NEW YORK - De to herrers forretninger ligger kun et stenkast fra hinanden i den lille by, Siler City, midt i sydstaten North Carolina. De er begge ældre, hvide mænd tilhørende middelklassen.
Men det skudsmål, de giver præsident Donald Trump efter 100 dage i Det Hvide Hus, er som dag og nat.
Borgmester John Grimes er indehaver af bildækfirmaet Cecil Budd Tire Co. og ganske tilfreds med Trumps indsats.
»Jeg synes, at alt er gået efter planen i de første 100 dage. Det er rigtigt, Trump har foreslået en hel masse ting, og at ikke alt er blevet til noget. Men han skal have mere tid. Hundrede dage er for lidt. Det, jeg er gladest for, er de ekstra penge til militæret og aktiemarkedet. Jeg er også glad for, at han vil genforhandle NAFTA,« siger borgmester Grimes.
Nede på Siler Citys hovedgade – lige om hjørnet fra borgmesterens bildækfirma – har glasmageren Sam Zinaich til huse. Da vi talte sammen i oktober sidste år, var han i tvivl om, hvem han ville stemme på. Det endte med at blive Hillary Clinton.
»Trump er totalt selvoptaget. Alt handler om, hvad han kan gøre for sig selv og sin familie, og hvor fantastisk han er. Men sandheden er, at han ikke kan opfylde sine valgløfter. Han troede, at han bare kunne troppe op og gennemføre det over hovedet på Kongressen og domstolene,« siger Sam Zinaich.
Glasmageren, der er af serbisk oprindelse, mener dog ligesom borgmesteren, at det er unfair at bedømme en præsident på hans første 100 dage i embedet.
»Jeg er villig til at give Trump et år, og hvis han ikke kan fremvise nogle positive resultater på det tidspunkt, så er han en fiasko,« forklarer Zinaich.
Ikke desto mindre er det glasmagerens indtryk, at Donald Trump er overvældet af sit nye job.
»Han troede, det var ligesom at drive en forretning. Det er det ikke.«
Den nye præsident synes at bekræfte dette indtryk i et interview, han gav fredag i sidste uge til Associated Press i anledning af 100-dagen.
»Forbundsstaten er 1.000 gange større end den største virksomhed i verden. Jeg mener, at den næststørste virksomhed i verden er Forsvarsministeriet. Tredjestørst er agenturet, der håndterer folkepensionsordningen … Så jeg kan nu se, hvor massivt det hele er, men også det store ansvar. Det menneskelige ansvar; jeg mener, alle de menneskeliv, der bliver påvirket af beslutningerne,« sagde Trump.
’Jeg er ikke hjerteløs’
Trump har også opdaget, at man som præsident bør have hjertet med i beslutningerne.
»I erhvervslivet behøver man ikke nødvendigvis et hjerte. Det er anderledes i Det Hvide Hus. Tænk på sygesikring. I forretningslivet prøver man at få den bedste pris. Hjertet behøver ikke at spille en rolle. Det gør det i regeringsførelsen.«
Men forretningsmand og borgmester John Grimes er nu overbevist om, at præsident Trump vil opnå store resultater i kraft af sine erfaringer og kompetencer fra forretningslivet.
»Jeg synes, han gør det helt rigtige som tidligere forretningsmand. En præsident skal indgå handler. Det gør jeg selv i min forretning, når jeg sælger bildæk. Jeg sætter en høj pris, og køberen byder lavere. Vi mødes et eller andet sted i midten. Det er præcist, hvad hans bog The Art of the Deal går ud på, og hvad Trump f.eks. prøver at gøre med Kina og Nordkorea,« siger indehaveren af bildækfirmaet i Siler City.
Grimes mener endvidere, at Trump planlægger sin strategi som en amerikansk football-træner:
»Jeg er en tidligere football-spiller, og inden vi gik på banen, havde vort hold altid en offensiv og en defensiv plan. Det er, hvad Trump gør. Han har en spilleplan, og så skifter han mellem angreb og forsvar, alt efter omstændighederne. Sådan er f.eks. hans forhold til medierne.«
Glasmager Sam Zinaich er ikke imponeret af Trumps strategiske kløgt.
»Trump er en egomaniker. Han tror stadig, at han ved mere om militærstrategi end generalerne. Han høster selv rosen for, hvad andre har gjort,« siger Zinaich.
I valgkampen hævdede Trump, at han havde en bedre plan til at besejre Islamisk Stat i Irak og Syrien end generalerne. Men siden han blev præsident, har han stort set videreført sin forgængers kampstrategi.
»Iraks ministerpræsident har fortalt mig, at min strategi mod IS har haft mere succes i løbet af otte uger end Obamas havde det i otte år. Men det taler vi ikke om,« praler Trump i interviewet med AP.
Journalisten Julie Pace spørger herefter, om Trump så har godtaget generalernes kampstrategi.
»Tja, de har også accepteret min strategi,« lyder svaret.
Præsident Trumps beslutning om at straffe Syriens præsident, Bashar al-Assad, for det kemiske våbenangreb mod civile med krydsermissiler er efter alt at dømme en af de mest populære beslutninger, han har taget i de første 100 dage. Den bliver bakket op af et solidt flertal i den amerikanske befolkning.
Så langt er borgmesteren og glasmageren enige. Det var den rigtige beslutning.
»Det må ikke stå ustraffet at gasse små børn,« siger Sam Zinaich.
