem den del af Balkan hvor tusinder af Syriensflygtninge er Strandet.
	Foto: Janusz Ratecki

På vej gennem Kroatien er marchen snart ude af EU og på vej gennem den del af Balkan hvor tusinder af Syriensflygtninge er Strandet.
Foto: Janusz Ratecki

Udland
7. marts 2017

70 dage efter at Civil March for Aleppo med omkring 500 mennesker anden juledag forlod Berlin med kurs mod Aleppo, krydsede marchens nu omkring 20 deltagere søndag grænsen fra Slovenien til Kroatien. Den første grænse, hvor deltagerne for alvor kan mærke forskellen på Europas åbne og lukkede grænser.

Det tog det meste af formiddagen, inden de kroatiske grænsemyndigheder havde gransket samtlige deltageres bagage. Forud var gået mere end et døgn med at finde en grænseovergang, som også ville lade marchens latinamerikanske deltagere følges med resten af marchen ind i Kroatien. I forvejen var ruten gennem Slovenien blevet forlænget på grund af organisatoriske problemer.

»Så nu har vi travlt,« siger franskmanden Antoine Bonfils, der har deltaget i marchen siden tre dage efter afgangen fra Berlin.

»Vi skal være i Sarajevo den 22.,« siger han med henvisning til en aktionsdag, marchen håber kan få international genklang.

På kortet kan du følge Aleppo-marchens rute skridt for skridt gennem Europa.

Fra Berlin til Aleppo

Marchens oprindelige ide og appel var at gå fra Berlin ad den omvendte flygtningerute ned gennem Østrig og Balkan via Grækenland og Tyrkiet til Aleppo i Syrien med et enkelt budskab om fred og om, at almindelige mennesker kan gøre mere ved verden end blot at sidde passivt og klikke likes og not-likes på de sociale medier.

Mere end 3.000 erklærede sig på Facebook som deltagere inden afgangen fra Berlin, og i dag følger over 30.000 mennesker fra hele verden marchen på de sociale medier. Ledelsen skønner, at omkring 2.000 på nuværende tidspunkt har deltaget – enten ved at gå dele af ruten eller ved at organisere eller deltage i events under vejs.

Information gik med fra Berlin til syd for Prag og dækkede marchen intensivt frem til sidst i januar.

Særligt de større byer – Dresden i Tyskland; Prag og Brno i Tjekkiet; Wien og Graz i Østrig og Maribor i Slovenien har indtil nu været ramme om demonstrationer, debatter og kulturarrangementer arrangeret af lokale aktivister og foreninger eller syriske eksilgrupper i samarbejde med marchen.

Man føler, man hører til

Den danske sygeplejerske Jorit Tellervo gik med de sidste seks dage i Østrig og ind i Slovenien sidst i februar.

»Vi bliver fantastisk modtaget over alt, og de fleste vinker, når vi går forbi,« fortalte hun til Information over telefonen fra Wildon, kort før marchen gik ind i Slovenien.

»Og det gælder, hvad enten det handler om hjælp til indkvartering eller arrangementer som det, vi oplevede i Graz, hvor der var musik, digtoplæsning og spisning med flere hundrede deltagere arrangeret af de syriske flygtninge i byen,« siger hun.

Hun ser ikke deltagertallet, der sjældent når de 50, som et problem – tværtimod: »Det er en ideel størrelse, det gør organisationen overskuelig og gør det nemt at føle, at man hører til,« siger hun.

»Marchen er stadig en vigtig tilkendegivelse til verden om, at vi ikke bare sidder foran fjernsynet og ser ’Blomsterberg’. Jeg kan mærke, at den har været i gang så længe, at folk begynder at lægge mærke til den, det kan jeg mærke på den måde, folk tager i mod os på,« siger Jorit Tellervo.

 

Gennem Østrig og Slovenien har marchens organisation vøret på ad hoc-niveau og er nu under genopbygning.
	 Foto: Janusz Ratecki

Gennem Østrig og Slovenien har marchens organisation vøret på ad hoc-niveau og er nu under genopbygning.
 Foto: Janusz Ratecki

Svækket organisation

Den seneste måned har marchen skiftet til et lavere organisatorisk gear. Gennem Tyskland og Tjekkiet var den bakket op af landsdækkende organisationsteams i de respektive lande.

Kort før marchen nåede Østrig, kollapsede den østrigske organisation imidlertid i interne modsætninger, og organiseringen blev i al hast overtaget af fortrinsvis tyske og polske organisationsfolk fra marchen bakket op af lokale aktivister.

Denne tysk-polske ad hoc-organisering blev videreført gennem Slovenien, og nu på vej ind i Kroatien erkender marchens frontfigur, Anna Alboth, at organisationen skal startes op fra bunden igen.

