Læsetid: 5 min.

Powerkvinderne på den nationalistiske højrefløj

De er imod kønskvoter, indvandring og EU. Sideløbende anklager de muslimske mænd for at undertrykke muslimske kvinder. Derudover er de alle fremtrædende kvinder på den traditionelt mandsdominerede nationalkonservative højrefløj. Spørgsmålet er, om det er en sejr for ligestillingen
På trods af, at flere af de højrepopulistiske partier i Europa har kvindelige ledere, er det ikke et udtryk for en sejr til feminismen, siger to eksperter. Øverst tv.: Marine Le Pen, formand for franske Front National. Øverst th.: Pia Kjærsgaard, tidligere formand for Dansk Folkeparti. Nederst tv.: Frauke Petry, frontfigur i tyske Alternative für Deutschland. Nederst th.: Siv Jensen, formand for norske Fremskrittspartiet. Fotos: Tobias Selnæs Markussen, Tobias Nicolai, Herman Bredehorst, David Nivieri

På trods af, at flere af de højrepopulistiske partier i Europa har kvindelige ledere, er det ikke et udtryk for en sejr til feminismen, siger to eksperter. Øverst tv.: Marine Le Pen, formand for franske Front National. Øverst th.: Pia Kjærsgaard, tidligere formand for Dansk Folkeparti. Nederst tv.: Frauke Petry, frontfigur i tyske Alternative für Deutschland. Nederst th.: Siv Jensen, formand for norske Fremskrittspartiet. Fotos: Tobias Selnæs Markussen, Tobias Nicolai, Herman Bredehorst, David Nivieri

8. marts 2017

Selvom Siv Jensen, leder af Fremskridtspartiet og Norges finansminister, forkaster alt, hvad feminismen står for, repræsenterer hun samtidig indbegrebet af en selvstændig kvinde, der succesfuldt har kæmpet sin vej op ad karrierestigen i et mandsdomineret parti med en ligeså entydig vælgergruppe.

Da partilederen i 2009 blev spurgt, om hun ville betegne sig selv som feminist, sagde hun: »Ja – og jeg finder mig ikke i venstrefløjens monopol på at definere, hvad feminisme er.« Siv Jensen repræsenterer blot én af efterhånden mange kvinder til at lede den nationalistiske højrefløj.

Herhjemme er Pia Kjærsgaard selvfølgelig uomtvistelig, og senest er Nye Borgerliges Pernille Vermund kommet til. I Frankrig har Marine Le Pen de seneste år cementeret sin position i Front National, og partiet står til 25 procent af stemmerne ved første præsidentrunde i næste måned. Susi Meret, lektor Aalborg Universitet i højrepopulisme, har forsket i netop Kjærsgaards (med udgangspunkt i liste Z), Le Pens og Jensens lederskab af de traditionelt mandsdominerede, populistiske højrefløjspartier. Hun oplever, at forkvinderne konsoliderer yderpartiernes politiske projekt:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Ja...fire aldeles utiltalende kvinder med et stort, fedt DEMAGOG stempel i panden. Vi har flere end Pia. De opfører sig som mænd...det er meget mærkeligt.

Måske har de fire bare registreret, hvorledes f.eks. deres muslimske medsøstre bliver behandlet, og kæmper imod en udsigt til at kunne komme til at lide samme skæbne og for at udvise en sjældent formuleret søstersolidaritet fra etablerede kvindekampgrupper, som lider af religiøst betinget berøringsangst og malplaceret politisk korrekthed …

Ib Christensen

Der er blevet snakket og skrevet en del om, at det skulle være et ligestillings problem at 9 ud af 10 lederer er mænd.

Jeg kunne nu godt tænke mig at se statistikkerne over kartellet venstres medlemmer. Jeg tror nemlig ikke det er kønsdiskriminering der er tale om.
Jeg har i mit arbejdsliv ved flere lejligheder haft misfornøjelsen af, at arbejde for de her dyre og ukvalificerede danskere. Og skulle jeg komme med et bud på hvorfor disse mennesker blev tildelt leder stillinger, har jeg ikke kunnet finde anden begrundelse end deres mellemskab af kartellet venstre.

Så vidt jeg ved er der større varians indenfor kønnene, end mellem, så det er egentligt såre uinteressant, om det er mænd eller kvinder som befinder sig i fronten af højrepopulismen som er et menneskeligt, politisk fænomen, hvis rødder primært er strukturelle - og bestemt ikke seksuelle.