Nyhed
Læsetid: 1 min.

Nordkorea løber tør for benzin

Mangel på benzin i Nordkorea sætter gang i spekulationerne om, hvorvidt Kina er begyndt at skrue bissen på for at få det uberegnelige land til at rette ind
Udland
29. april 2017

Nordkoreas få bilejere kæmper i denne uge med finde benzin til deres køretøjer. Benzinpriserne i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, er steget med 83 procent på bare tre dage.

Det har affødt spekulationerne om, hvorvidt Kina forsøger at få sin utilregnelige nabo til at afstå fra yderligere militære provokationer, skriver nyhedsbureauet AP.

Hovedparten af den olie, Nordkorea importerer, kommer fra Kina. Men selv om et forbud mod olieeksport til Nordkorea er blevet diskuteret i Kina, er det ikke blevet bekræftet.  

Alternative forklaringer på benzinmanglen kan være, at Pyongyangs bilejere selv er begyndt at hamstre – af frygt for kinesiske sanktioner – eller simpelthen en fejl i leverancen, skriver BBC. Under alle omstændigheder viser det Nordkoreas afhængighed af Kina. 

Nordkorea producerer ingen olie selv, men udvinder til gengæld masser af kul, som også eksporteres til Kina. Men efter Kina i februar indførte importforbud af nordkoreansk brunkul, er skibe med fuld last blevet sendt retur fra kinesiske havne.

Importforbuddet blev indført umiddelbart efter Nordkorea i midten af februar afprøvede et ballistisk missil. Det er blevet mødt af kritik fra Pyongyang, der kritiserer sin vigtigste støtte for at »danse efter USA’s pibe«, skriver BBC.

I denne uge bragte Nordkoreas statskontrollerede Korean Central News Agency en usædvanligt truende leder, der med en slet skjult reference til Kina kritiserede »en stat i nærheden af Den Demokratiske Folkerepublik Korea« for pålægge landet økonomiske sanktioner, skriver AP.

Diplomatiets vej

Risikoen for en militærkonfrontation mellem Nordkorea og USA er i løbet af de seneste måneder taget til. Beijing har forsøgt at få parterne tilbage til forhandlingsbordet, men har fået kritik af USA for ikke at gøre nok for at tøjle sin nabo.

I denne uge lød det imidlertid i en fælles udtalelse fra USA’s udenrigsminister, forsvarsminister og chefen for efterretningstjenesterne, at Washington nu vil gå diplomatiets vej for at få skabt stabilitet og lukket af Nordkoreas atomprogram.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her