Analyse
Læsetid: 5 min.

’Det er ikke kun en sejr for Frankrig. Det er en sejr for Europa’

Der var jubel og lettelse, da sensationen indfandt sig ved Emmanuel Macrons valgfest i Paris søndag aften. Men selv om Macron fik flest stemmer i første runde af det franske præsidentvalg, var Marine Le Pen den store vinder i over halvdelen af landets kommuner
Der var jubel og lettelse, da sensationen indfandt sig ved Emmanuel Macrons valgfest i Paris søndag aften. Men selv om Macron fik flest stemmer i første runde af det franske præsidentvalg, var Marine Le Pen den store vinder i over halvdelen af landets kommuner

Mustafa Yalcin

Udland
25. april 2017

PARIS – De flagede med Trikolorer og EU-flag, sang »La Marseillaise« og råbte ud i salen: »Macron, président! Macron, président!«. Allerede før sejren var i hus, syntes Emmanuel Macrons tilhængere at have begyndt fejringen ved hans valgfest i det ydre Paris søndag aften.

Og da det første foreløbige resultat blev offentliggjort på direkte tv klokken 20, brød salen ud i en kæmpe jubel. Nogle krammede eller gav hinanden high fives, andre stod blot med tårer i øjnene og kiggede forløst på de store tv-skærme, der viste, at Macron ikke bare havde fået nok stemmer til at gå videre til anden runde, men havde fået flest og dermed slået Marine Le Pen fra Front National.

»Det er fantastisk. Vi har kæmpet for det her i et år,« siger 22-årige Mathilde Philip, der har været med i En Marche ! siden begyndelsen for et år siden. »Nu stoler alle på os og følger os, så jeg tror, vi vinder og slår Front National, og det er fremragende.«

Igennem uger og måneder har de frivillige i Macrons bevægelse En Marche ! arbejdet for at overbevise deres landsmænd- og kvinder om, at en stemme på ham som præsident er en stemme for et bedre Frankrig. Søndag aften blev kronen sat på værket.

»Jeg er virkelig begejstret over, hvad der lige er sket. Vi har en ny kandidat, der begyndte på bar bund for kun et år siden, og nu er han i den anden runde af valget. Det er virkelig fantastisk at have en kandidat, der kan kombinere kærlighed til sit land med globalisering. Frankrig vil fortsat være åbent,« siger 24-årige Victor Lehmann, der arbejder som frivillig i En Marche !.

Land og by

Efterhånden som de øvrige kandidater søndag aften erkendte deres nederlag og én efter én erklærede deres støtte til Macron, bekræftedes hans tilhængere i, at de virkelig havde vundet. Liveudsendelserne på tv-skærmene blev erstattet med teksten ’Macron. Président.’ akkompagneret af funkmusik. På stemningen i salen og opvarmningen til Macrons modtagelse virkede det ikke, som om han havde vundet første runde, men som om Frankrig allerede havde fået en ny præsident.

»I dag, den 23. april, har folket givet deres mening til kende,« sagde Emmanuel Macron, da han endelig ankom og modtog menneskemængdens hyldest.

»Fra i aften af er det min pligt at samle alle franskmændene,« sagde han og talte om at »forsone vores Frankrig«.

Dermed har Macron givet sig selv lidt af en opgave. Kigger man på statistikkerne for, hvor henholdsvis han og Marine Le Pen har vundet flest stemmer, tegner der sig et billede af et Frankrig, der er splittet mellem land og by. Macron har således vundet flest stemmer i fem ud af Frankrigs ti største byer, mens Jean-Luc Mélenchon fik flest stemmer i fire, og François Fillon i én.

Til gengæld nyder Marine Le Pen stor opbakning i landområderne. Hun har vundet flest stemmer i over halvdelen af landets kommuner, hvilket er flere end både Macron, Fillon, Mélenchon og Hamon tilsammen.

»Dette resultat er historisk,« sagde Front Nationals leder i sin sejrstale søndag aften.

»Tiden er inde til at befri det franske folk fra de arrogante eliter, som vil diktere deres adfærd,« fortsatte hun og satte dermed streg under forskellen på det Frankrig, hun repræsenterer, og det Frankrig, der i stor stil stemte på Macron.

»Det, der virkelig er på spil ved dette valg, er den uhæmmede globalisering, som bringer vores civilisation i fare,« lød det fra Le Pen.

God globalisering

Ved Macrons valgfest havde de fleste tilhængere pakket deres Trikolore-flag væk under Le Pens tale til fordel for EU-flag, der vajede som en protest mod Front Nationals modstand mod unionen.

»Europæisk identitet er meget vigtig for mig. Min far er svensk, og min mor er fransk. Der er kun én kandidat, der virkelig er proeuropæisk, og som er stolt af at være europæer. Det er virkelig vigtigt,« siger 26-årige David Jonson, der bor i Sverige, men har været i Frankrig under valgkampen for at støtte Emmanuel Macron.

