Læsetid: 4 min.

Etnisk og politisk strid om jord ryster et af Afrikas mest stabile lande

Hvide farmere angribes på deres ranches, turister beskydes, og vilde dyr bliver slagtet. Kenya er frem mod landets præsidentvalg til august blevet ramt af uroligheder, der giver mindelser om Zimbabwes uddrivelse af hvide landmænd
18. april 2017

Indtrængen på privat ejendom, afbrænding af turistfaciliteter samt drab på elefanter og andre vilde dyr har siden efteråret præget Kenyas centrale højland, Laikipia. Især den hvide befolknings landområder er udsat for bevæbnede angreb på grund af en ulmende utilfredshed nedefra over fordelingen af landets goder.

Situationen minder om Zimbabwe ved årtusindskiftet, hvor præsident Mugabe pressede de hvide farmere ud af landet. I Kenya er baggrunden for konflikterne dog anderledes. Her kommer opstanden fra marginaliserede grupper.

Men situationen kan udvikle sig værre end i Zimbabwe, hvis staten fortsat lader volden eskalere og sprede sig.

Til august skal Kenya vælge ny præsident og parlament, og derfor har udviklingen i Laikipia stor betydning for hele landet.

Kenya har siden sin selvstændighed i 1963 været et af Afrikas mest stabile lande, men har tidligere i perioder omkring politiske valg været ramt af uroligheder. Især efter valget i 2007 så man omfattende demonstrationer i de store byer og sekteriske drab på landet og fordrevne i tusindtal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu