Læsetid: 5 min.

Skovene fældes med stadig større hast i Sydamerika

I 1990’erne lykkedes det at bremse den værste afskovning i Amazonas. Nu fældes de sydamerikanske skove igen med alarmerende hast, og en af de store syndere er Burger King, hævder miljøorganisationer i ny rapport.
Efter at skovrydningen i Sydamerika er aftaget år for, er udviklingen nu vendt, så der de seneste år er blevet fældet mere skov.

Efter at skovrydningen i Sydamerika er aftaget år for, er udviklingen nu vendt, så der de seneste år er blevet fældet mere skov.

Andre Penner

5. april 2017

For første gang i næsten ti år stiger skovrydningen igen i Brasilien og Bolivia. Det viser en ny rapport fra miljøorganisationerne Regnskovsfonden og Mighty Earth, der baserer sig på analyser af værdikæder og satellitfotos.

Det er især soja til dyrefoder, kvægdrift og palmeolie, der er synderne, og derfor kræver flere miljøorganisationer, at store kødproducenter og internationale opkøbere fremover gør langt mere for at sikre sig, at produktionen foregår, uden at skovene ryddes. Det gælder ikke mindst Burger King, der ifølge rapporten intet foretager sig for at begrænse skovrydningen.

»Millioner af hektar af tropisk skov bliver årligt ryddet for at gøre plads til kvæg, soja og palmeolie. Multinationale virksomheder, som Burger King, bærer en stor del af ansvaret, når de opretholder efterspørgslen på de råvarer, der er skyld i afskovningen,« siger Jakob Kronik, der er international chef hos Verdens Skove.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Hansen
John Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Efter biobrændsel er blevet det nye newspeech energi plusord herhjemme bliver de danske skove tyndet ud for ikke bare træstammer. Nej, Hver en nok så lille gren og hvert et nok så lille krat bliver omsat til flis og moneys.

Og nej. Biobrændsel er ikke CO2 neutral. Det oser som alt andet der afbrændes.

Streng taget er det racisme når man mener at bolivianerne og brasilianerne ikke selv kan magte at regulere skovrydningen i Bolivia og Brasilien, men at ansvaret ligger hos Burger Kings ejere.

Henrik Brøndum

Burger King faciliterer vel under 1 pct af kødspisningen her på kloden, hvorfor netop fare i flæsket på dem? Useriøst.

Henrik Leffers

Det er kvægproduktionen der er problemet! Det er lykkes os at producere enorme mængder af bøfkød til middelklassen i de rige lande meget længe, uden at nogen har opdaget, hvor meget skov det ødelægger. Men nu hvor middelklassen i Kina, og andre tidligere fattige lande, også er begyndt at efterspørge bøffer, så bliver ødelæggelsen af skovområder så massiv, at "man" er nødt til at gøre et eller andet, som f.eks. at give Burgerking skylden for det. Men skovødelæggelsen vil fortsætte, indtil der ikke er mere skov tilbage. Først når skovene er væk, og vi har fået udryddet alle "ikke-menneskelige" aber, vågner vi op! Det sker indenfor de næste 2-3 årtier! -Og så er "vi" sandelig meget kede af det...

Flemming S. Andersen

Tåbeligheden i at fælde regnskov er næsten ubegribelig og helt uforenelig med de kæmpesummer der skal investeres i at mindske CO2.
Regnskoven binder meget effektivt store mængder CO2 og kunne næsten alene dække alle andre tiltag, hvis rydningen blev forhindret.
Til gengæld koster den ikke en skid per hektar efter vore forhold og vi kunne forære denne enorme resurse i biologisk uopdaget viden til de naturfolk, der er bedst til at passe på den.

Men hvorfor blander journalisten Amazonas og Cerradoen sammen? Det giver da ikke mening og i øvrigt var det først efter 2005 afskovningsraten i Amazonas gik ned.