Nyhed
Læsetid: 3 min.

Irak: ’Krigen er mere beskidt end nogensinde’

Efter at have tilbageerobret det østlige Mosul tidligere i år er de irakiske regeringsstyrker halvvejs igennem den vestlige del af byen. Kampene bliver stadig mere intense, mens antallet af civile fordrevne har nået sit hidtil højeste niveau
Udland
10. marts 2017

De hårdeste kampe venter, når regeringstyrkerne i de kommende dage når den store al-Nuri Moske i Mosuls centrum. Det var her, den selvudråbte kalif al-Baghdadi holdt sin berømte tale, hvori han erklærede etableringen af Islamisk Stats kalifat.

»Inde i byens centrum bliver det uforudsigeligt. Vores efterretninger siger, at Daesh (Islamisk Stat, red.) har forberedt sig godt med labyrinter af tunneller og fæstninger, som vil gøre gadekampene utroligt hårde. Den værste del af denne krig er ikke overstået,« siger major Ahmad al-Hadithi fra Iraks 7. division over telefonen.

De irakiske regeringsstyrker har de seneste dage genvundet kontrollen med en række vigtige regeringsbygninger, broer og strategiske positioner det vestlige Mosul. Slaget om IS-bastionen er efter fire måneders blodige gadekampe gået ind i sin tredje og afsluttende fase.

Men både militæranalytikere og irakiske officerer regner med større udfordringer, når offensiven rykker tættere på den gamle bydel.

»De første par uger er gået som forventet. Men nu er vi nået til et punkthvor krigen er blevet langt mere intensDaesh bruger bilbomber, snigskytter og fjernstyrede droner i et hidtil uset omfang,« siger Hisham al-Abd, leder af de irakiske specialstyrkers støtteenheder over telefonen.

»Den gamle bydel udgør en stor udfordringfordi det er svært at kæmpe i så smalle gader. Men også fordi Daeshspecialstyrker og de mere hårdkogte udlændinge har forskanset sig der,« lyder det fra Hisham al-Abd.

Det værste er i vente

I øjeblikket forsøger irakiske regeringsstyrker at finde fodfæste i nogle af de områder, som er blevet tilbageerobret over de forgangne uger. Områderne renses for eventuelle lureminer, snigskytter og IS-celler, der kunne gemme sig blandt indbyggerne, inden områderne skal benyttes som springbræt til den kommende fremrykning.

Flere analytikere har siden operationens begyndelse i oktober sidste år udtrykt bekymring for, hvad Islamisk Stat kan finde på, når presset vokser.

I sidste uge gjorde Den Internationale Komite for Røde Kors opmærksom på et kemisk angreb den regeringskontrollerede del af MosulEt dusin mennesker blev dræbt og flere blev behandlet for hud- og vejrtrækningsproblemer.

IS har tidligere udført kemiske angreb i både Syrien og Irak, og major Ahmad al-Hadithi frygter, at det vil gentage sig.

»Det er ikke mod vores soldater ved fronten, vi som sådan frygter kemiske angreb – det er usandsynligt, at fjenden vil bruge det imod os i gadekamp, da vi ofte kun står få hundrede meter fra hinanden. Men vi frygter, at de vil angribe civile i nogle af de tilbageerobrede områder længere væk fra fronten. Denne krig er blevet mere beskidt end nogensinde,« siger major al-Hadithi.

Civile hårdest ramt

Antallet af internt fordrevne fortæller, at krigen bevæger sig ind i en mere intens fase. Fra oktober 2016 til midten af februar i år blev 140.000 mennesker fordrevet på grund af kampe. Men alene siden 19. februar er yderligere 50.000 fordrevet.

»Den første uge i marts bød på det største antal fordrevne siden operationens begyndelse i oktober 2016. Alene den 3. marts blev 13.350 mennesker fordrevet fra Mosul,« oplyser FN’s kontor i en pressemeddelelse.

Flere uafhængige kilder i byen Qayyarah 60 kilometer syd for Mosul fortæller, at der ankommer flere hundrede fordrevne til byen dagligtMange søgely hos de indbyggere i Qayyarahsom er villige til at hjælpe.

»I går dukkede en familie op hjemme hos os, fordi de ikke havde andre til at hjælpe sig. De var meget taknemmelige og sagde, at de ville tage hjem igen, så snart Mosul blev befriet,« siger 21-årige Sarhan al-Saedi over telefonen.

Irakiske hærofficerer forventer en stigning i antallet af fordrevne i de kommende uger, når regeringsstyrkerne rykker dybere ind i byen.

Flere humanitære organisationer udtrykker bekymring over, at lejrene uden for Mosul allerede er overfyldte. FN vurderer, at krigen i værste fald vil fordrive op mod 400.000 mennesker i den kommende tid.

Den irakiske regering har stadig ingen nødhjælpsplan for de internt fordrevne.

Ved en tale onsdag i den kurdiske by Sulaymaniyah i Nordirak opfordrede Iraks premierminister, Haider al-Abadi, Mosulindbyggere til at blive indendørs:

»Der er en masse lidelse blandt de fordrevne. Derfor opfordrer vi folk til at blive indendørs under operationen,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her