»Men jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke bombarderede landingsbanerne på flyvestationen. Hvad nytter det med 59 krydsermissiler, når syriske kampfly på basen letter den næste dage for at bombardere flere civile mål,« spørger han.
Svær beslutning
Som den øverstkommanderende for USA’s væbnede styrker gik det op for Trump, hvor stort et ansvar det indebærer at give ordre til et angreb.
»Jeg sagde til mig selv: Dette her drejer sig om mere end at affyre 79 missiler. Det angår andre menneskers liv. Hvad sker der, hvis et af missilerne afspores og rammer en landsby eller et område med civile? Den slags beslutninger er virkeligt svære at træffe. Det er langt mere ansvar, end jeg er vant til,« fortalte Trump i interviewet.
Borgmester John Grimes siger, at han intet har imod immigranter fra Latinamerika. I Siler City stammer over halvdelen af indbyggerne fra Mexico. Hans egen svigerdatter er endda emigreret fra Peru.
Dog ønsker han ikke at udtale sig om Trumps immigrationspolitik.
»Det eneste, jeg vil sige, er, at alle bør adlyde indvandrerloven. Vi er en retsstat.«
Adspurgt om Trumps indrejseforbud, der er blevet stoppet af domstolene, siger Grimes: »Det har jeg ikke hørt om. Hvad er rejseforbuddet for noget?«
Glasmager Zinaich hører ikke til dem i byen, der modtager mexicanske immigranter – hvoraf mange er papirløse – med åbne arme. Trods det kan han ikke lide Trumps idé om at bygge en mur langs grænsen til Mexico.
»Han bliver ved med at gentage, at den mur vil blive bygget, og at mexicanerne vil betale for den. Det er bullshit. Han tager os for idioter. Hvorfor skulle Mexico betale for sådan et makværk? Det bliver i stedet os skatteydere,« bemærker han bittert.
Zinaich er på mange måder i samme oprørske humør som borgmesteren. Han kan ikke døje politikere, der kun er ude på »at fylde deres lommer«.
»Jeg forstår ikke, hvorfor politikerne i Kongressen ikke kan sætte sig ned og i al fordragelighed blive enige. De er valgt af os til at lovgive,« siger glasmageren.
Borgmesteren i Siler City virker derimod tilfreds med den politiske situation i Washington, D.C., efter at Trump er kommet til.
»Det meste af tiden synes jeg, at Trump gør det virkeligt godt. Jeg kan huske præsidenter helt tilbage til Eisenhower i 1950’erne, og de har alle haft vidt forskellige personligheder og stile. Sådan er det også med Trump.«
JANUAR
- 20. januar (dag 1): Underskriver sit første lovdekret: Et opgør med Obamas sundhedsreform. Sundhedsministeriet skal nu udskyde eller droppe dele af Obamacare.
- 23. januar (dag 3): Lover en sænkning af selskabsskatten til »15-20 procent«.
- 24. januar (dag 5): Underskriver dekret, der omfatter byggeriet af den omstridte mur langs grænsen til Mexico.
- 27. januar (dag 7): Underskriver midlertidigt indrejseforbud for personer fra syv lande, hvor befolkningen er overvejende muslimsk.
FEBRUAR
- 4. februar (dag 15): Dommer i Seattle blokerer Trumps indrejseforbud.
- 13. februar (dag 24): Trump vinker farvel til en af sine mest indflydelsesrige medarbejdere, den nationale sikkerhedsrådgiver.
MARTS
- 6. marts (dag 45): Trump underskriver et nyt indrejseforbud, men denne gang mod seks muslimske majoritetslande. Irak er blevet fjernet fra listen. Flere delstater erklærer, at de vil gå rettens vej for at teste, om forbuddet er lovligt.
- 8. marts (dag 47): Det Republikanske Parti præsenterer udkastet til en ny sundhedsreform med betegnelsen World’s Greatest Healthcare Plan of 2017. Præsident Trump støtter planen, der skal erstatte den kontroversielle ’Obamacare’.
- 15. marts (dag 54): Hawaiis statsdommer blokerer det seneste indrejseforbud rettet mod seks muslimske majoritetslande.
- 24. marts (dag 63): Trump gennemtvinger afstemning om sundhedsplan, men oplever knusende politisk tilbageslag fra egne rækker.
APRIL
- 3. april (dag 73): Optrapper igen konflikten med Nordkorea, som Trump »vil løse« også uden Kinas hjælp.
- 7. april (dag 77): Trump angriber syriske regeringsstyrker med mere end 50 tomahawk-missiler. Luftangrebet er det første direkte militære skridt, USA har taget over for Assad i den seks år lange borgerkrig i Syrien.
- 7. april (dag 77): Demokraterne blokerer Neil Gorsuch som højesteretsdommer i et historisk sammenstød med Republikanerne. Som varslet ændrer Republikanerne derfor Senatets regler, så Gorsuchs nominering kan gå igennem med et simpelt flertal. Det understreger den intense konflikt mellem partierne og ændrer fundamentalt ved Senatets procedurer.
- 13. april (dag 84): USA smider ’Mother of all bombs’ mod Islamisk Stat i Afghanistan.
- 23. april (dag 94): Udskyder trods løfter selve betalingen af muren til efter de første 100 dage.
- 26. april (dag 97): Trump præsenterer nedskæringer i skatten, hvor selskabsskatten skal skæres fra 35 til 15 procent.
Efter 100 dage er det ved at gå op for Trump, at han, trods sine miliarder, bare er middelmådig og ikke "fantastic" og "great".