Læsetid: 6 min.

Efter det værste giftangreb i Syrien i årevis: ’Assad har fået frie hænder’

Alt tyder på, at den lille syriske by Khan Shaikoun i går blev offer for det værste kemiske angreb siden massakrerne i Ghouta i 2013. Mindst 58 blev angiveligt dræbt, heraf mange børn. Ekspert mener, angrebet kan skyldes, at USA har skiftet kurs over for præsident Assad og dermed reelt givet ham frie hænder
Hjælpearbejdere prøver at mindske virkningen ved den gas, der er i luften, efter angrebet i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien tirsdag morgen.

Hjælpearbejdere prøver at mindske virkningen ved den gas, der er i luften, efter angrebet i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien tirsdag morgen.

Firas Faham

Udland
5. april 2017

»Det her hospital er fuld af patienter, der er blevet udsat for et kemisk angreb. Det er ikke klorgas. Jeg gentager. Det er ikke klorin. Patienterne lugter ikke af klor.«

Den syriske læge Shahul Islam har lagt en to minutter lang video på YouTube fra den klinik, han arbejder på i Idlib-provinsen. På båren bag ham forsøger en sygeplejerske at holde liv i en patient, der ikke kan trække vejret selv med en simpel blæsebælg.

Lægen løfter hans ene øjenlåg. Der er ingen reaktion.

»Vi har set masser af klorangreb, men det her er ikke klorgas, det her er noget andet.«

Selv om det syriske regime afleverede sine kemiske våben til det internationale samfund i 2013, er angrebene med især klorgas fortsat, senest i forbindelse med regimets erobring af storbyen Aleppo kort før jul.

Men det er flere år siden, at antallet af ofre har været så stort, som det angiveligt var tilfældet i går i Idlib. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights er mindst 58 civile blevet dræbt, heriblandt mange børn. Og flere hundrede er blevet såret i det, der ligner det største kemiske angreb siden massakrerne i Ghouta den 21. august 2013, hvor flere hundrede civile blev dræbt.

Formentlig nervegas

Flere medier har bragt fotos af redningsarbejdere fra de Hvide Hjelme, der forsøger at redde nogle af ofrene for gårsdagens angreb ved at tage tøjet af dem og overskylle dem med vand. Ifølge den London-baserede SOHR var der mindst ni børn blandt ofrene, og billeder af otte døde børn, som angiveligt er blandt ofrene, cirkulerer på de sociale medier.

Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP er angrebet i Khan Shaikoun det tredje på blot en uge, hvor der har været mistanke om anvendelse af kemiske våben. De to tidligere angreb fandt sted i Hama-provinsen, ikke langt fra Khan Sheikhoun.

Et af de store spørgsmål efter tirsdagens angreb er, hvad det mere præcist er for stof, som er blevet brugt. Siden Assad-regimet for mere end fire år siden afleverede sine lagre af kemiske kampstoffer til det internationale samfund, har de efterfølgende kemiske angreb været udført med klorgas, som er relativt nemt at fremstille og håndtere, men mindre effektivt.

Syrien-ekspert Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet har fulgt angrebet i Khan Sheikoun tæt, og han mener klart, at der kan være tale om et angreb med nervegas.

»Der er ikke tegn på, at det skulle være klorgas, som efterlader den karakteristisk klorlugt og i øvrigt forårsager en kraftig rødmen. Der er heller ikke tegn på blister som ved sennepsgas. Tværtimod fortæller lægerne om kramper, fråde om munden og opkast, og ofrene ser relativt uberørte ud. Det er alt sammen klassiske effekter af nervegas,« siger han.

Gemte lagre

Men hvordan i alverden kan det lade sig gøre, at det syriske regime gennemfører et angreb med nervegas, når alle landets kemiske kampstoffer blev afleveret til destruktion for mere end fire år siden? Lars Cramer-Larsen mener, at forklaringen må være den enkle, at Assad-regimet har haft flere kemiske stoffer på lager end dem, der blev afleveret.

»Det er en meget dramatisk eskalering, vi ser her, og som tyder på, at regimet ikke har opgivet alle deres lagre af kemiske stoffer – eller ikke vil indrømme, at nogle af stofferne er faldet i hænderne på andre grupper,« siger han.

Det var tirsdag fortsat uklart, præcis hvem der stod bag angrebet i Idlib, men hvis angrebet er sket med fly eller helikopter, kan det ikke være andre end det syriske regime eller deres russiske allierede. Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA afviser det russiske forsvarsministerium at være ansvarlig for angrebet, og det samme gør en talsmand for det syriske regime.

Lars Cramer-Larsen understreger, at uanset hvem der er ansvarlig, så er et angreb med kemiske våben en krigsforbrydelse. Hvis det viser sig at være det syriske regime, der står bag, vil der ifølge den danske militæranalytiker være tale om et angreb, der er blevet besluttet i toppen af det politiske system.

»Syrien styres efter en klassisk russisk doktrin, hvor alle store beslutninger træffes oppefra og ned,« siger han.

