Læsetid: 2 min.

Overhuset kræver ’meningsfuld afstemning’

Konservative parlamentarikere i det britiske Overhus bryder med partilinjer og kræver ændringer til Theresa Mays Brexit-lovforslag
11. marts 2017

Med et flertal på 366 mod 268 vedtog det britiske Overhus tirsdag endnu et ændringsforslag til den britiske regerings Artikel 50-lov, der skal give premierminister Theresa May opbakning til at indlede udmeldelsesforhandlingerne med EU.

Det er anden gang, siden loven blev sendt til godkendelse i Overhuset, at dets medlemmer har krævet ændringer – første ændringsforslag krævede en garanti for, at EU-borgere i landet kan blive efter Brexit.

Denne gang ønsker Overhuset at få indskrevet i loven, at parlamentet skal have en såkaldt ’meningsfuld afstemning’ om vilkårene for Storbritanniens Brexit med mulighed for at sende regeringen tilbage til forhandlingsbordet.

Theresa May og hendes regering har lovet Parlamentet en afstemning om den endelige aftale, men kun en såkaldt ’enten-eller’-afstemning – enten accepterer Parlamentet hele aftalen, eller også forlader landet EU uden en aftale.

Regeringen officielle linje er, at »ingen aftale er bedre end en dårlig aftale«, og mener, at det vil svække dens forhandlingsposition, hvis EU-parterne ved, at det britiske parlament kan blokere for, at landet trækker sig uden aftale.

Frem og tilbage

Artikel 50-loven sendes nu tilbage til Underhuset, hvor regeringen har afvist at indskrive Overhusets anbefalinger i loven. I stedet satser den på, at der ikke som i Overhuset er konservative parlamentarikere, der bryder partilinjen.

Omkring 20 konservative parlamentarikere har dog ifølge de britiske medier tilkendegivet, at de vil stemme for ændringsforslagene, og det vil derfor blive en ekstremt tæt afstemning. Regeringens ’Brexit-flertal’ er på omkring 30 – dobbelt så stort som dets normale flertal – fordi det har støtte fra enkelte parlamentarikere fra andre partier, bl.a. nordirske DUP og UKIP’s ene mandat.

Den proeuropæiske konservative Anna Soubry, der kæmper aktivt imod Brexit, mener, at et »betragteligt« antal konservative vil stemme for ændringerne, som det skete i Overhuset, hvor 13 konservative lorder stemte for det seneste forslag. Måske som en advarsel til partifællerne i Underhuset fyrede regeringen som konsekvens den garvede, proeuropæiske Michael Heseltine fra hans post som rådgiver.

Brexit-minister David Davis har beskyldt rebellerne for at forsøge at »spænde ben for« processen, der skal føre til, at Theresa May aktiverer Artikel 50 inden udgangen af marts.

Denne deadline er imidlertid stadig realistisk. Loven bliver diskuteret i Underhuset i begyndelsen af næste uge, hvor både ændringsforslag og den samlede lov kommer til afstemning. Det forventes, at den bliver godkendt med et stort flertal, eftersom Labour har sagt, at partiet ikke vil stemme imod, selv hvis ændringsforslagene bliver nedstemt. Loven skal derefter tilbage til Overhuset, der på samme måde har lovet ikke at stemme imod, når Underhuset har taget stilling til dets ændringsforslag.

Theresa May vil derefter kunne vælge at aktivere Artikel 50 fra midten af marts.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu