Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danske medlemmer af Europarådet kræver formandens afgang efter Assad-møde

Medlemmer af Europarådets Parlamentariske Forsamling forlanger, at rådets spanske formand træder tilbage, efter at han har mødtes med Syriens præsident Bashar al-Assad. Michael Aastrup Jensen (V) kalder krisen den største i Europarådets historie
Formanden for Europarådets Parlamentariske Forsamling, den spanske konservative politiker Pedro Agramunt, rejste i marts med en russisk delegation til Syrien og mødtes med Bashar al-Assad.

Formanden for Europarådets Parlamentariske Forsamling, den spanske konservative politiker Pedro Agramunt, rejste i marts med en russisk delegation til Syrien og mødtes med Bashar al-Assad.

Alexander Zemlianichenko

Udland
25. april 2017

Det lyder som fake news. Formanden for Europarådets parlament – den organisation som står bag de europæiske menneskerettigheder og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – rejser med en russisk delegation på officielt besøg til Syrien og mødes med præsident Bashar al-Assad, manden bag nogle af vor tids største krigsforbrydelser. Men den er god nok.

Formanden, den spanske konservative politiker Pedro Agramunt, mødte Assad i marts. Det fik i går stribevis af parlamentarikere til at rase og forlange, at han træder tilbage.

Agramunt beklagede selv turen, men fastslog, at han mødtes med præsident Assad som privatperson og ikke i egenskab af hverken formand for Europarådets forsamling eller spansk parlamentariker. Ligesom han forsikrede, at det syriske regime havde finansieret turen for den 20 mand store delegation, der ankom i et russisk militærfly.

Beklagelsen fik en britisk parlamentariker til at udbryde, at han »ikke en gang fra sine egne børn ville acceptere en så dårlig undskyldning«.

Samtlige europæiske lande på nær Hviderusland er medlem af Europarådet – herunder også Rusland og mere tvivlsomme demokratier som eksempelvis Aserbajdsjan. I Europarådets parlamentariske forsamling sidder repræsentanter for alle medlemslandenes regerings- og oppositionspartier. I forsamlingen har politikerne samlet sig i politiske grupper, som man kender det fra Europa-Parlamentet.

Største skandale nogensinde

»Vi diskuterede på morgenmødet i den socialdemokratiske gruppe, hvordan vi kunne markere vores store utilfredshed,« forklarer Mogens Jensen (S), der er næstformand for den samlede danske delegation i Europarådet.

Resultatet blev, at de europæiske socialdemokrater én efter én rejste sig i forsamlingen, hvorefter parlamentarikere på tværs af politiske grupper fulgte trop.

Og efter højlydte og vedvarende protester valgte en tydeligt målløs Pedro Agramunt at holde ti minutters pause. Formanden vendte imidlertid aldrig tilbage til forsamlingen, men overlod i stedet ordstyrerrollen til næstformanden.

»Som jeg ser det, er det den største krise i Europarådets lange historie. Jeg har aldrig oplevet noget, der bare minder om det, der sker lige nu. Europarådet er spydspidsen for demokrati og menneskerettigheder, og pludselig tror rigtig mange, at vi støtter det syriske regime, fordi formanden og to andre medlemmer siger ja til at deltage i en russisk propagandatur,« siger Micheal Aastrup Jensen (V), der er formand for den danske delegation og har siddet i Europarådet i 10 år.

I Europarådet sidder Aastrup Jensen i den liberale ALDE-gruppe. Fra samme gruppe kommer de to parlamentarikere, der gjorde formand Agramunt selskab på turen. Den ene er gruppens spanske formand, Jordi Xucla. Den anden deltager er formanden for parlamentets menneskerettighedskomité, belgiske Alain Destexhe.

Det skal understreges, at Aastrup Jensen og en samlet dansk delegation tager ligeså kraftig afstand fra de to parlamentarikeres handlen som formandens.

Agramunt stadig formand

Blandt den danske delegation og langt størstedelen af forsamlingens medlemmer er beskeden derfor klar: Formanden bør træde tilbage.

