Læsetid: 2 min.

Ti trafiklyskvinder i kjoler skal gøre op med sexistisk kultur

En elektrificeret bevægelse går sin globale sejrsgang for at udvide kvinders adgang til det offentlige rum
Udland
8. marts 2017

Australiens næststørste by, Melbourne, har tirsdag udskiftet ti fodgængertrafiklys i byens centrum, så rød-grønne kvindelige piktogrammer nu har afløst deres mandlige pendanter.

De kjoleklædte pindemænd (m/k) er et skridt mod mere ligestilling og skal hjælpe til at »reducere bevidstløs forudindtagethed«, siger Martine Letts fra den lokale lobbygruppe bag initiativet til australske ABC.

De ti kvindelige trafiklys er kun på prøve i 12 måneder, men gruppens mål er at opnå total ligestilling for alle trafiklyspiktogrammer i delstaten Victoria. Delstatsregeringens kvindeminister, Fiona Richardson, mener, at brugen af kvindefigurer i fodgængerovergange vil gøre det offentlige rum mere inklusivt for kvinder.

»Der er mange små – men symbolsk signifikante – måder, som kvinder bliver ekskluderet fra det offentlige rum på,« siger hun i en udtalelse ifølge ABC:

»En sexistisk kultur består af meget små problemer, såsom at standardfiguren for en fodgængerovergang er en mand – og store spørgsmål som graden af vold i familien vendt mod kvinder,« udtaler Fiona Richardson.

Den næste kamp mod den sexistiske kultur kan så stå om, hvorfor et kvindepiktogram altid skal bære kjole.

I Tyskland er de mere pigede ampelfrauen (trafikkvinder) udbredt i en række storbyer, skriver The Guardian, men angiveligt var det netop på grund af den gammeldags klichéfyldte afbildning af en pige med rottehaler og kjole, at et forslag for nogle år siden faldt i Berlin om at indføre egentlige trafikale kønskvoter.

I New Zealands hovedstad, Wellington, er de gået en lidt anden vej og installerede i 2014 otte trafiklys med silhuetten af en gammel dame, nemlig ligestillingsikonet Kate Sheppard, der sikrede kvinders stemmeret i New Zealand i 1893 som det første land i verden, skriver The Guardian.

Et tredje eksempel er Wien, der op til Det Internationale Melodi Grand Prix i 2015 for en kort periode indførte trafiklys med bøsser og lesbiske til ære for Østrigs skæggede drag-sanger Conchita Wurst, der havde vundet konkurrencen året forinden. De røde homolys stod arm i arm og ventede pænt, mens de grønne homolys gik frejdigt afsted hånd-i-hånd. Nu er de pillet ned.

Men København var muligvis first mover, da daværende teknikborgmester Klaus Bondam (R) allerede i 2008 tog initiativ til at udskifte nogle af mændene i byens lyssignaler med kvinder.

I dag har Information dog kun været i stand til at lokalisere et enkelt kvindeligt trafiksignal i byen, nemlig på H.C. Andersens Boulevard.

Da Københavns Kommune i 2013 overgik til intelligent trafikstyring, indgik de kvindelige lyssignaler ikke i beslutningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her