Det synspunkt gik igen hos stort set alle de fremmødte. En stemme på Macron er en stemme for Europa.

»Alle i min familie tror på EU. Jeg begyndte at lære tysk, da jeg var ti år gammel. Så jeg kan ikke være ikkeeuropæisk. Jeg tror på, at vores fremtid ligger i Europa. Vi kan ikke holde ud at høre på Front National tale om at forlade EU,« siger Mathilde Philip, der selv var mødt op med et EU-flag i hånden.

24-årige Mariam Kouanda hylder også det europæiske samarbejde og globaliseringens goder.

»Emmanuel Macron kom med et projekt, der var meget fokuseret på optimisme, på Europa, på åbenhed over for verden og på en tro på, at Frankrig kan tilpasse sig globaliseringen og samtidig beskytte sine borgere,« siger hun. »Det er ikke kun en sejr for Frankrig. Det er en sejr for Europa.«

Kampen fortsætter

Så snart de første resultater løb ind søndag aften, blev de seneste meningsmålinger for, hvilken af de to kandidater, franskmændene spås at ville stemme på i anden runde, offentliggjort. Her står Macron til at få knap to tredjedele af stemmerne og Le Pen godt en tredjedel.

Mariam Kouanda erkender, at de endnu ikke kan være sikre på sejren i anden runde, men er ikke desto mindre fortrøstningsfuld: »Hvis vi lykkedes med det i første runde, vil vi selvfølgelig også lykkes med det i anden runde.«

Victor Lehmann advarer også mod at tage sejren for givet.

Kilde: Det franske Indenrigsministerium. Grafik: Jesse Jacob/IBureauet

Kilde: Det franske Indenrigsministerium. Grafik: Jesse Jacob/IBureauet

»Vi er stadig nødt til at mobilisere os og fortsætte kampagnen. Marine Le Pen er også i anden runde, og intet er sikkert. Overalt i verden har vi det seneste år set forandringer mod mere lukkethed, også i stærke lande. Så vi er nødt til at forblive potente og arbejde for sejren,« siger han.

Fra talerstolen lovede Macron sine tilhængere at føre dem til sejr.

»På ét år har vi ændret ansigtet på det politiske liv,« sagde han.

Mellem de korte sætninger lod han tilhængerne juble. Han virkede mindre euforisk anlagt end ved mange af de vælgermøder, han har holdt de seneste måneder. Der var et strejf af alvor og ydmyghed over ham.

»I har vist, at der ikke er en uundgåelig ulykke i vores land. I er fornyelsens ansigt, I er det franske håbs ansigt, det ansigt, som jeg om 15 dage vil føre til sejr,« sagde Macron, inden han afsluttede sin tale med mere patos: »Det begynder i aften, og vi vil vinde! Vive la République! Vive la France!«

Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Samlet set har kandidater der ønsker et BRUD med EU opnået over 40% af stemmerne - det må da gøre indtryk!

Det er ikke kun Frankrig der er splittet, det gør sig gældende i alle lande, og resultatet i Frankrig er ikke for alvor et politisk nybrud - selv om medierne gerne vil fremstille det sådan.

Macron er ikke centrum, han er en liberal finansspekulant.
Liberal Alliance trækker jo ligesom heller ikke VLAK regeringen ind mod midten vel!
Centrum for hvad?

Han står på skuldrene af storkapitalens interesser, og taler derfor begejstret om EU og globalisering - som netop i disse år svigter store dele af arbejder- og middelklasse i verdens lande.
Det er der sgu da ikke meget nyt i. Heller ikke når det kommer til håb.

Holger Madsen, Anders Barfod og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Hollandes kroningsprojekt.

Givet, at Macron er Hollandes opfindelse, hvilket ikke er udelukket, selvom nogen passende påstår en splittelse, ligner hele valgstuntet en præsidentiel kåring efter en H-plan for at stoppe La Pen, sige tak for sidst til socialisterne, hvis parti han har kørt helt ud i skoven, og endelig fortsat holde kommunisterne uden for indflydelse …

I de kredse ’kroner’ man, tænk bare på Krag og Jørgensen, hvor ikke ret meget bliver overladt til tilfældigheder – eller sådan noget demokratisk noget som udfaldet af ’hemmelige, frie og lige afstemninger’ …

Michael Kongstad Nielsen

Det ser ud til, at Macron ikke får de ca. 7 millioner franskmænds stemmer, der stemte på Mélenchion i første runde, for de planlægger at boykotte anden valgrunde. Så kan det ende med den helt ultimativt store nedtur for socialisterne og bankmanden uden parti, nemlig - ja, sig det ikke, - Le Pen som præsident.