Det kan imidlertid vise sig lettere sagt end gjort. I Europarådets vedtægter, er der ingen paragraffer, der vedrører en formands afsættelse, og da det aldrig tidligere er sket, er der ingen præcedens.

Derfor krævede parlamentarikerne i går en akut høring, hvor formanden skal forklare sig. Agramunt beskrives af Mogens Jensen som den mest inkompetente formand, han nogensinde har oplevet.

Ligesom Nikolaj Villumsen (EL) fortæller, at det langtfra er første gang, Agramunt taler varmt om statsledere, der forbryder sin mod de rettigheder, Europarådet er sat i verden for at forsvare, herunder Ungarns, Tyrkiets og Ruslands ledere.

Flere brodne kar

Postyret om besøget i Syrien kommer efter en uge, hvor den tidligere formand for Europarådets forsamling, italieneren Luca Volontè, er blevet anklaget for at modtage 2,4 millioner euro i bestikkelse fra Aserbajdsjan. Angiveligt mod at støtte regimet i Europarådet og se igennem fingre ved rapporter om menneskeretskrænkelser af politiske fanger.

Bestikkelsessagen fik i sidste i uge 64 parlamentarikere til at kræve en uvildig undersøgelse. Det fik en dissident fra regimet i Aserbajdsjan til i The Guardian at sige, at olienationen årligt bruger 30 millioner euro på lobbyarbejde i Europarådet – også til parlamentarikerne.

Pedro Agramunt har hidtil modsat sig en undersøgelse, men efter skandalen i Europarådet i går, lykkedes det parlamentarikerne at få nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme sagen til bunds. Efter de seneste skandaler fristes man til at spørge, om Europarådet stadig er det rette organ for beskyttelse af menneskerettighederne?

»Det her er jo netop et eksempel på, at parlamentarikerne står vagt og stopper de brodne kar. Desværre er der ingen tvivl om, at der er stærke kræfter, der forsøger at undergrave organisationen. Men uden Europarådet har vi intet fælles sted, hvor vi kæmper for menneskerettigheder. Derfor er det også afgørende, at vi fortsat forsvarer Europarådet og siger fra over for de her klokkeklare angreb,« siger Nikolaj Villumsen.

Den offentlige høring af Pedro Agramunt blev sent i går fastlagt til i eftermiddag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kan kun sympatisere med en meget hurtig afgang - og en gennemrenovering af Europarådet og lignende - tror pokker, det ikke virker.

Assad's mulige krigsforbrydelser er ikke undersøgte - og der er ikke ført beviser. På dén baggrund er det helt hovedløst at både medier og magthavere i Europa/Vesten fremfører deres påstande og forsøger at skabe politik på dem. Endnu mere hovedløst er det at vi slet ikke taler om f.eks. Irak-invasionen i 2003 som en krigsforbrydelse ... eller Libyen i 2011 som tilsvarende. De dobbelte standarder længe leve.

Flemming Berger, Anders Graae, Michael Friis, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen, Stig Bøg, Benjamin Bach, Hans Aagaard, Anders Barfod, Jens Falkenberg, Torben Arendal og Noah Möller-Rasmussen anbefalede denne kommentar

Eller Napoleonskrigene 1804-1815?
Ved ikke, hvor hovedløst det er, at Assad har begået krigsforbrydelser. Man kunne koncentrere sig om nuværende hændelser for klarhedens skyld, i stedet for at blande alt muligt allerede overstået ind i det. Så er der også bedre chancer denne gang, måske.

Der er vel ingen som kan påstå at Assad er uskyldig og helt uden ansvar for Syriens tilstand /tragedie.
Som en form for legal diktator kunne han til en hver tid have ændret sin adfærd for menneskenes skyld uanset oprørernes måske tvivlsomme dagsorden. Om han burde have besøg? Ja hvis besøget var for at redde menneskeliv, men det synes jo så ikke være tilfældet.

Michael Friis

Samtale fremmer forståelsen

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar