Læsetid: 4 min.

Hvad er Grønland værd i Trumps USA?

USA kræver større NATO-bidrag af Danmark, så Grønlands strategiske værdi er igen aktuel. Men ’Grønlandskortet’ vil kun give gevinst, hvis Danmark og Grønland lærer at arbejde sammen, viser ny analyse
21. marts 2017

Hvor meget er Grønland værd, nu hvor USA igen kræver større, danske bidrag til NATO? Hvordan maximeres udbyttet af Grønlands strategiske placering med Donald Trump ved roret i USA, klimaforandringer og øget fokus på Arktis?

Siden Anden Verdenskrig har Grønland haft betydelig værdi for det amerikanske forsvar, og både Grønland og især Danmark har udnyttet dette fortrin i Washington.

Danmark har ydet relativt mindre end andre lande til NATO-samarbejdet og i betydeligt omfang spillet ’Grønlandskortet’, når NATO og USA har stillet krav om større danske bidrag. USA’s adgang til baseområder i Grønland er blevet vekslet til delvis accept af Danmarks relativt beskedne bidrag til NATO i øvrigt.

To danske forskere har nu undersøgt Grønlands aktuelle diplomatiske værdi i USA. De to har systematisk interviewet 35 centralt placerede (anonyme) danske, grønlandske og amerikanske politikere, diplomater og embedsmænd – herunder fire tidligere, danske udenrigsministre plus kongresmedlemmer og akademikere i USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu