Læsetid: 10 min.

Hvor Trump er impulsiv og uberegnelig, er Wilders dybt fokuseret på at bekæmpe Islam

Geert Wilders kan måske nok vinde det hollandske valg, men han får efter alt at dømme ikke magten. Det behøver han heller ikke. Ingen anden politiker har haft så meget indflydelse på hollandsk politik som Wilders
Der er valg i Holland 15. marts, og højreradikale Geert Wilders er igen valgets hovedperson, selv om han formentlig ikke ender med magten.

Der er valg i Holland 15. marts, og højreradikale Geert Wilders er igen valgets hovedperson, selv om han formentlig ikke ender med magten.

Peter Dejong

10. marts 2017

Han møder kun sjældent sine vælgere. Hans valgprogram­ udsendt på Twitter om ’Holland Først’, stop for immigranter og asylansøgere samt udmeldelse af EU fylder en A4-side. Og han er det eneste medlem af sit parti.

Hvordan kan han være tæt på at vinde valget i Holland i næste uge?

Svaret på, hvordan en affarvet, ubehøvlet og alt andet end tolerant politiker kan appellere til mindst halvanden million af de ellers så fornuftige hollændere er populismen i en nøddeskal.

For Geert Wilders er alt det, hollænderne og deres politikere ikke er.

Tilsat en sindssyg arbejdsmoral og en sublim forståelse af, hvordan moderne medier fungerer, der har løftet ham fra paria til ombejlet darling.

Geert Wilders har været Hollands mest tweetede person, han har 700.000 følgere og kan derfor være ligeglad med de traditionelle nyhedsmedier, som ikke desto mindre flokkes om ham. Og han er uden sammenligning den mest kendte politiker ude i verden i Hollands historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dette er en interessant og sjældent godt gennem bearbejde artikel.

Og ingen tvivl om at Geert Wilders har en "menighed", selv om den ser ud til at være mindre nu end for blot 2 år siden.

Men der er ikke meget der tyder på, at han vil kunne blive Kongeriget Nederlandenes næste regeringsleder. Alene dette, at der er 28 partier, der stillet op til valget, gør det svært. Og dels forventes han kun at få ca. 11-12% af stemmerne, og dels er man i det politiske landskab enige om, at man ikke vil arbejde sammen med ham.

Samtidig viser målinger fra Europas 2 enesteog fuldstændig uafhængige organisationer, der holder øje med radikale grupperinger til både højre og venstre, Hope Not Hate og Stiftelsen Expo, at tilslutningen til højreradikale holdninger toppede i Europa for et par år siden, og nu er ganske langsomt på vej ned igen. Og det ses også både i Nederlandene, Frankrig og andre steder.

http://www.hopenothate.org.uk/
http://expo.se/

I øvrigt har jeg mødt Pim Fortuyn i starten af 2000-tallet i Hrvatska, hvor jeg var sammen med ham over 1½ uge. Og trods hans stærke prestigebehov og brug af rigtigt mange penge, var han ret lille på det menneskelige plan. Og her er Geert Wilders unægtelig en helt anden type.

Karsten Aaen, Steffen Gliese og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Frygten for islam i befolkningen er en væsentlig del af hans succes. Den anden del er som nævnt EU-skepsis. Og den har mainstream politikere fodret ved at give EU skylden for alt det de gør som de ved befolkningen ikke kan lide. Det er jo også den nemmeste måde at vaske hænderne på.
Jeg tror bare at mainstream partiernes uvildighed til at tale om indvandring og brug af EU som syndebuk kan betyde at Wilders får en jordskredssejr. Lidt lige som Glistrup i 72, tror jeg det var.
Man må ikke undervurdere disse karismatiske politikeres tiltrækningskraft, som kun forstærkes af mainstream politikeres løgn, politikertale og ikke-svar.
Hvor er venstrefløjen i EU i disse dage? Vi mangler altså at I tager fat på at diskutere de problemer store dele af folket mener de har istedet for at affærdige disse med høj-akademisk tale.
Venstrefløjen tier højrepopulister til magten. Gad vide hvor det ender denne gang?

