Læsetid 5 min.

Mosul er belejret og nu flygter de civile fra sulten

Titusinder af civile flygter fra enten luftbombardementer eller sult i Mosul. Både den irakiske regering og humanitære organisationer har svært ved at følge med. Efter fire måneders offensiv mod IS-bastionen, udkæmpes krigen nu fra hus til hus i den gamle bydel
Af et FN-notat, som er blevet sendt til en række humanitære organisationer i Irak fremgår det, at fødevarer, vand, medicin og brændstof er i alvorlig mangel i den vestlige del af Mosul. Her fragter en mand og en dreng nødhjælp gennem det vestlige Mosul i midten af marts.

Af et FN-notat, som er blevet sendt til en række humanitære organisationer i Irak fremgår det, at fødevarer, vand, medicin og brændstof er i alvorlig mangel i den vestlige del af Mosul. Her fragter en mand og en dreng nødhjælp gennem det vestlige Mosul i midten af marts.

Felipe Dana

20. marts 2017

Flere end 250.000 irakere har nu forladt Mosul, og hver dag flygter yderligere 4.000 mennesker fra de hårde kampe om den sidste bastion for Islamisk Stat i Irak.  

Men det er ikke alene koalitionens luftbombardementer og regeringsstyrkernes fremrykning som civile irakere flygter fra i den vestlige del af Mosul. Mange af de internt fordrevne, som Information har talt med, siger, at manglen på mad og rent drikkevand er blevet et stort problem i byen.  

»Folk er ved at sulte ihjel derinde,« siger familiefaderen Hamza Younis over en telefonforbindelse. 

Younis’ vidnesbyrd bekræftes af et FN-notat, som er blevet sendt til en række humanitære organisationer i Irak. Her fremgår det, at fødevarer, vand, medicin og brændstof er i alvorlig mangel i den vestlige del af Mosul.  

»Levevilkårene blev betydeligt forværret for indbyggerne i den vestlige del af byen i løbet af februar. Adgang til føde er blevet svært for alle indbyggere inklusive IS-militante og deres familier,« står der i det ikkeoffentliggjorte FN-notat, som Information er kommet i besiddelse af.  

Mosuls indbyggere er allerede i gang med at skabe en hverdag igen efter IS’ uddrivelse fra byens østlige del. Men det er naivt at tro, at freden venter lige om hjørnet. ’IS lever stadig blandt os’, siger flere lokale
Læs også

Det vestlige Mosul er de facto belejret fra alle sider. De sidste forsyningslinjer blev blokeret i forrige uge, da shiamuslimske militser indtog en række positioner mellem Mosul og byen Tal Afar, som ligger tæt på Syrien. 

»ISIL er fanget,« sagde Washingtons særlige udsending for den globale koalition, som bekæmper IS, Brett McGurk, i sidste uge. 

FN-notatet bygger på oplysninger fra en række informanter i selve Vestmosul, og beretter, at også IS-krigerne er pressede på fødevarer. I øjeblikket konfiskerer IS-krigerne opmagasinerede fødevarer fra civile i Mosul for selv at overleve belejringen. 

»Konfiskeringen af fødevarer fra civiles hjem under påskud af husinspektioner har forøget folks vrede,« hedder det i notatet. 

Nogle steder i byen er det dog stadig muligt at købe kød, mel og sukker. Men siden offensiven begyndte, er priserne steget voldsomt. Inden offensiven kostede en kylling to amerikanske dollars. Nu er prisen oppe på seks dollars. Et beløb som mange familier har svært ved at betale, mens krigen står på. 

Ifølge FN-notatet er vandproblemer i det vestlige Mosul også blevet et stort problem. Manglen på rent drikkevand har betydet en stigning i sygdomme. Mange indbyggere forsøger dagligt at grave efter nye brønde, men vandet er forurenet og indeholder store mængder sulfur fra byens mange utætte septiktanke. 

»Lokale kilder beretter, at mange børn og voksne bliver syge af drikkevandet,« hedder det i notatet. 

Bomber rammer civile 

Slaget om IS-bastionen Mosul er gået ind i sin tredje og afsluttende fase. Iraks regeringsstyrker kæmper lige nu om den gamle bydel i Mosuls centrum. Det var her, den selvudråbte kalif al-Baghdadi holdt sin berømte tale i den store al-Nuri moske, hvori han erklærede etableringen af Islamisk Stats kalifat. 

Men offensiven er blevet langt mere kompliceret end tidligere. Mosuls gamle bydel er et af de mest tætbefolkede områder i hele Irak og huser mere end en kvart million mennesker. De snævre gader gør den igangværende operation langt mere intens end på noget tidspunkt under den fire måneder lange offensiv, som startede i oktober 2016.  

Offensivens intensitet bekræftes af fordrevne irakere, som beretter om blodige gadekampe og heftige luftbombardementer. 

»Vi har set forfærdelige ting derinde, som jeg ikke har lyst til at tale om. Død og ødelæggelse som intet hjerte kan bære. Gadekampene og luftbombardementerne rammer stort set alt derinde,« siger Hamza Younis. 

Den velrenommerede organisation Airwars opgør systematisk civile dræbte og sårede for koalitionens bomber i Irak og Syrien, og den skønner, at op til 370 civile er blevet dræbt af luftangreb i løbet af den første uge i marts.

The Iraqi Observatory for Human Rights skønner ifølge Washington Post, at flere end 700 civile er blevet dræbt i kampene om det vestlige Mosul, som begyndte i slutningen af februar. 

»Arkitekturen i det vestlige Mosul er med til at gøre krigen blodig. Der er tale om tætbefolkede områder med snævre gader og gamle huse, der ikke kan overleve selv de mindste rystelser,« siger Rasha al-Aqeedi, Irak-forsker ved al-Mesbar Research Center i Dubai til Information. 

Propfyldte lejre kan blive en udfordring 

De mennesker, som er sluppet fri af de barske forhold i det krigshærgede Mosul, glæder sig over flugten. Men forholdene i flygtningelejrene har for mange vist sig at være næste udfordring. Mange lejre er overfyldte og har ikke kapacitet til at tage imod flere fordrevne.  

FN vurderer, at krigen i værste fald vil fordrive op mod 400.000 mennesker i den kommende tid. 

»Hvis den nuværende strøm af internt fordrevne fortsætter, vil vi stå over for massive udfordringer,« siger Fred Cussigh, leder af UNHCR’s kontor i Erbil i Kurdistan i en udtalelse.  

Irakiske medier har over de forgange uger kritiseret den irakiske regering for at gøre for lidt for de nødlidende, men regeringen har af flere omgange afvist kritikken. Talsmanden for Ministeriet for Flygtninge og Migration langede ud efter de internationale organisationer for ikke at leve op til deres løfter. 

»Regeringen har situationen under kontrol. Det er de internationale organisationer, der ikke vil overholde deres løfter,« sagde talsmanden Sattar Newrooz onsdag i forrige uge til den irakiske TV-kanal al-Sumeria News. 

Men de humanitære organisationer afviser kritikken. En nødhjælpsarbejder, som ønsker at være anonym af hensyn til sin organisations fortsatte arbejde i Irak, mener, at magthaverne i Bagdad og Erbil ofte er langsomme til at behandle ansøgninger om tilladelser til opbygning af lejre. 

»Desuden foregår der ofte langtrukne diskussioner om beliggenheden af lejrene. Kurderne ønsker ikke flere sunnimuslimske arabere nær deres grænser, og i (shiamuslimske, red.) Bagdad ser man helst sunnimuslimerne blive i deres områder nær Mosul,« siger den anonyme nødhjælpsarbejder. 

UNHCR er i øjeblikket i gang med at bygge flere lejre uden for Mosul, men på nuværende tidspunkt er det uvist, om lejrene vil være tilstrækkelige. 

»Vi arbejder døgnet rundt også i weekenderne for at distribuere hjælp og opbygge teltlejre til de nødlidende samtidig med, at vi alle går og håber på, at operationen afsluttes inden for en overskuelig fremtid,« siger nødhjælpsarbejderen.  

Hærofficerer uenige om den militære situation 

Hvor længe den militære operation mod Mosul varer endnu, kan ingen sige med sikkerhed. Amerikanske og irakiske generaler modsiger hinanden, og det er svært at afgøre Islamisk Stats egentlige styrke.  

»Spillet er ovre, og mange krigere forsøger at flygte fra byen. De har tabt kampen, og det vi ser, er deres kollaps,« sagde brigadegeneralen Mathew Isler til Reuters i forrige uge. 

Men irakiske hærofficerer på jorden, som Information har været i kontakt med de seneste dage, fortæller en anden historie: Islamisk Stat kæmper som aldrig før. 

»Daesh er stædige. De kæmper frygtløst, og i øjeblikket bølger gadekampene frem og tilbage. Fjenden bruger bilbomber, snigskytter, lureminer og fjernstyrede droner i et hidtil uset omfang, og vi regner med, at de vil kæmpe til døden. Så det er svært at sige, hvornår slaget afgøres,« siger Hisham al-Abd, leder af de irakiske specialstyrkers støtteenheder over telefonen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu