Læsetid: 1 min.

Formodet giftgasangreb dræber mindst 58 i Syrien. Deriblandt 11 børn

Meget tyder på, at det værste giftangreb siden 2013 netop har fundet sted i Syrien. 58 mennesker mistede livet – deriblandt 11 børn. Senere samme dag blev sygehuset, hvor de overlevne fik behandling, ramt af en raket. EU’s udenrigsminister siger, at Assad bærer det primære ansvar
Et omkommet barn pakkes ind i tæpper efter giftangrebet i den nordsyriske by Khan Shaykhun tirsdag morgen.

Et omkommet barn pakkes ind i tæpper efter giftangrebet i den nordsyriske by Khan Shaykhun tirsdag morgen.

Firas Faham

Udland
4. april 2017

Et luftangreb i det nordvestlige Syrien har tirsdag kostet mindst 58 mennesker livet i byen Khan Sheikhun nær Idlib. Deriblandt 11 børn. Yderligere »dusinvis« er såret, oplyser overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. Kilder på det lokale hospital fortæller, at der blev brugt gas ved angrebet.

»Mange af ofrene (begyndte) at udvise tegn på kvælning eller faldt besvimede om. Det tyder på et gasangreb,« oplyser overvågningsgruppen, som indsamler informationer om den syriske borgerkrig fra netværk i hele landet. De har hovedkvarter i Storbritannien og kan ikke fastslå, hvilken gas der skulle være anvendt.

Senere samme dag blev sygehuset, hvor overlevne fra det påståede gasangreb fik behandling, ramt af en raket.

»Dele af hospitalsbygningen i den lille by Khan Sheikun blev ødelagt,« skriver en korrespondent for det franske nyhedsbureau AFP.

Hvis der er tale om et giftangreb, vil det være det værste giftangreb i den syriske borgerkrig siden angrebet i Damaskus-forstaden Ghouta i august 2013.

Angreb med giftgas betragtes som en krigsforbrydelse. Den syriske regering har hidtil afvist, at det anvender kemiske våben, istedet har det beskyldt oprørsgrupperne for at gøre det. Ikke desto mindre er regimet kontinuerligt blevet beskyldt for at have kastet gas og andre kemiske våben ned over sin egen befolkning.

Tirsdagens angreb kommer blot fire dage efter, at USA’s præsident Donald Trump har ændret strategi i Syrien: Han vil nu udelukkende bekæmpe IS – ikke Bashar al-Assad.

EU’s udenrigsminister, Federica Mogherini, siger, at Assad-regimet bærer det »primære ansvar«.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, kalder angrebet »monstrøst« og har hasteindkaldt FN’s Sikkerhedsråd for at tale om det formodede kemisk angreb.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Uanset så er det noget forbandet svineri, men den eneste måde det svineri kan stoppes er stadig ved forhandlingsbordet og alle skal med og bør tvinges med. Uanset så må stodderen Assad kunne tvinges til at snakke. Måske naivt at skrive.

René Arestrup

Jeg håber inderligt, at Assad og hans kumpaner - en eller anden dag - bliver stillet til ansvar for den lange række af uhyrlige forbrydelser, de efterhånden er belastet af.

Nicolaj Rosing

Måtte de ansvarlige for disse uhyggelige krigsforbrydelser blive stillet til ansvar for deres handlinger. Ligeså de kemiingeniører der har udviklet disse frygtelige våben. Skam jer. Kig på resultatet af jeres værk og skam jer.Tænk hvis det var jeres børn...

Stodderen Assad og hans kumpaner er belastet af anklager om uhyrlige forbrydelser, ja - men der mangler vist en hel del bevisførelse for de belastende anklager. Og det ligner et mønster.

René Arestrup

@Peter Jensen
det er vist almindelig kendt, at det kun er den syriske hær/Assad-regimet, der råder over kemiske våben. Men du har måske en særlig indsigt?

René Arestrup, i den almindelige bekendthed er det vist således at kun Assad råder over kemiske våben, men i den store verden er det velkendt at en række kemiske våben kan fremstilles ret simpelt i hjemmelavede feltlaboratorier - og at der foreligger mange forlydender og vidneberetninger om at militser i Syrien dels har forsøgt og dels er lykkedes med at anskaffe sig de nødvendige forudsætninger for at kunne plante falske flag.