Feature
Læsetid: 8 min.

Glem Assad og Rusland – Militser har kontrollen over Syrien nu

Efter seks års borgerkrig er Syrien blevet et Eldorado for krigsherrer. Reelt har Assad mistet kontrollen over store dele af de såkaldt regeringskontrollerede områder, vurderer flere eksperter. Og atomiseringen af den syriske borgerkrig vil kun blive større i den kommende tid
Soldater fra en milits, der er støtter Assad i Aleppo. Efter Assads overtagelse af kontrollen i Aleppo i december er det ellers blevet fremstillet, som om Syriens diktator har overtaget i størstedelen af landet, men hans magt over disse områder afhænger af militser, som han ikke kontrollerer.

Soldater fra en milits, der er støtter Assad i Aleppo. Efter Assads overtagelse af kontrollen i Aleppo i december er det ellers blevet fremstillet, som om Syriens diktator har overtaget i størstedelen af landet, men hans magt over disse områder afhænger af militser, som han ikke kontrollerer.

Yang Zhen/Xinhua

Udland
15. marts 2017

Krigsherrer, røverbander og smuglerkonger har i dag reelt overtaget kontrollen med en stor del af det Syrien, som præsident Bashar al-Assad hidtil har kontrolleret.

Efter Assad overtog kontrollen af Aleppo i december og de efterfølgende fredsforhandlingerne i Astana, er det ellers blevet fremstillet, som om Syriens diktator har overtaget i størstedelen af landet, men hans magt over disse områder afhænger af militser, som han ikke har magt over.

Sådan er situationen på seksårsdagen for den blodige borgerkrig, der har sendt elleve millioner mennesker på flugt, kostet næsten en halv million livet og efterladt et helt land i ruiner og kaos.

De fleste tænker nok, at situationen i Syrien ikke kan blive meget værre. Men det kan den.

Krigen i Syrien er nemlig ved at fragmentere fuldstændigt på begge sider af fronten. Mens oprørsstyrkerne længe har været splittet i forskellige fraktioner, er en tilsvarende  atomisering af præsidents Assads styrker for alvor i gang.

I store dele af de såkaldt regeringskontrollerede områder tilbyder lokale militsledere, smuglere, lejesoldater og banditter en løn, der er tre gange højere end den syriske hærs, masser af lokal prestige og lukrative muligheder for at plyndre og afpresse lokalbefolkningen. En cocktail, som stadig færre syriske regimesoldater og arbejdsløse krigsflygtninge kan modstå.

»Fragmenteringen har for alvor ramt det syriske regime,« siger den førende Syrien-ekspert Shashank Joshi fra den militære tænketank Royal United Services Institute i London.

Og det bekræfter Danmarks mangeårige ambassadør i Syrien, Rolf Holmboe, som i dag er fellow ved Canadian Global Affairs Institute i Calgary. 

»Det er en meget typisk udvikling, som vi har set mange gange før i tilsvarende borgerkrige,« siger han og peger bl.a. på den femten år lange borgerkrig i Libanon i 80’erne og borgerkrigen i Afghanistan i 90’erne. I begge tilfælde tog krigsherrer, narkobaroner, smuglere og banditter magten i hver deres lille kongedømme og splittede landet til atomer.

En tilsvarende atomisering af Assad-regimets magtbase kan få uoverskuelige konsekvenser for udsigterne til en fredsløsning, vurderer de to eksperter.

Plyndring og afpresning

Militsernes magt over Syrien er tydelig: En morgen, da ejeren af en lille motorcykelbiks i det østlige Aleppo kom til sit værksted, var låsen skudt i stykker. Indenfor fandt han en gruppe bevæbnede mænd i færd med at plyndre butikken for motorcykler, reservedel og alt hans tyske værktøj. To af soldaterne truede ham med deres kalashnikovs til at tie, mens de læssede det meste af værkstedet på en pickup og forsvandt.

I dag forsøger han at overleve ved at sælge kaffe fra en lille gadebod.

Denne og lignede historier om det voksende militsvælde i de såkaldt regeringskontrollerede områder af Syrien kan bl.a. læses i det tyske magasin Der Spiegel.

I store dele af de områder, som præsident Assads regime formelt kontrollerer, er det i stigende grad lokale kommandanter, militsledere og smuglerkonger, der har taget magten.

»De myrder, plyndrer og chikanerer civilbefolkningen. Og ingen kan stoppe dem, ikke engang Assad selv. Militserne har efterhånden mere magt end landets øverste leder og er nu blevet de reelle magthavere i Syrien,« konstaterer Der Spiegel.

Og de to Syrien-kendere, som Information har talt med, bekræfter det nye krigsherrevælde, hvor hundredvis af lokale militsgrupper udnytter Assad-regimets svaghed til at overtage kontrollen med deres lokalområde og plyndre og afpresse lokalbefolkningen.

»De behøver bare at sætte en vejspærring op og kræve betaling af alle forbipasserende eller konfiskere deres varer,« siger Rolf Holmboe. Efter seks års krig er der mangel på alt i Syrien, og priserne på olie, benzin, medicin og andre fornødenheder er skyhøje på det sorte marked.

Seks års krig

Borgerkrigen i Syrien begyndte i midten af marts 2011, da Bashar al-Assads regime besluttede sig for at knuse et fredeligt folkeligt oprør mod diktatur og politisk undertrykkelse.

Siden har konflikten i Syrien udviklet sig til vor tids største humanitære katastrofe med ødelæggelser i et omfang, som ikke er set siden Anden Verdenskrig.

11 millioner lever som flygtninge, heraf;

  • 6,3 millioner internt i Syrien og
  • 4,9 millioner i nabolandene

13,5 millioner har brug for humanitær bistand

470.000 er blevet dræbt, heraf;

  • 55.000 børn

1 million lever under hel eller delvis belejring

17.700-60.000 er døde af tortur siden 2011

69 procent af befolkningen lever i ekstrem fattigdom

Kilder: Reuters, UNICEF, UNHCR, NRC, SNHR, Amnesty, SOHR

Tigre og høge

Et af de steder, som Der Spiegel udpeger som et krigsherrernes Eldorado, er Syriens fjerdestørste by Hama, hvor militsen Qawat al-Nimr, Tiger-styrkerne, regerer. Her, 200 kilometer nord for Damaskus, har præsident Assad ikke meget at skulle have sagt.

Det har derimod Tiger-militsens lokale ledere Ali Shelly, en velkendt gangster og hans makker Talal Dakkak, der er berygtet for at holde en løve som kæledyr og angiveligt fodre den med resterne af hans ofre.

Ifølge Der Spiegel står de to militsledere bag kidnapninger, røverier, plyndring og smugling af olie og benzin, som de sælger til alle, der vil betale, selv til Islamisk Stat.

Den frygtede Tiger-milits, der ifølge Rolf Holmboe tæller over 6.000 mand, er den ene af Assad-regimets to tilbageværende offensive styrker. Sammen med den ligeså berygtede Liva Suqur al-Sahara, Ørkenhøgenes Brigade, har de været spydspidsen i erobringen af bl.a. storbyen Aleppo.

Mens Tigerstyrkerne primært består af tidligere officerer i det syriske flyvevåbens frygtede efterretningstjeneste, udgøres kernen i Ørkenhøgene af storsmuglerne Mohamed Jaber og hans bror, der er blevet hovedrige på at sælge olie og benzin på det sorte marked – en forretning, som deres private milits på flere tusinde mand nu beskytter.

Et typisk mønster

Officielt tilhører de to militser stadig den syriske regeringshær, men i praksis har de for længst overtaget den reelle magt i store dele af de regeringskontrollerede områder, heriblandt kystbyen Latakia i det, der traditionelt bliver betragtet som Assads kerneland, og Aleppo, hvor den tidligere motorcykelmekaniker med kaffeboden ikke tør oplyse sit navn af frygt for høgenes hævn.

»Det er den slags mænd, der udkæmper Assads krig,« konstaterer Der Spiegel.

En opgørelse fra oprørsgruppen den Frie Syriske Hær oplister 58 forskellige militser, som i praksis udgør Assad-regiments kampstyrke, heraf mange irakiske, iranske, palæstinensiske og endda pakistanske og afghanske lejetropper.

Men både Shashank Joshi og Rolf Holmboe vurderer, at der er flere hundrede små og store militsgrupper, som støtter Assad-regimet og tilsammen tæller over 20.000 mand.

De to eksperter genkender det omsiggribende krigsherrevælde fra andre, langvarige borgerkrige.

I Libanon blev fragmenteringen i lokale militsgrupper og røverbander især tydelig i slutningen af den femten år lange borgerkrig, mens det samme var tilfældet i 90’ernes Afghanistan, hvor en myriade af  krigsherrer og narkobaroner malkede trafikken og røvede på hver sin landevej.

»Fragmenteringen skyldes først og fremmest det syriske regimes svaghed,« siger Rolf Holmboe.