»Men marchens egen daglige ledelse har så meget erfaring nu, at det nok skal gå,« siger hun fra Berlin, hvor hun i disse dage er hjemme hos sin mand og sine børn for første gang siden afgangen fra Berlin.

11.541 rosenblade i Sarajevo

I anledning af 25 året for indledningen af belejringen af Sarajevo under den eksjugoslaviske borgerkrig har Aleppo-marchen lagt sin rute om for at komme gennem den historiske by og mindes ofrene for belejringen og borgerkrigen.

»Det er et naturligt stop for os,« siger Antoine Bonfils, der er en af hovedkræfterne bag eventen.

Den 22. marts vil der blive afholdt en mindehøjtidelighed og en koncert i byen arrangeret af Civil March for Aleppo, ifølge Antoine Bonfils i samarbejde med bystyret i den bosniske hovedstad.

Blandt andet vil der ved middagstid blive spredt 11.541 rosenblade i floden Miljacka – det er antallet af civile, der mistede livet under den fire år lange belejring.

Om eftermiddagen er der klaverkoncert i Sarajevos historiske basar med den palæstinensisk-syriske pianist Aeham Ahmad. Han fik internationalt gennembrud, da han i 2014-15 gav en række koncerter med et klaver trukket rundt på en trækvogn i ruinerne i flygtningelejren Yarmouk i udkanten af Damaskus.

Efter koncerten afholdes en 24 timers open air-debat om fred.

Gennem netværket af tidligere marchdeltagere arbejdes der nu intenst på at gøre den 22. marts til en international aktionsdag for fred i Syrien.

’Målt på antallet er det et flop’

Det er den første større aktion, der udgår fra selve marchen. Det er først og fremmest den slags, marchen skal bruges til, forklarer Antoine Bonfils over telefonen fra grænsen til Kroatien.

»Målt på antallet af deltagere er vi et flop,« siger han. Inden han sluttede sig til marchen havde, han læst på marchens hjemmeside om et mål på tusinder af deltagere. »I morges var vi 20, vi er gennemsnitligt op mod 30 om dagen, så det skal vi ikke måles på,« siger han

»Marchen er et afmægtigt skrig; en reaktion på en smerte, jeg tror alle føler omkring Syrien. Sådan et skrig har ikke noget succeskriterium. Men hver gang vi besøger en skoleklasse, får vi talt om Syrien med dem på en måde, de aldrig har oplevet. I Tyskland sagde en af de syriske deltagere: Det er ikke så vigtigt, hvor mange I er, men det  har storbetydning, at I overhovedet gør noget.«

Anna Alboth er overbevist om, at marchen stadig har et potentiale til at vokse sig stor, og at det på sigt også er meningen: »Og jeg er overbevist om, at det vil ske,« siger hun.

Men der er lang vej. Den seneste måned er der kun kommet få nye deltagere. Og selv om der de sidste uger har været deltagere fra mere end ti lande, er marchen i høj grad båret af gengangere: deltagere, der har været med tidligere og nu vender tilbage – fortrinsvis fra Tyskland og Polen, hvor de oprindelige intiativtagere kommer fra.

Fredsmarch til Aleppo

Anden juledag startede en fredsmarch fra Berlin med kurs mod Aleppo. Mod strømmen ad den rute, flygtningene fra den syriske borgerkrig har rejst gennem de seneste år: Fra Tyskland, ned gennem Centraleuropa, Balkan, Grækenland og Tyrkiet til Syrien.

’Vi er dem, bomberne skulle skræmme væk,’ siger arrangørerne, der tæller folk fra bl.a. Tyskland, Polen, Finland, Belgien.

Informations Jon Jørgensen gik med den første måned fra Berlin til syd for Prag. Marchen dækkes herefter lejlighedsvis. Følg med i avisen og her på information.dk.

Læs mere om marchen på civilmarch.org.

Seneste artikler

 • Fredsmarch i tre udgaver: Den store, den lille og den hemmelige

  27. marts 2017
  Med en demonstration gennem den bosniske hovedstad, Sarajevo, er Civil March for Aleppo nu nået en tredjedel af vejen til Syrien. Uafklaret om, hvorvidt den vil være en massebevægelse eller en pilgrimsfærd. Drømmen om, at de to smelter sammen, tror ingen rigtig på længere
 • ’12 var nok for Jesus, så måske er tallet ikke et problem’

  23. januar 2017
  Berlin-Aleppo-marchen synes indhentet af mangel på overvejelser om mål og behov. Behovet for flere deltagere er åbenlyst – men organisationen kan næppe bære et stort rykind. Information tager en pause fra marchen
 • Dissidenterne fra Prag

  19. januar 2017
  Fredsmarchens bedste venner er også nogle af dens skarpeste kritikere. Afgangen fra Prag reducerer på ny marchen voldsomt og starter med et skænderi
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her