Nyhed
Læsetid: 4 min.

Gasledning bryder med EU’s egen målsætning om energiuafhængighed af Rusland

EU-Kommissionen har på foranledning af den danske regering besluttet at gå ind i sagen om opførelsen af en gasledning mellem Rusland og Tyskland, som vil passere gennem den danske del af Østersøen
Udland
31. marts 2017

Energiselskabet Gazprom ventes snart at sende en anmodning om byggetilladelse til Energistyrelsen. Den russisk-tyske gasledning Nord Stream 2 vil nemlig skulle løbe igennem dansk farvand i Østersøen.

Som Information beskrev torsdag har udsigten til en ansøgning bragt Danmark og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en penibel situation. Tyskland og flere vesteuropæiske lande ser store økonomiske fordele ved en direkte gasforbindelse, mens østeuropæiske EU-lande med Polen i spidsen frygter, at gasledningen vil destabilisere Europa og kunne blive udnyttet af Rusland i politiske konflikter.

Situationen besværliggjordes oprindeligt af, at Danmark i 2009 gav Gazprom en lignende byggetilladelse til en identisk gasledning, Nord Stream. Et af argumenterne var dengang, at regeringen ikke havde noget reelt valg på grund af international lov.

Det viser sig imidlertid, at den daværende energiminister, Lykke Friis (V), overså et notat fra Energistyrelsen og dermed vildledte Folketinget i et spørgsmål om mulighederne for ikke at godkende det omstridte energiprojekt.

De nye oplysninger indikerer, at Danmark ikke er tvunget til at give tilladelse til Nord Stream 2-projektet.

Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 skal bestå af to tvillingerørledninger, der løber gennem Østersøen fra Ruslands Narva-bugt nær den estiske grænse til Griefswald i det nordøstlige Tyskland.
  • Nord Stream 2 bliver over 1200 km meter lang, og vil fordoble kapaciteten leveret af den nuvæ- rende Nord Stream-gasledning.
  • Udover dansk farvand krydser rørledningen russisk, finsk, svensk og tysk. Samtlige lande skal derfor tillade byggeriet.
  • Gasledningen har en forventet levetid på 50 år og forventes at levere energi til 26 millioner hjem, hvilket svarer til energien fra 39 atomkraftværker.
  • Byggeriet skal stå færdigt i slutningen af 2019..
  • Nord Stream 2 A/S ejes 100 procent af Gazprom.

Kommissionen blander sig

I går meddelte Kommissionen så, at den går ind i sagen og indleder forhandlinger med Rusland. Kommissionen fastslog efterfølgende i en kommentar til Politiken, at den politisk ikke bryder sig om Nord Stream 2.

Skepsissen bunder i, at Nord Stream 2-gasledningen direkte er i modstrid med EU’s egen målsætning om mindre afhængighed af russisk gas.

Sidste måned præsenterede Kommissionen sin anden rapport om visionerne for den europæiske Energiunion. I rapporten fremhæver Kommissionen polske, franske og finske gasprojekter, og kalder det en »nøgleprioritet for den Europæiske Energiunion at mindske importafhængigheden af én enkelt leverandør.«

Navnet på den »enkelte leverandør« er Gazprom, verdens største gasselskab. Hovedparten af selskabets aktier ejes af den russiske stat, der har givet Gazprom monopol på at eksportere Ruslands gasreserver til udlandet, hvor nøglemarkedet er det europæiske.

Gazprom kan med Nord Stream 2 potentielt forøge sin eksport til EU med 10 procent, således at virksomheden fremadrettet kan levere halvdelen af unionens gasimport.

Sijbren de Jong, lektor i geopolitisk økonomi og ph.d. i EU’s eksterne energipolitiske relationer ved Leiden Universitet, kalder Nord Stream 2 for »et bedrag mod EU som energiunion«.

»Det er meningsløst. EU’s officielle energipolitik handler om at skabe alternative forsyningsruter af gas for ikke at gøre unionen for afhængig af én leverandør, men i virkeligheden øger EU med Nord Stream 2 nu afhængigheden af Rusland. EU modarbejder på den måde sin egen politik,« siger han og peger samtidig på, at gasledningen bliver et tilbageslag for EU’s målsætning om mere grøn energi og for vedvarende energivirksomheder som de danske.

Gazprom afvist

Kommissionen har nu bedt EU-landene om at fremlægge deres holdninger til gasledningen. Ligesom de selv vil undersøge de juridiske rammer for projektet.

EU’s Gasdirektiv fastslår, at ejeren af en gasledning ikke samtidig må have eneret på forsyningen. Gasledninger i det europæiske energinet skal med andre ord kunne benyttes af flere energiselskaber.

Rusland har vedtaget en lignende politik på deres hjemmemarked, hvilket betyder, at Gazprom skal stille sine gasrør til rådighed for andre udbydere i Rusland. Loven har ophævet selskabets årelange statslige monopol og ramt Gazprom hårdt økonomisk.

Derfor er det vigtigt, at gassen gennem Nord Stream 2 også bliver Gazproms egen. Og ifølge virksomheden selv, så falder Nord Stream 2 ikke under EU-lov, da den føres til havs og ikke til lands, hvorfor loven ikke gælder.

I 2014 måtte Gazprom skrinlægge en lignende forbindelse, selskabets South Stream-projekt. Projektet skulle via en gasledning gennem Sortehavet forsyne det sydøstlige EU med gas. EU-kommissionen underkendte og suspenderede dengang planerne, netop fordi Gazprom ikke ønskede at åbne gasledningen op for andre udbydere.

Forskellen fra dengang til nu er, at South Stream ikke udelukkende skulle føres til havs, men også skulle krydse indre EU-grænser. De nye omstændigheder fik i sidste måned EU’s energikommissær og vice-præsident til at fastslå, at Nord Stream 2-ledningen vil kræve nye juridiske regelsæt.

Hvis Kommissionen får udvidet EU-loven til også at gælde gasledninger til havs, vil det ifølge EU’s Gasdirektiv være op til det enkelte medlemsland, i dette tilfælde Tyskland, at sikre, at Nord Stream 2 også kan benyttes af andre energivirksomheder end Gazprom.

Foreløbig har Tyskland ikke reageret på kommissionens indblanding, men stædigt fastholdt, at projektet ikke skal ses politisk, men som ren forretning.

Hos den danske regering glæder man sig til gengæld over EU-Kommissionens indblanding, der med et snuptag har flyttet orkanens øje fra København til Bruxelles.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her