Nyhed
Læsetid: 1 min.

Global opvarmning skaber oversvømmelser i Peru

Oversvømmelser i Peru og Ecuador er tegn på en overophedet klode på vej ind i et nyt klimasystem, frygter forskere
Udland
1. april 2017

Den massive og vedvarende nedbør, der har ramt Peru og Ecuador, og som foreløbigt har kostet 90 mennesker livet, skyldes en usædvanlig opvarmning af Stillehavet ved den sydamerikanske kyst.

Ændringer i vindforholdene, som formentlig skyldes, at den globale opvarmning svækker cirkulationen af vind og vand mellem nord og syd, betyder, at varmt vand fra Centralamerika presses imod syd i stedet for at blive skubbet nordpå af koldere vandmasser fra syd.

Det forklarer Nelson Quispe, der er daglig leder af Perus meteorologiske institut, Senamhi, til BBC’s spansksprogede redaktion, BBC Mundo.

»Normalt vil vindstrømmene (på dette tidspunkt af året, red.) gå fra syd til nord, hvilket forstærker havstrømmen Humboldt, der består af koldt vand. Men eftersom vindstrømmen er svækket, er havstrømmen det også,« lyder forklaringen fra Nelson Quispe.

Frygter ny El Niño

I efteråret 2016 sluttede den seneste globale El Niño-periode, der bevirker, at kloden varmes ekstra meget op, men næste samtidig – i november 2016 – begyndte en ny og mere lokal El Niño-effekt ud for Perus og Ecuadors kyster, som klimaforskere nu kalder El Niño Costero, hvor ekstra varmt havvand giver mere fordampning, der igen giver mere nedbør over land.

Rodney Martínez, leder af det Internationale Center for Forskning i Fænomenet El Niño, CIIFEN, der ligger i Ecuador, advarer ifølge BBC Mundo om, at den lokale opvarmning ved Peru og Ecuadors kyster med 40 procent sandsynlighed vil medføre en ny global El Niño-periode i 2017.

»Alt hvad der sker i denne del af Stillehavet påvirker det atmosfæriske tryk over hele Stillehavet og kan i sidste ende føre til en ny El Niño-periode,« siger Rodney Martínez, der understreger, at det ville være meget usædvanligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her