Hvis Hongkongs nyudnævnte Beijing-venlige guvernør, Carrie Lam, ønsker at sende et signal om, at hun ikke accepterer prodemokratiske demonstrationer, så må timingen for denne uges arrestationer af højtprofilerede ledere bag paraplybevægelsen passe hende udmærket.
Få dage efter guvernørvalget sidste søndag blev den 28-årige aktivist Alvin Cheng torsdag idømt tre måneders fængsel for at nægte at rydde det besatte område Mong Kok i forbindelse med paraplydemonstrationerne i 2014, skriver South China Morning Post.
Yderligere ni højt profilerede ledere bag de prodemokratiske demonstrationer er anklaget for »offentlig gene« – en forbrydelse, der kan give op til syv års fængsel. Alle ni overgav sig mandag til politiet, mens sympatiserende aktivister demonstrerede omkring dem, skriver The Guardian.
Blandt de anklagede er akademikerne Benny Tai Yiu-ting, Chan Kin-man og præsten Chu Yiu-ming. Domsafgørelsen er udsat til den 25. maj.
I 2014 gik aktivister, studerende og akademikere på gaden for at demonstrere for mere demokrati og uafhængighed af Kina – den såkaldte paraplybevægelse, der lammede Hongkongs gader i tre måneder fra September 2014.
Demonstrationerne var dengang en reaktion på, at centralregeringen i Beijing meddelte, at valget til guvernørposten ikke ville ske ved et folkeligt valg, men efter udpegelse af en valgkomité.
Pro-Beijing
Det kom derfor ikke som nogen overraskelse, at Hongkongs valgkomité i sidste uge valgte den kandidat, der var mest trofast overfor Beijing til guvernørposten.
Hun blev udpeget af valgkomitéens 1.200 medlemmer, der er blevet valgt til jobbet af det, der svarer til seks procent af de stemmeberettigede i Hongkong.
Det kunne være repræsentativt demokrati, men kritikere peger på, at valgkomitéen har en Beijing-venlig slagside og dermed valgte den kandidat, der var mest egnet til at sikre, at Hongkong retter ind efter centralregeringen i Beijing.
Den nyvalgte guvernør, Carrie Lam, har tidligere udtalt, at hun ønsker at samle befolkningen og undgå splittelse i det polariserede politiske klima i Hongkong, hvor en pro-Beijing-elite og virksomheder gentagne gange er stødt sammen med Hongkongs prodemokratiske græsrodsbevægelse, der ønsker større uafhængighed fra Kina.