Læsetid: 4 min.

Macrons valgfest: ’Det er ikke kun en sejr for Frankrig. Det er en sejr for Europa’

Der var jubel og lettelse, da sensationen indfandt sig ved Emmanuel Macrons valgfest i Paris søndag aften. For mange af de ekstatiske tilhængere er valget af Macron også et tilvalg af EU
Der var jubel og lettelse, da sensationen indfandt sig ved Emmanuel Macrons valgfest i Paris søndag aften. For mange af de ekstatiske tilhængere er valget af Macron også et tilvalg af EU

Mustafa Yalcin

24. april 2017

PARIS – »Macron, président! Macron, président!«, råber de tilhængere, der allerede er mødt op til Emmanuel Macrons valgfest i det ydre Paris. De har taget plads på gulvet foran scenen, hvor Macron senere på aftenen vil holde det, de fremmødte både håber og tror på, vil være en sejrstale. Indimellem hujer de og lader Trikoloren og EU-flag vaje.

»Europæisk identitet er meget vigtig for mig. Min far er svensk og min mor er fransk. Der er kun én kandidat, der virkelig er proeuropæisk, og som er stolt af at være europæer. Det er virkelig vigtigt,« siger 26-årige David Jonson, der bor i Sverige, men har været i Frankrig under valgkampen for at støtte Emmanuel Macron.

Det er et synspunkt, der går igen hos stort set alle de fremmødte. En stemme på Macron er en stemme for Europa.

»Alle i min familie tror på EU. Jeg begyndte at lære tysk, da jeg var 10 år gammel. Så jeg kan ikke være ikke-europæisk. Jeg tror på, at vores fremtid ligger i Europa. Vi kan ikke holde ud at høre på Front National tale om at forlade EU,« siger 22-årige Mathilde Philip, der står med et EU-flag i hånden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Hans Jørn Storgaard Andersen
Espen Bøgh og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Jørn Storgaard Andersen

citat: »Emmanuel Macron kom med et projekt, der var meget fokuseret på optimisme, på Europa, på åbenhed over for verden og på en tro på, at Frankrig kan tilpasse sig globaliseringen og samtidig beskytte sine borgere,« siger 24-årige Mariam Kouanda.

Det kan jeg kun være enig med Mariam i. Den kommende modstander Le Pen har jeg en enkelt gang hørt tale i EU-Parlamentet, og det var præcis det modsatte: Pessimisme, Rusland, lukkethed - og så det værste: Le Pen mener, at hun repræsenterer "folket" - min bare arm. Repræsenterer Le Trump måske folket?

EM er noget af en kunstner inden for politik - det er helt enormt, hvad han har præsteret på under et år. For mig at se lover han ikke noget, han konstateret blot tørt, at der ikke er mirakler undervejs, men man kan få fjernet de værste knaster ved et bredt samarbejde.

Han har ingen politiske venner lige nu, men efter præsidentvalget kommer et valg til Nationalforsamlingen, og mon ikke nogle af hans kandidater kommer ind? Desuden har han allerede nu fået støtte af 3 medkandidater: Benoît Hamon, premierminister Bernhard Cazeneuve og François Fillon. Der mangler blot en enkelt - har glemt hans navn, men han minder mig om både en kommunist og en Bernie Sanders ... ;-)

Touhami Bennour

Bare han "Macron" sætter Frankrig på nye skinner så det er meget. Det bliver stor forskel mellem fortid og nutid,mellem kolonialism og arbejde. Det er det vil være vidne til i de næste to ugers valgkamp. Resultatet bliver indtil da blive interessant Man vil helst give her kun et navn til alt men der er mange navne til et projekt. Macron viser en anden vej, og man skal lytte til ham. Han har ideer om arbejde og belønning så ingen vil snyde så vidt muligt den anden, om det giver mere velstand er en anden sag, men det vil give klarhed. Det er det folket(det fleste) i Frankrig vil. Jeg ser at det er nye tider, derfor har jeg ret til at deltage i debatten, Macron´s vinde, (som altid i historien) kommer først efter 20-30- år til Danmark.

Touhami Bennour

Men det er Macron vi taler om og ikke Marine Le Pen. Danmark var foregangsland for anti Globalisering, flertallet af dansker vil begrænse Indvandringen til Danmark. For Macron er det ikke
et problem( nylig undersøgelse). Det er det jeg kalder den gamle verden. Har har erklæret "kolonialismen er forbrydelse mod menneskeheden", det var med adresse til Le Pen. han trak det tilbage senere, Men Macron mener hvad han siger.Er danmark hører til den gamle eller den ny verden´s syn? Den gamle verden er som et slag i luften, Og han vil aldrig tage i krig i et arabisk land. Jeg har læst hans bog "Revolutíon" har du læst den? fornylig han har erkleret han vil bekempe arbejdesløshed og terrorism, jeg er enig i.

Touhami Bennour

Hånden på hjertet er det noget der hedder nordiks model. Måske med ulighed. Men det har man også iFrankrig og over hele verden. Den dansk model reelt er kendt for "flextid" flexibelt arbejde og dagpenge", (er den god?) Der er intet om det I Macrons tale,

Torben K L Jensen

@Touhami - Du gør dig selv en bjørnetjeneste hvis du bruger translate - det er intellektuelt dovenskab og du vil aldrig lære dansk retskrivning.