Når man tænker på hvor mange vanskeligheder der er med islam med forholdsvis små procenttal, så er der ikke noget at sige til at der bliver flere og flere der stemmer for at begrænse antallet. Hvad er det ellers man vil? Sverige har gjort alt "rigtigt" og ingen steder er problemerne vel større.

Charlotte Svensgaard, Hans Aagaard, Finn Thøgersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Verden må gå på hovedet virkeligt. Kan nogen glemme de 10.000 muslimer som blev slagtet af serberne mens hollandske FN hær gjorde ikke noget, i bosnienherzegovina.

Touhami Bennour,

Du har helt ret i, at de hollandske FN-styrker undlod at gribe ind. De havde nemlig kun mandat til at forsvare sig selv og måtte ikke bruge våben i nogen anden sammenhæng. De rapporterede om massakren til FN og bad om mandat til at gribe ind, men det kom aldrig. Den overordnede leder af UNPROFOR blev fra 1994 FN’s undergeneralsekretær, japaneren Yasushi Akashi, og det var ham, som blev ved med at opfordre til forhandlinger og undlod at give tilladelse til at benytte våbenmagt til at forhindre de serbiske styrker i at gå ind i Srebenica.

Jeg husker selv erklæringerne fra Akashi og hvordan han i japansk presse blev beundret for at forsøge at finde en fredelig løsning uden brug af våbenmagt.

Touhami Bennour

Det var FN soldater fra hele verden i Bosnien og lige ved sider af var der Hollandsk soldater, de var alle sammen for at beskytte civile. Hvordan kan man få bevæbnet part at forhandle med ubevæbnet anden part?. Jeg ved ikke hvordan( mystisk) de har vundet krigen mod Hitler. Men jeg retter min harme mest mod Wilders, på trods af det der skete i Bosnien mod muslimer, søger og forfølger muslimer i kirkegaarden, hvorfor? for at gøre det arbejde færdig? Han tror han vil slippe. han må være gal. Det er ikke et tilfældighed at Bill Clinton sagde at "Vesten er på randen af dens afsluningen". Det tidligere civilisationer sluttede præcis på samme måde. Når de synker i galskab. Hovmod og uvidenhed om rivalen. Ved Wilders at det var en araber ved omkring år 1000 den første satte viden om Lyset rigtig på banen,"Lyset kommer fra solen sagde han". Han hedder Ibn Haitham eller også kaldes Al Azan fra Irak.

Hvis araberne og muslimerne var så dygtige for 1000 år siden, hvorfor får de så næsten ingen Nobelpriser i dag? Staten Israel producerer lige så mange videnskabelige artikler om året som hele den arabiske verden. Forklaringen er naturligvis ganske enkel. I en koranskole lærer man ikke at læse - kun at lære Koranen udenad. Det er ikke den rigtige tilgang til en videnskabelig karriere.

Per Torbensen, Jan Weis og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Frank Hansen
Jeg er sikker på at bill klinton ved bedre om historie generelt´ og om arabere specielt.. det kan man se du ved ingen ting om historie.
1) der findes ikke en civilisation der opfylder scenen evigt. Det er sket for Græker. for fransmsnmd, for England og snart skal sker for USA, Arabere kan også bliver indbildsk og hovmode, Da de var i Spanien har de ikke tænkt at spanjola vil bekempe dem, Hele verden talte arabisk, hvorfor være bekymret? men det skete allivevel og spaniola rejste sig. I Øst., Irak var der andre invasioner på samme tid af Mongoler. Du ved ikke Mongoler nåede også Europa på det tidspunkt, Hungarn er efterkommer af mongoler, du ved det ikke. Hvorfor Normandiet hedder sådan? fordi de var Vikinger. Det var altid de fattige invaderer de rige.. Du ved ikke hvorfor rom faldt. Du kender Kartago, den en supermagt i Oltiden og hold 100 år krig mod Rom
. det ved du heller ikke. Hvad skal man tale om hvis du du ved det ikke. Altså arabere var færdig i 13-14 hundert tallet, Bagdad fald til mongolerne før Spanien var tabt præcis 1492 den dag Christof Columbus gik ind i Amerika, Den dag har arabere tabt Grenada og det var den sidste bastion i Spanien. Og araberne var færdig, ud af historien. Me du ved ikke at man fofølger herre fra i går, nemlig spagnola har forfulgte arabere hvor de er, især i nord Afrika, men araber kunne godt forsvare sig, hvjs du ved Spanien besætter to øer ud fot Marokko s kyst, til den dag idag og de er medlem af EU i dag , de hedder Melila og det andet har jeg glemt. Det ved heller ikke. Du kan erklære en verden krig med den viden du har, ligesom Wilders. De arabere du ser i dag er ikke arabere fra dengang, ligesom Græker fra i dag er ikke de samme fra Oldtiden. Menneker laver børn og fortsætter livet men de er ikke de samme alligevel. Angreb fortsætter fra alle sider, fra Franskmænd og England og varede flere hundert år, men araberne tabte slaget allerede i 14 hundert tallet, arabere var færdig fra dengang, og de blev besat og koloniseret i over 100 hundred år. Men kom revanche, Algeriet er befriet, det samme med Tunesien og marocco. Alle arabiske lande er befriet fra koloni magter. Du sov al den tid. Kampen fortsætter. Hvad angår Israel og Nobel pris,Israel fik hjælp fra Europa og USA men arabere bekriger man. Du kender Irak og syrien og Libyen etc kríge. Jeg gentager , jeg håber du forstår, Arabere tid var færdig i 1400 hundertallet
resten af tiden gik i krig med Vesten og specielt Frankrig og England. Der er en ægypter der fik nobel pris i kemi alligevel. Og det var en Saudisk austronaut med amerikener. mange videnskabsmænd í USA , FRANKRIG OG Tyskland og får mange priser, og vel at mærke de blev sat uden for industri samfund med magt, Og jeg kan se du var ikke i denne verden. Du skal læse om arabere i Vikepedia du vil lære mere om dem.

Touhami Bennour

Frank Hansen'
Som du har koran i hovedet, jeg kan fortælle dig Saudi arabia, ´har købt "Serum instituttet" fra Danmark, ikke det skyldes Koranen måske? Du tabte endu en gang.

Touhami Bennour,

Det er ikke til at finde hoved og hale på dine indlæg, hvor du docerer en række historiske og geografiske kendsgerninger, som er velkendte for de fleste.

Det ændrer ikke ved, at både den arabiske og den muslimske kultur på en eller anden måde modvirker evnen til at opnå væsentlige videnskabelige resultater. Der er naturligvis undtagelser, og jeg kender dem sikkert bedre end dig. Jeg var hovedtaler ved en iransk videnskabelig konference i 2014 og søger gennem både redaktør- og referee-arbejde at støtte den videnskabelige udvikling i Mellemøsten og Iran. Du behøver ikke at tage mine ord for at hele regionen er tilbagestående i videnskabelig henseende. De fremmeste videnskabsmænd i området siger det samme. Du kan også gå ind på Thomson-Reuters Isi Web of Science og læse landeopgørelserne for videnskabelige artikler. De taler deres eget sprog. Det er direkte latterligt, når du påstår at Amerika hjælper Israel med at producerer videnskab, og at det skulle være grunden til det høje niveau i landet. Den jødiske stat har en årlig produktion af videnskabelige artikler, som i omfang og kvalitet svarer til Storbritanniens (kilde: Isi Web of Science).

