Læsetid: 3 min.

Kinas omstilling er allerede oppe i gear – kan Danmark følge med?

Kinesiske byer har godt lagt mærke til, hvad danske byer kan på det grønne område, når det kommer til energieffektivt byggeri, fjernvarme og bæredygtig udvikling. Men de har også lagt mærke til regeringens grønne realisme
5. april 2017

For nylig havde vi i Sønderborg besøg af den kinesiske Hebei Provins. Mao Yushan, Deputy director for Hebei Development and Reform Commission, fortalte under besøget om Hebeis ambition om at skabe et ZERO-olympic i forbindelse med vinterolympiaden i 2022.

Det kinesiske omstillingstog kører allerede stærkt, og det gav mig anledning til at tænke over Sønderborgs rejse med kinesiske byer og behovet for at få regeringens grønne realisme op i gear.

Skiløb og andre udendørs vinter-OL-discipliner afholdes i 2022 i Chongli, knap 200 km nordvest for Beijing. I bjergene, midt i en kinesisk grøn demonstrationszone, skal OL-faciliteterne være energi-effektive og energiforsynes 100 pct. med vind og solenergi. El-busser skal transportere gæsterne rundt i området, og transporten til Beijing løses med nye eldrevne højhastighedstog, som klarer de 200 km på under 50 minutter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Nu bliver 'den store, grønne omstilling' brugt til alt muligt, så lad os lige se tilbage på, hvad den var sat i verden for. Det var for det første at redde verden for at bliver svinet til med sort energi, så vi kunne trække vejret frit. For det andet at denne omsorg for verden fik os til at se anderledes på verden og leve et skånsomt menneskeliv. Den grønne omstilling skulle være en opbremsning af - ødelæggelse. Grøn vækst kan ikke være alternativet, for det giver bare en anden form for forurening. Vi har jo lige set, at mange arbejdere blev syge af at producere vindmøller. Energisparepærer, der går itu, må man ikke røre ved uden handsker osv. Vækst koster, og når Kina laver 'rene' olympiske lege, forurener det bare på en anden og mere upåagtet måde. Omstilling og grøn vækst kan ikke gå hånd i hånd. Det ene udelukker det andet.
Omstilling betyder opbremsning, ellers er der ingen mening med at stille om.

Niels Nielsen, Flemming Berger og Søren Jacobsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

"Grøn realisme", "Bæredygtig landbrug", "Nudging", "Nødvendighedens politik", "Kærligt skub" und-so-wieter! Det er et imponerende newspeech plusordforråd det blå sæt råder over.

jørgen djørup, Niels Nielsen, Niels-Simon Larsen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det kan siges ganske kort : målet er, at balancen i de vigtigste bundlinjer respekteres. Dvs, det økologiske aftryk må være bevidst og ikke forstyrrende ifht biotopens iboende lovmæssigheder. At væksten er 'grøn' ifht de vedtagne definitioner, betyder ikke - selvom den trods alt er at foretrække frem for sort vækst, såfremt den ikke bliver en sovepude - at den er i økologisk balance, som niels simon påpeger. Og vi er både så langt væk og så nær ved at kunne det. Det er i praksis muligt, hvis viljen er til stede. Og for at viljen kan være til stede, må forståelsen være der. Det burde den være i de bestemmende lag, som altså er den ene procent og co.

Sidst jeg var i Kina var der i den millionby jeg var i et kulkraftværk på den anden side af gaden. Uden filtre. De er så langt efter os at bare det at de sætte filtre på smøgerne er en dramatisk forbedring. Og at sammenligne Kina og Danmark er latterligt.

Christel Gruner-Olesen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Omstillingen er i gang i Kina. Brændselsceller vinder frem bare ikke i lille Danmark. Her skifter man kun busserne ud med biogas. Tag dog springet fuldtud!

Kim Houmøller

For dem som er lidt interesseret i casen omkring brændselsceller til transport, google Ballard og Plug. Det rykker og det er nu!