Analyse
Læsetid: 4 min.

Tyrkisk politiker: ’Måske bør vi takke Holland’

Udadtil bakker både vælgere og opposition op om den tyrkiske regerings angreb på Holland. Indadtil spores både sorg og vrede over krisens skadevirkning for de tyrkiske EU-borgere
På begge sider af det politiske spektrum ses den hollandske afvisning af to tyrkiske ministres ønske om at tale i Rotterdam som ydmygende, uacceptabel og dobbeltmoralsk. Her protester foran Hollands konsulat i Istanbul.

På begge sider af det politiske spektrum ses den hollandske afvisning af to tyrkiske ministres ønske om at tale i Rotterdam som ydmygende, uacceptabel og dobbeltmoralsk. Her protester foran Hollands konsulat i Istanbul.

Can Erok

Udland
14. marts 2017

De gode græder, men hvorvidt de onde ler, afhænger af, hvem man spørger i Tyrkiets politiske miljø.

En tilbagevendende kommentar – hver gang uden for citat – er, at præsident Erdogan og AKP-regeringen har provokeret Europa for at øge andelen af ja-stemmer 16. april, hvor tyrkerne stemmer om ny forfatning.

Men på begge sider af det politiske spektrum ses den hollandske afvisning af to tyrkiske ministres ønske om at tale i Rotterdam som ydmygende, uacceptabel og dobbeltmoralsk.

Der er ligeledes bred enighed om, at krisen ikke kun skader relationerne til Europa, men også de seks-syv millioner tyrkiske EU-borgere, hvoraf knap tre mio. (2.881.000) kan stemme 16. april. Ved parlamentsvalget i november 2015 stemte 40,26 procent på ambassader og konsulater.

Tv-billeder af en liggende demonstrant, der skambides af en hollandsk politihund under lørdagens tyrkiske protester i Rotterdam, vises i båndsløjfe på de tyrkiske nationalistiske tv-kanaler, fulgt op af klip fra præsident Erdogans mange taler i weekenden med fordømmelse af EU’s »racisme, fascisme og nazisme«.

Og som en kollega sagde, også uden for citat, »er der mange, der smiler af præsidentens vrede over hollændernes knægtelse af den ytringsfrihed, han selv har undertrykt her i landet«.

Strategien virker

Men at Erdogans strategi synes at virke efter hensigten fremgik af en debat sent søndag på tv-kanalen A-Haber, da Hüsayn Kocabiyik, en AKP-parlamentariker og forhenværende opinionsmålingsekspert, sagde:

»Måske bør vi takke Holland, for jeg tør godt sige, at hollænderne har skaffet os ekstra to procent af stemmerne.«

Ömer Celik, den tyrkiske europaminister, var inde på det samme med en udtalelse om, at »Hollands attitude har hjulpet de vælgere, der ikke havde bestemt sig, til at stemme ja«.

En af de politiske iagttagere, Information talte med i går, er uenig:

»Den nye veluddannede generation i AKP og partiets kommende elite er lede og kede af den vulgære populisme, der er Erdogans aktuelle diskurs – og som jo taler ned til vælgerne. Det spændende er, om de efter dette bliver hjemme på sofaen eller går til stemmeurnerne. Hvis de vælger at stemme, tror jeg, de vil stemme nej til en forfatning, der fratager parlamentet al politisk indflydelse.«

Sammenbidt sammenhold

Udadtil står de politiske partier sammen om fordømmelsen af Hollands afvisning af at lade udenrigsminister Mevlüt Cavusoglus fly lande i fredags og lørdagens resolutte udvisning af den tyrkiske familieminister, Fatma Betül Sayan Kaya, da hun krydsede grænsen fra Tyskland i bil.

Kemal Kilicdaroglu, oppositionsleder og formand for Det Republikanske Folkeparti, CHP, bakker Erdogan og regeringen op »helt og fuldt«. Han foreslår at afbryde »alle forbindelser« til Holland og opfordrer Erdogan og AKP til at tage reelle politiske og diplomatiske skridt for at straffe hollænderne og ikke bare »tale og tale og tale«.

Med den sammenbidte omfavnelse af Erdogan og AKP følger oppositionslederen den strategi, han har lagt i kampagnen for et nej til den nye forfatning, nemlig at undgå at forholde sig til personen Erdogan, men kun at tale om de politiske konsekvenser af et ja. I den aktuelle krise er vurderingen, at kritik af AKP’s håndtering af de planlagte EU-vælgermøder kun vil levere ammunition til den offer-fortælling, AKP-politikerne og deres loyale medier formidler, nemlig at et racistisk, ’tyrkofobisk’ Europa kun pønser på at svække den tyrkiske nation.

’Tyrkiets omdømme lider’

»Også jeg finder hollændernes overdrevne fremfærd uacceptabel,« siger Utku Cakirözer, en parlamentariker for CHP, da Information får fat i ham via telefon i byen Eskisehir, hvor han fører nej-kampagne i disse uger.

»Hvad vi har været vidner til, er skammeligt, og det har ikke kun skadet ja-sidens omdømme, men hele Tyrkiet og de tyrkere, der bor i Europa. Der er brug for, at alle falder ned og genfinder roen.«

– Når du siger alle, mener du så også AKP og Erdogan?

»Det er vigtigt, at disse spørgsmål aftales diplomatisk. Hvis man vil besøge Europa for at tale ved vælgermøder, bør det planlægges langt bedre. Som situationen ser ud, øger den kun spændinger på begge sider, som også de hollandske højrepartier kan bruge. Det skader alle.«

– Det, jeg hører dig sige er, at de tyrkiske ministre kunne have aftalt med Hollands regering, at de først ville dukke op efter det hollandske valg?

»Jeg er parlamentsmedlem og ikke journalist, så mit svar er, at mit parti omgående aflyste alle møder i Europa, da den første konflikt opstod med aflysningen af et vælgermøde i Tyskland. Jeg skulle selv have talt i Frankrig, men bliver hjemme. Det her har skadet Tyrkiets omdømme, og det kunne være undgået med sund fornuft og en ordentlig dialog fra begge sider.«

Utku Cakirözer gør opmærksom på lov nr. 298 fra 2008, der udtrykkeligt forbyder at føre politisk propaganda uden for Tyrkiet.

»Men forbuddet blev overtrådt to gange i 2015 ved valgene, uden at nogen har sagt noget. Ikke før nu, hvor det er for sent.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Henrik Jepsen

Lasse Ellegaard: Kan du fortælle os mere om lov nr. 298 fra 2008, der forbyder politisk propaganda udenfor Tyrkiet? Gælder den også for præsidenten og hans regering?

Robert Ørsted-Jensen

So be it Ellegaard - det ville have været en katastofe at optage tyrkiet i EU uden at landet var villig til at se uhyrligheder som dem begået ikke mindst mod armenierne ærligt i øjnene. Vi har problemer nok med flere centraleuropæiske lande, vi har ganske enkelt ikke råd til flere af denne slags problemer.