Touhami Bennour

Frank hansen
Det du ved og taler om er ikke historisk og er bare fortællinger men her det drejer sig og klasse kamp og civilisationskamp. Hvis du ved om noget Grækenland så vil du også vide om araberne, det er det samme. Men du er antiarabisk og er altid utilfreds med hvad der foregård i Arabien. Men vi er tifreds, vi på trods af kolonialismen og diktatur, som var søtttet af vesten vi er tilfreds, Det er vores sag og er meget tilfred med resultater..Du tror du kan også bestemme hvad araberne skal gøre. Kender du "Picot og Seiko aftalen i den WW1 mod at dele mellem Østen? Og siden var aldrig fred i regionen. Jeg tror du ved ikke noget om historie. det er ligesom nogen der har været i fengsel i mange år og du siger til ham, jeg har ikke set dig arbejde eller læse. Du er ikke normal. Og fra Danmark du kan aldrig kender Araberne. Det gør ,mam når man er Tyskere. Amerikaner eller franskmænd. Læs om Arabien på Tysk, fransk. eller ameriksnsk. Det du siger er ahistorisk , bare folkelige fortælliger.

Touhami Bennour

Frank Hansen
Jeg tror også du tror at araberne kunne gøre det bedre, det kommer at du har overfladisk opfattelse af Vesten som magt i Verden, Du har også overfladisk opfattelse af vesten krige. endu værre det lyder at holocaust var som børne leg. Ikke for mig., for mig er vesten besidder en frygtelig magt og magt anvendelse som ikke har existeret i verden tidligere. Jeg er selv offer at den magt gennem Frankrig kolonialisme. og ved hvad det er, Man skal absolut være uafhængige af dem for at kunne foretage sig noget. Det kommer fra at du er rigtig dansker, som selv medlemskab af nato tages ikke alvorlg, Dansker er virkeligheden extremister, det kommer an på. Men kolonialismen er ikke børneleg.

Touhami Bennour

Frank Hansen
Vil du måske arabere skal gøre som "nord korea" men den er god var Nord Korea gør, men der er ikke Nobel pris der. Her skal man vælge mellem Israel og nord korea. I øvrigt Israel har ikke bedraget med noget som helst fremskridtet for menneskeheden. De er mådske noget teknisk. Men hvad Al Hazan gjorde var et fremskridt for viden. Da han sagde "lyset kommer fra solen" Du kan ikke se forskel på sætningerne.

Touhami Bennour

Jeg er nødsaget at sige nogle ord om den diskussion, der tilsyneladende berører kun en information om publiciring af videnskabelige resultater. Mine tanker var nemlig at forklare at arabere, man taler om existerer ikke. Jeg har en pointe at dele ud til mange danskere som om de taler om kontinuitet af den arabiske verden fra 632 til i dag, det er forkert.Jeg har sagt i den første indlæg ar araberne var færdig i 1492,( ja kom der en anden dynasti, der fortsætte arbejdet, othmanerne) da de tabte det sidste bastion i Spanien, Og Abbasiderne i Bagdad er truet af Mongolerne i Østen, efter følgende gik lang tid arabere brugte om hvad skete dem. Lang tid, Samtidig måtte forsvare sig mod koloni magter, som er mange Italien, Frankrig, England og også Tyskland. Men efter WWII komt nye ideer, hvorfor ikke begynde en Renaissance som Europa gjorde i 16 århundred, Og det skete faktisk med Nasser og Arabismen ledet af Baath partiet. Jeg var selv tilhænger af den ideologi et stykke tid. Vi kender resten: Saddam blev hænget og Assad alle kender hans skæbne, Nasser er død. Altså Arabismen er død, Det forsøg af Renaissance var slået fejl. Nu og for 5 år siden kom det arabiske forår, der er også kendt, Altså den arabiske verden er i en situation om at finde sig selv. Det var det jeg har prøvet at forklare. Den arabiske verden findes ikke, den er væk i 15 århundret og gjorde en lang tour med store magter forskellige steder i verden. det er arabiske historie og har intet at gøre med Israel og hvad Israeler gør. Det var den pointe jeg ville folklare og jeg tror ikke du har forstået. Fordi du er besat af Israel. Jeg har ikke noget at gøre med, Den var den eneste objektive historie for arabere "Den arabiske verden findes ikke endu." Jeg du vil forstår det selv Danmark gennemgik ikke den slags Renaissance, du burde kende noget til. Jeg mener selv det er vigtig at forklare det pointe hvis ikke til dig måske til andre her panelet.