»Assad-regimet har ikke selv ret mange operative styrker tilbage og er derfor dybt afhængig af de mange militser. Det udnytter de selvfølgelig, og den tendens vil ikke blive mindre fremover.«

Fatale fremtidsudsigter

Både han og Joshi understreger, at atomiseringen af det syriske regime kan få store konsekvenser for Syriens fremtid. Indtil videre har Assad-regimet og Rusland været i stand til at underskrive våbenhviler og andre aftaler, men det vil fremover blive stadig vanskeligere.

»Det bliver meget, meget sværere for Assad-regimet at indgå f.eks. våbenhviler i fremtiden eller en fredsaftale for den sags skyld,« siger Shashank Joshi.

»Spørgsmålet er jo, om han efterhånden kan levere. Hvis der en dag skal forhandles om en politisk løsning på borgerkrigen, skal Assad overtale alle militslederen til at overholde aftalen. Men hvis han ikke kan stoppe kampene, kan han ikke levere.«

Derudover risikerer det tiltagende kaos at åbne for, at nye politiske kræfter kan komme til magten i en håndevending.

»Det har vi set bl.a. i Libanon, hvor befolkningens afsky for de mange krigsherrers overgreb gav  grobund for fremvæksten af den iransk-støttede antivestlige Hizbollah-milits, som i dag er et af landets større politiske partier,« siger Joshi.

»Og i Afghanistan gav det totale fravær af lov og orden den pakistansk-støttede Taleban-bevægelse frit spil.«

I Syrien mener Rolf Holmboe, at et genfødt Islamisk Stat er den største risiko.

»Der er ingen tvivl om, at IS vil genopstå i en ny version, efter de er blevet fjernet fra deres sidste højborge i Mosul og Raqqa,« siger han.

»Ingen af de underliggende årsager til deres succes i 2014 er jo blevet løst, heriblandt det store spørgsmål om den fremtidige magtdeling mellem sunnier og shiiamuslimer.«

2011

Marts: Folkelig protest knuses

  • Fængslingen af en gruppe drenge, der har malet oprørske graffitis på en mur i provinsbyen Dara’a får syrerne på gaden med krav om politiske reformer og øget frihed. I marts bliver de første civile dræbt.

August: USA undsiger Assad

  • I august opfordrer USA præsident Bashar al-Assad til at træde tilbage og indefryser den syriske regerings værdier i USA. Demonstranterne tager gradvist våben i hånd.

2012

Juli: FN opgiver at mægle

  • I løbet af sommeren breder kampene mellem Assad-regimet og demokratisk-sidende oprørsgrupper sig til Syriens største by Aleppo. FN’s udsending Kofi Annan opgiver at mægle

August: USA trækker en rød linje

  • I august advarer USA’s præsident Obama Assad mod at bruge landets kemiske våben. I november og december anerkender golfstaterne, Storbritannien Frankrig, og Tyrkiet paraplyorganisationen NRC som det syriske folks ”legitime repræsentant”

2013

Marts: Assad taber terræn

  • Demokratisk-sindede oprørsgrupper erobrer oliebyen Raqqa i det østlige Syrien. Assad-regimet bliver stadig mere presset og tillader forretningsfolk mm. at oprette private militser.

August: Kemiske angreb

  • I august tager Assad-regimet kemiske våben i brug i Ghouta uden for Damaskus. Omkring 300 civile bliver dræbt. Rusland og USA tvinger Assad til at aflevere sine kemiske våben. Islamistiske grupper overtager gradvist oprøret

Det kemiske angreb i Ghouta den 21. august 2013 dræbte civile i hundredvis, og USA truede i tiden efter med at intervenere. 

Det kemiske angreb i Ghouta den 21. august 2013 dræbte civile i hundredvis, og USA truede i tiden efter med at intervenere. 

SNN/AP

2014

Juni: Islamisk Stat opstår

  • I løber af juni overtager den hidtil ukendte bevægelse Islamisk Stat kontrollen med det nordøstlige Syrien og det nordlige Irak og udråber er ”kalifat.” FN’s udsending Lakhdar Brahimi opgiver at mægle mellem Assad og opposition

September: Krigen mod IS

  • I september indleder USA og fem arabiske lander Operation Inherent Resolve mod Islamisk Stat i Syrien og Irak. I første omgang for at forhindre et folkemord på Iraks yasidi-mindretal. Danmark slutter sig til koalitionen i oktober

2015

Januar: IS vinder frem

  • I januar mister IS kontrollen med den kurdiske by Kobane, men erobrer og ødelægger senere på foråret den historiske ruinby Palmyra. 

