Nyhed
Læsetid: 2 min.

Republikansk udvalgsformand sladrer i Det Hvide Hus. Demokrater er oprørte

Republikansk leder af kongresundersøgelsen af Trumps Rusland-forbindelser indvier Trump-lejren i efterforskningen. Demokraterne truer med at afbryde samarbejdet
Udland
24. marts 2017

Lederen af det amerikanske kongresudvalg, der undersøger mulige forbindelser mellem præsident Donald Trump og Rusland, republikaneren Devin Nunes, har briefet Det Hvide Hus om efterforskningen af sagen.

Det har ifølge The Guardian bragt demokratiske medlemmer af Kongressen i harnisk. Demokraterne er vrede over, at fortrolige oplysninger kan være tilgået mulige mistænkte, og over, at Nunes gik til Det Hvide Hus, før han orienterede sit eget udvalg.

Demokraternes førende medlem af udvalget, Adam Schiff, har erklæret om denne seneste overraskende drejning i den i forvejen sensationelle sag:

»Disse handlinger rejser enorm tvivl om, hvorvidt udvalget kan udføre sit arbejde.«

Om sin viden om efterforskningsarbejdet har Devin Nunes erklæret: »Detaljer om personer knyttet til den nuværende regering, detaljer med tilsyneladende ringe efterretningsværdi, er blevet vidt udbredt i efterretningskredse.«

Dermed skubber Nunes fokus over på, hvad Republikanerne hellere vil diskutere end Ruslands-forbindelserne: Hvem der står bag lækager om dem?

Trump triumferer

Efter at være blevet briefet af sin republikanske partifælle om efterforskningen benyttede præsident Donald Trump lejligheden til at hævde, at det bekræfter hans påstande om at være blevet aflyttet af Barrack Obamas demokratiske regering – påstande, som ellers blev dementeret kraftigt under mandagens kongresafhøring af cheferne for FBI og den nationale efterretningstjeneste.

Det seneste forløb har fået Demokraterne til at true med at trække sig ud af de videre kongreshøringer i sagen.

Adam Schiff har erklæret:

»Hvis man har en formand, som gør sig til mellemmand for Det Hvide Hus, deler oplysninger med Det Hvide Hus, når folk omkring Det Hvide Hus er genstand for undersøgelse, og udvalgsformanden gør det, før han deler oplysningerne med udvalget, rejser det dyb tvivl om, hvorvidt arbejdet kan gøres troværdigt.«

Hidtil har det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus og Senatet modsat sig demokraternes krav om, at der – i lighed med udredningen af forløbet om terroranslaget mod USA i september 2001 – nedsættes en uafhængig tværpolitisk kommission. Dette krav vil Adam Schiff igen tage op over for formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan.

Som en ironisk drejning af Republikanernes insisteren på, at det alvorligste i Trump-Rusland-sagen er ulovlige lækager om myndighedernes efterforskning, har den demokratiske senator Ron Wyden nu peget på, at udvalgsformand Devin Nunes ved sin briefning af Det Hvide Hus selv kan have gjort sig skyldig i en ulovlig lækage.

Det oplyser The Guardian, der også kan fortælle, at de næste kongresafhøringer af efterretningschefer finder sted den 28. marts, hvor de tidligere direktører for henholdsvis CIA og den nationale efterretningstjeneste John Brennan og James Clapper er indkaldt som vidner i Repræsentanternes Hus.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår Senatet indleder sine høringer i sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her