Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina boykotter koreansk pop for at skubbe USA’s militær ud af sin baghave

Kina boykotter koreanske varer og aflyser popkoncerter. Det sker i håb om at presse Sydkorea til at standse etablering af det amerikanske missilforsvar THAAD, der udfordrer Nordkoreas rolle som Kinas skjold
Udland
18. marts 2017

I årevis har USA og Sydkorea diskuteret muligheden for at opstille et amerikansk missilforsvar på den koreanske halvø. Én dag efter Nordkorea i sidste uge affyrede fire ballistiske missiler, der fløj knap 1.000 kilometer og landede i Det Japanske Hav, blev etableringen en realitet.

Kina, der ikke ønsker amerikansk militær i baghaven, svarede igen med blokering af koreanske TV-shows og popmusik og aflysninger af koncerter, skriver The New York Times. I kampagner på internettet opfordres forbrugere til at boykotte alt fra populære koreanske kosmetikprodukter til mælkedrikke og kiks.

Det er ikke første gang, Kina har brugt popmusik til at lægge pres på Korea. Kort efter Sydkorea offentliggjorde planerne om etablering af det amerikanske missilforsvar i juli, blev flere koreanske popkoncerter aflyst, skriver VOX.

Koreansk eksport til Kina er big business og blev i 2014 til en indtjening på 5,3 milliarder dollars.  

Kinas skjold

Med opstillingen af et missilforsvar i Sydkorea kommer USA endnu tættere på Kina, lægger fornyet pres på styret i Pyongyang og udfordrer Nordkoreas rolle som kinesisk frontbastion:

»Nordkorea tjener som Kinas skjold mod USA. Med et kollaps af Nordkorea vil de væbnede amerikanske styrker komme tættere på Kinas grænse,« vurderer professor i internationale relationer ved Fudan Universitet, Shen Dingli, der i sin forskning blandt andet arbejder med ikke-spredning af atomvåben.

Selv om situationen på den koreanske halvø langt fra er optimal set fra Beijing, så er status quo at foretrække frem for et styrket amerikansk militær i området, der kan presse Nordkorea til ekstremer.

Det betyder, at Kina på den ene side er tilfreds med, at et uforudsigeligt Nordkorea holder USA i skak, mens Kina på den anden side ikke er interesseret i, at Pyongyang fortsætter udvikling af atomvåben, lyder det fra Shen Dingli, der peger på, at Kinas indflydelse i Nordkorea er næsten lig nul:

»Kina er nødt til at beskytte Nordkorea, så landet ikke bryder sammen. Sanktioner indebærer en risiko for at presse Nordkorea til sammenbrud. Derfor kan Kina ikke indføre fulde sanktioner.«

USA har ved flere lejligheder kritiseret Kina for ikke at gøre nok for at tøjle Pyongyangs udvikling af et atom- og missilprogram. Det er også på dagsordnen, når Rex Tillerson lørdag ankommer til Kina, skriver CNN.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her