September: Rusland redder Assad

  • Den islamistiske milits Jaish al-Fatah erobrer Idlib provinsen. I september går Rusland går ind i krigen for at redde Bashar al-Assad, hvis styre er ved at falde. Den syriske hær er nede på 6.000 mand

2016

August: Tyrkiet blander sig

  • Assad-regiment vinder frem, generobrer kontrollen med Homs og Palmyra. I august går tyrkiske styrker ind i Syrien for at hjælpe oprørsgrupperne mod IS og trænge kurderne væk fra den tyrkiske grænse.

December: Assad får overtaget

  • I december generobrer Assad-regimet kontrollen over Aleppo med hjælp fra Rusland, Iran og diverse shiamilitser. Assads politiske fremtid synes sikret

2017

Marts: Forhandling og overgivelser

  • I januar enes Rusland og Tyrkiet om en våbenhvile mellem Assad-regimet og ikke-islamistiske oprørsgrupper, men krigen fortsætter. I marts overgiver det den oprørskontrollede by Homs sig til regimet. Koalitionens krig mod IS intensiveres både i Syrien og Irak.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gustav Alexander

Det er uden tvivl en rigtig god artikel med et vigtigt budskab, som dog skal modificeres lidt for at konformere med sandheden (eller det er min opfattelse). Den moderne Syriske Hær ville tabe uden hjælpen fra libanesiske Hezbollah, de Iranske militser, SSNP samt Assads semi-autonome vassal styker i Suqur al-Sahara og Qawat Al-Nimr og NDF. Deres overgreb og tyveri på regeringens egen befolkning er et stort og ulykkeligt problem. Det er dog lidt sensationalistisk at sige, som Der Spiegel, at det reelt er militserne, der har magten i syrien.

Det fungerer på nuværende tidspunkt således at kun den nationale hær, libanesiske Hezbollah samt de førnævnte private militser, må anvende tunge våben, artilleri og tunge køretøjer. Det skyldes formentlig at Assad netop er bevidst om truslen mod sit voldsmonopol, der i alle tilfælde kan være fatale for stater. Han ønsker derfor at beholde essentiel militær kapabilitet på egne hænder. Det største problem består i at de private militser sandsynligvis vil forsøge at tilranne sig indflydelse i Assads regering el. lign, når rebellerne er nedkæmpet. De to dominerende militser ledes af korrupte finansbaroner med tætte forbindelser til Assad, så der er rigelig grund til pessimisme på den front. Jeg tror dog ikke vi skal frygte en decideret nedsmeltning af landet. Militserne bliver "heldigvis" heller ikke den eneste indflydelse på Assad. Iran og Rusland vil også presse på for en løsning, der forhåbentlig kan skabe udholdelige kår i Syrien. Men det er måske heller ikke et videre lykkeligt perspektiv, hvis Syriens fremtid skal blive et tovtrækkeri mellem Assad/lokale finansbaroner samt Teheran og Moskva.

René Arestrup

'Jeg tror dog ikke vi skal frygte en decideret nedsmeltning af landet.'
Øhh, hvad er det så, vi er vidner til?

Robert Ørsted-Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

René,

Jeg mente at vi i en post-borgerkrigs situation med Assad ved magten ikke vil se landet degenerere til borgerkrig endnu engang, som det ellers antydes i ovenstående artikel. Afslutningen på Borgerkrigen er heldigvis i udsigt nu. Det interessante bliver hvordan Assads Syrien kommer til at se ud, når alle relevante parter har gjort deres interesser gældende efterfølgende. Dét vil formentlig ikke ende i endnu en borgerkrig el. en tilstand lignende Afghanistans. Om ikke andet end fordi at både Iran og Rusland har kompromisløs interesse i et stabilt og venligtsindet Syrien.

René Arestrup

Dennis, jeg tror desværre du er en anelse optimistisk mht borgerkrigens snarlige afslutning. En hovedpointe i artiklen er vel netop, at fragmenteringen gør det uligt sværere at opnå nogen form for varig fred. Desuden er det vel en for længst etableret kendsgerning, at der er tale om en proxy-krig, hvor ikke mindst Golf-staterne og Iran - på hver deres side - spiller særdeles aktive roller i deres respektive forsøg på at sikre egne interesser. Skåret til benet er det en sunni-shia konflikt og derfor tror jeg ikke, at der bliver varig fred før der bliver slået nogle nye streger på landkortet - i såvel Syrien som Irak.

