Læsetid: 4 min.

Nu leder alle i Frankrig igen efter en revolution eller bare en at elske

Med godt en måned til første valgrunde er de officielle kandidater til præsidentvalget i Frankrig fundet. Samlende for favoritterne er deres totale nyskabelse af fransk politik
Lige nu ser det ud til, at det franske præsidentvalgs anden runde bliver en kamp mellem det ekstreme højres Marine le Pen og den ekstreme midtes Emmanuel Macron (på billedet).

Lige nu ser det ud til, at det franske præsidentvalgs anden runde bliver en kamp mellem det ekstreme højres Marine le Pen og den ekstreme midtes Emmanuel Macron (på billedet).

Boivin Samuel/Polfoto

21. marts 2017

Aldrig siden Den Femte Republik blev indført i 1958, har det franske præsidentvalg fremstået så åbent som i år. Feltet er så spredt, at ingen aner, hvem vinderen bliver.

Vælgerflokken ændrer retning i meningsmålingerne ved mindste skandale, og op mod 50 pct. udtaler, at de ikke aner, hvem de skal stemme på, så selv garvede analytikere flyver fortvivlet med.

Lige nu ser det ud til, at valgets anden runde bliver en kamp mellem det ekstreme højres Marine le Pen og den ekstreme midtes Emmanuel Macron. De to ligger side om side med hver omkring 25 pct. af stemmerne, nok til at gå videre til anden runde og den endelige dyst om at kunne trække i præsidentkostumet.

I Frankrig taler man altid om præsidentposten som et jakkesæt, som en ny kandidat skal være i stand til at passe lige så godt som Den Femte Republiks fader, Charles de Gaulle. En ny præsident skal ikke være for stor og larmende som Nicolas Sarkozy, men heller ikke så ukarismatisk og alt for almindelig som François Hollande. Ikke mindst skal præsidenten have autoritet til på rekordtid at forandre et Frankrig med massearbejdsløshed og stor offentlig gæld.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg er ked af, at Hamon ikke står bedre; men det er dog fantastisk, at folk ser mest til venstre, når de skal finde de mest troværdige kandidater - Macron og Melenchon.

En ny republik

– [Florence Dufoix] nekter å velge mellom pest eller kolera. Vi gjorde det i 2002, da vi holdt oss for nesa og stemte på Jacques Chirac. Det gjør jeg ikke igjen. Jeg stemmer på Mélenchon i andre runde også, sier hun.

Men en stemme til en kandidat som ikke er kvalifisert til andre valgrunde, er en blank stemme. Dem kan det bli rekordmange av i år.
Ifølge tall fra forskningssenteret Cevipof, kan hjemmesitterne utgjøre «Frankrikes største parti», med 30 prosent av velgermassen, skriver mediehuset Franceinfo.

http://www.klassekampen.no/article/20170321/ARTICLE/170329993