Læsetid: 2 min.

Orbán ’anklaget for et drab, hvor offeret stadig lever’

Ungarn har én måned til at afværge en hurtig EU-retssag imod sig. Landets nye universitetslov bryder med EU’s regler for fri forskning og anses som et direkte angreb på Orban-kritikeren og mangemilliardæren George Soros
Udland
29. april 2017
Torsdag stod Ungarns premierminister, Viktor Orbán, så skoleret i Europa-Parlamentet.

Torsdag stod Ungarns premierminister, Viktor Orbán, så skoleret i Europa-Parlamentet.

Foto: Dursun Aydemir / Anadolu / Ritzau Foto

EU-Kommissionen har taget de første skridt til et sagsanlæg mod Ungarn i anledning af regeringens nye universitetslov, der vil lukke et af landets mest anerkendte universiteter, Central European University (CEU). 

Loven har medført voldsomme protester i hele Europa, hvor særligt forskningsverdenen ser den som et direkte angreb på fri, uafhængig forskning og som et forsøg på at gå direkte efter CEU’s grundlægger, den stærkt liberale amerikansk-ungarske mangemilliardær George Soros, 86.

Ifølge kommissionen overtræder universitetsloven unionens regler for fri bevægelse for tjenester og frihed til at etablere organisationer og institutioner, med hvilke EU garanterer, at forskere fra lande uden for unionen kan bo og bevæge sig frit.

Torsdag stod Ungarns premierminister, Viktor Orbán, så skoleret i Europa-Parlamentet, hvor blandt andet kritikere fra den konservative EPP-gruppe truer med at ekskludere Orbáns partikolleger i Fidesz. Orbán forsvarede sig med, at loven ikke var møntet på nogen specifikke universiteter, og at han mente, han blev »anklaget for et drab, hvor offeret stadig lever«.

Ærkefjender

Offeret lever rigtignok fortsat – lidt endnu i hvert fald. Universitetet blev grundlagt i Budapest efter Sovjetunionens sammenbrud, og ifølge Soros var formålet dengang at promovere liberale demokratiske værdier i de tidligere kommunistiske østlande.

Men Soros’ og Orbáns vidt forskellige verdenssyn har i dag gjort dem til ærkefjender. Soros har i årevis kritiseret Orbán for hans populistiske regeringsførelse. Omvendt har Orbán anklaget Soros for at underminere EU-landenes suverænitet ved angiveligt at støtte en flygtningevenlig og åben grænsepolitik.

Universitetslovændringen strammer reglerne for internationale universiteter og betyder, at CEU – der både er registreret i USA og Ungarn – skal have en campus i USA, ligesom begge lande skal godkende universitetet i en bilateral aftale. Krav, der ifølge CEU’s rektor bliver umulige at efterleve.

CEU og landets øvrige internationale universiteter har fået frist indtil udgangen af året til at efterleve kravene, der blev fremlagt og vedtaget på en uge, hvorfor høringsprocessen var meget mangelfuld. Loven er blevet kritiseret af forskere og ngo’er verden over, ligesom det amerikanske undervisningsministerium og EU’s undervisningskommissær, Tibor Navracsics, fordømmer lovændringen. Navracsics er i øvrigt selv ungarer, Fidesz-medlem og tidligere minister i Orbán-regeringen.

I dag er CEU ifølge Times Higher Education World University Rankings landets bedste. Hvis universitetet ikke lever op til lovændringen, må det ikke optage nye elever fra 2018, ligesom nuværende studerende skal færdiggøre deres studier inden sommeren 2021.

Ungarn har nu en måned til at godtgøre, at universitetsloven lever op til EU-lov, hvis ikke landet vil have en hurtig retssag imod sig, siger en kommissionskilde til Politico.eu. Det er 23. gang, siden Ungarn blev medlem af EU, at EU-Kommissionen anlægger sag mod landet. Normalt ligger behandlingstiden i omegnen af 22 måneder. Til den tid vil universitetet sandsynligvis være fortid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her