Gustav Alexander

René,
Der er ikke tale om optimisme. Jeg følger krigens udvikling rimeligt indgående. Det er tydeligt at Regeringen vinder krigen, nu hvor Aleppo er befriet og Palmyra genindtaget. Lommerne af rebeller er gennem årene blevet reduceret i en sådan grad at signifikant opposition i selve hovedstanden nu kun findes den Østlige Ghouta region. En lomme der i sig selv er under pres. Det er lange skridt fra situationen i 2013, hvor Præsident paladset var ved at blive afskåret fra lufthavnen (!).

Det er netop artiklen hovedpointe jeg sætter til debat: Vil krigen - pga regimets interne fragmentering med sine allierede - trække krigen endnu længere ud? Det har jeg argumenteret for ikke er tilfældet. Jeg synes her at forfatteren overdriver sit eget argument: Voldsmonopolet er ganske vidst under pres. Det er en uheldig strategisk nødvendighed, hvis problemer Assad er bevidst om (jvf. hærens monopol på tungt udstyr). Noget der ikke kommer til at ske er failed-state scenariet, som vestlige journalister ønsker - som et dødsønske - over et succesfuldt Assad regime. "Vi kan ikke komme af med ham men måske kan vi forbande ham" lader det uudtalte rationale til at være.

Touhami Bennour

Utroligt hvor meget kan et menneske tabe fornuft. Syrien som Irak før og Libyen lige efter viser hvor svært er det at kunne forstår noget som helst. Jeg ved ikke om Verden der flygter eller de flygter fra verden. Hvordan kan der glemme 2003 hvor Irak krig startede og hvordan endede. var der ikke kaos efter krigen. det er det samme der sker nu bar deres kusin PUTIN denne gang der fører kaoset. lige meget hvad den hedder den mand, Bush jr eller Putin. I ødelægger alt. Arabere ødelægger ikke deres land: Khadafi døde trods alt bland sin egne folk, Saddam også, og Ben Ali flygtede for det bliver bare værre for landet. Og selv Assad
har ingen interesse at Syrien bliver smadret. Det er vesten og deres Kusin Rusland der ødelægger arabisk land. Versten kan ikke mere end at ødelægge. Hvormange gange har Vesten talt om genopbygning af Irak og andre... men ødelæægelsen fortsætter.

Robert Ørsted-Jensen

Vi vil med stor sandsynlighed se et nyt Libyen, men løsningen er stadig støtte til demokrati og årsagen er også i dette tilfælde den tidligere enerådende hersker og dennes afvisning af samme og insisteren på sit eget enevælde. Assad og Gaddaffi ligner i den grad Zar Nikolaj II og hans far og katastrofen er der allerede

Robert Ørsted-Jensen

Touhami Bennour - nu var det altså Assad der ikke ville forhandle indførelse af demokrati med sine egen opposition.

Touhami Bennour

R.Ø.Jensen
JA men krigen udviklede sig til, siden Poutin kom ind. til noget "at vise sin styrke over for USA", der drejer sig ikke mere om demokrati. Assad han er lige glad, han har solgt Syrien til Putin. Putin har opnået sin mål. selv Trump vil være sin ven. Så må Syrien går ad helvede til. det har altid været sådan om det er Amerika eller Rusland. For danmark: no comment. Demokrati er ikke en sag for Putin.

Touhami Bennour

En libysk general var lige i Rusland og vil sikkert gentage Assad´s eksempel. Den general er modstander af den regering i Tripoli og anerkendt af FN. Men hvis det lykkes Rusland at blande sig der bliver resultatet det samme. Generalen får ingenting. USA har advaret Rusland( jeg ved ikke om det er Trump eller Obama der har advaret). Hvis han bruger russer som lege soldater. og styre selv mod målet OK så vil han få støtte. Men det tror jeg ikke Putin vil gå med det. Putin på ingen måde nævnt Syrien i sine taler. Det drejer sig om helt andet.

Touhami Bennour

Erratum.det skal stå. leje soldater.

Erik Mikkelsen

Onsdag fik jeg slettet en kommentar til denne artikel, omkring en syrisk borgers
fordømmelse af de to selvmordsangreb i Damaskus.
Han er torsdag vendt tilbage med følgende kommentar:
Al-Qaeda og deres sympatisører er ramt af et luftangreb i Aleppo provinsen.
I går fejrede de det i al-Jineh og i dag er de begravet under murbrokker.

Nej - jeg tror ikke hun forstår hvad jeg prøver at komme frem med.