Torben K L Jensen

@Touhami - Du gør dig selv en bjørnetjeneste hvis du bruger translate - det er intellektuelt dovenskab og du vil aldrig lære dansk retskrivning.

Touhami Bennour

Du har ikke andet at sige end chikane. Nu er jeg overbevist om at selv Macron magt overtagelse kan ikke flytte jer Det er kun godt at jeg bliver fri for det her. Og det her beviser kun danskere selv der skaber problemer. Og at taler engelsk, Tysk, Arabisk, fransk og jeg har aldrig fået bemærkninger, af den slags , ja selv fra danskere i halvfjersene, da jeg kom har jeg fået kritik og ingen steder, hvor jeg har været. Man syntes alle at jeg klarede mig godt. Men jeg ved det er chikane. Men denne gang gider jeg ikke mere.

Torben Arendal, Hans Jørn Storgaard Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Tak steffen Gliese. Jeg har også regnet med en reaktion fra dem de er uenige.
Til dem som mener jeg skriver som oversættelse fra google, hvorfor ikke kræve af Google at stoppe hans oversættelse? Det er ulogisk at kræve det fra mig da jeg ikke kender dig og du kender ikke mig. Du kan bare springe over, jeg har ikke sagt at du skal læse det Jeg skrive som jeg vil det skal være, Og det er ikke dit problem at vide hvem taler i min person.

Det bliver efterhånden sværere og sværere for flere og flere at rumme al denne berigelse vi bliver begavet med her på platformen …

Torben Arendal og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Hvorfor ikke sige det nu at fremtiden for Europa "EU" er ikke sikkert. Der er store forskellige hvad angår Kulturelle aspekter. I Frankrig er der en tænke måde som er specielt for de fleste af fransk mænd. den måde er præget at den såkaldte Descartes måde at tænke på"Cartesianismen". Og det er Emmanuel Macron i højre grad. Macron giver han til kende som en mand imod systemet , Det traditionnelle politiske system. Han tager overhoved ikke noget fra de existerende politiske systemer, Og hvis han finder noget fornuftig ifølge ham så ændrer på alligevel, eller finder selv på tingene og formulerer dem. Han er hverken for Højre eller venstre, og det gælder også for udenlandske politiske systemer. Han nævner aldrig Danmark eller "flexsecurity", Imod sætning til de traditionelle løsninger, mener han for ex.: "forsikring" mod arbejsløsheden er sat i forbindelse med den rigtige årsag for til ledigheden: "det faglige", En ledig skal ikke blive arbejdesløs mere end nødvendig. han skal omskoles på en eller måde. Og det er forskellig fra "flexsecurity". Eller den Dansk model.

Når rusen efter Macron valgsejr har lagt sig over hverdagen banker på igen, så står problemerne stadig tilbage at løse, men de kan ikke løses af ham og hans parti alene, der skal indgås forlig - hugges en hæl og klippes en tå, og så er Frankrig måske blot tilbage i de samme gamle spor.

Vist kan alle "first-time-movers" glæde sig her og nu, men det er også nu hovedpinen bryder ud, for set i bakspejlet, så er Macron et produkt af det politiske system,som det han siger han har forladt i retorisk forstand om ikke meget andet - "det er altså blot en trossag mange vælgere går ind til.

Risikoen for han blot bliver en afløser for Hollande's tomgang, er sandelig til stede, når resten af det politiske establishment skal tages i ed for den "nye politik", og det må der forventes en ret stor modstand imod.

Et skridt frem i reklamen kampagnen for Macron er ikke nødvendigvis et skridt frem for Frankrig eller for nogen fornyelse politisk eller en økonomisk genrejsning af Frankrig.

Han kan ende med at skrive dekreter lige som D. Trump i Amerika, men det samme kan eller vil måske også være det samme med Marine Le Penn som præsident.

Valget i 2. runde bliver uden tvivl en virkelig gyser, for her skal begge parter lægge "kort på bordet" til vælgerne, men foreløbig har Macron kun solgt sig selv - som fornyelse, og så ikke ret meget andet, så hvad er det han vil give vælgerne?

Med Marine Le Penn ved vælgerne allerede hvad de kan forvente, uanset og man kan lide det eller ej - fra Herodes til Pilatus, - man ved det!

Touhami Bennour

Frankrig er landet for helte. Jeane d´Arc, Napoleon, De Gaule et Macron. Danmark er folkets land, her er forskellen. Det kan ikke overføres.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Espen Bøgh havde bl.a. denne betragtning om en evt. præsident Macron:
Han kan ende med at skrive dekreter lige som D. Trump i Amerika, men det samme kan eller vil måske også være det samme med Marine Le Penn som præsident..

Ærlig talt, du kan ikke sammenligne en gammel klovn med en ung, beskeden mand som Macron.
Som netop ikke er et produkt af det politiske system, som du skriver.

Han er s'gu sin egen og har vist, at han kan gå fra ingenting til næsten alting i fransk politik. En nyskabelse, der har valgt at stå lige i midten - uden at skæve til højre- eller venstrepolitik.

Det er den gyldne middelvej, og det baner vejen for en klar sejr over en dæmon på den yderste højrefløj, der lover guld og grønne skove - uden at have noget som helst at byde på andet en fremmedangst a la Dansk Folkeparti og lign.

Ved du selv, at du anbefaler hende med det, du skriver?

Touhami Bennour

Jeg har allerede hørt for længe tiden siden "at danskere er de nordiske franskmænd". Er det et problem eller en frelse?