At en lokal klinik, som behandlede tirsdagens ofre, efterfølgende blev bombet, kan i den sammenhæng ses som et forsøg på at fjerne beviserne for angrebet, siger han.

Frie hænder

Angrebet i Idlib, der er hjemsted for et væld af syriske oprørsgrupper, kommer kun få dage efter, at USA officielt skiftede kurs i forhold til Syrien.

Det er ikke længere USA’s prioritet at slippe af med Bashar al-Assad, erklærede USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, for blot fem dage siden i New York.

Ifølge Lars Cramer-Larsen kan det meget vel være den melding, som har ført til det kemiske angreb i Idlib.

»Det svarer jo stort set til at give Assad frie hænder,« siger han. Omvendt er det imidlertid også ulogisk, at Assad skulle bruge masseødelæggelsesvåben netop nu, hvor han har momentum.

Den danske Syrien-ekspert mener imidlertid, at Assad meget vel kan være gået for langt. Ikke fordi USA vil reagere, men fordi hans russiske og iranske allierede i forvejen er utilfredse med, at Assad »gør, som det passer ham«.

Trump anklager Obama

På den internationale scene har Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, betegnet angrebet som »monstrøst« og opfordret FN’s Sikkerhedsråd til at træde sammen.

EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, har på sin side understreget, at Assad-regimet bærer det »primære ansvar« for at beskytte den syriske civilbefolkning.

Tirsdag aften dansk tid kom også den amerikanske reaktion. I en erklæring fra Det Hvide Hus siger USA’s præsident Donald Trumps administration, at det formodede kemiske angreb i Syrien er forkasteligt. Det skriver Reuters ifølge Ritzau.

Det kan ikke ignoreres, og det kan ikke tolereres, hedder det. Videre giver Det Hvide Hus Trumps forgænger, Barack Obama, skylden for »den afskyelige handling«.

Den skyldes, hedder det ifølge Trumps talsmand, Obama-administrationens »svaghed«.

»Disse afskyelige handlinger foretaget af præsident Bashar al-Assads regime er en konsekvens af den forrige administrations svaghed og manglende beslutsomhed,« siger Sean Spicer, talsmand for Det Hvide Hus.

»Præsident Obama sagde i 2012, at han ville etablere en ’rød linje’ ved brug af kemiske våben, og så gjorde han ingenting.«

Hvad Trump-administrationen så agter at gøre nu, er imidlertid ikke klart. Reuters skriver, at Det Hvide Hus ikke er parat til at drøfte, hvad næste skridt er. Spicer siger, at Trump har talt om sagen med sin nationale sikkerhedsrådgiver.

De ti værste angreb i Syrien

Siden borgerkrigen i Syrien begyndte i 2011, er det syriske regime utallige gange blevet beskyldt for at anvende forskellige former for kemiske kampstoffer mod civile mål.

I efteråret 2013 blev regimet tvunget af USA og Rusland til at aflevere sine kemiske våben til det internationale samfund. Siden er styret hovedsageligt blevet beskyldt for at angribe med klorgas.

En FN-undersøgelse konkluderede i oktober 2016, at regimet har anvendt klorgas mindst tre gange i 2014-2015. I et tilfælde har IS anvendt sennepsgas.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har anklaget regimet for at kaste klorbomber fra helikoptere i mindst otte tilfælde i forbindelse med regimets erobring af Aleppo i november-december 2017.

23. december 2012:

 • Et angreb på al-Bayadah i den oprørskontrollerede Homs-provins koster angiveligt fem livet og sårer omkring 100.
 • Formodet våben: Agent 15

19. marts 2013:

 • Et angreb i det regeringskontrollerede Khan al-Asal nær Aleppo koster angiveligt 19 civile livet og sårer 107.
 • Formodet våben: Sarin

21. august 2013:

 • Adskillige angreb på Zamalka, Ein Tarma og Muadamaiyat al-Sham i det oppositionskontrollerede Ghouta-område øst for Damaskus koster op mod 300 civile livet.
 • Formodet våben: Sarin

11. april 2014:

 • Et angreb på det oprørskontrollerede Kfar Zita ved Hama koster angiveligt to livet og sårer 107.
 • Formodet våben: Klorgas

13. april 2014:

 • Et angreb på Al-Tamanah i den oprørskontrollerede Idlib-provins sårer angiveligt 112.
 • Formodet våben: Klorgas

21. april 2014:

 • Et angreb på Talmenes i den oprørskontrollerede Idlib-provins koster angiveligt tre livet og sårer 133.
 • Formodet våben: Klorgas

19. maj 2014:

 • Et angreb på det oprørskontrollerede Kfar Zira ved Hama koster angiveligt en livet og sårer 130.
 • Formodet våben: Klorgas

16. marts 2015:

 • To angreb på Sarmin og Qmenas i den oprørskontrollerede Idlib-provins koster angiveligt seks civile livet og sårer omkring 100.
 • Formodet våben: Klorgas

7. april 2016:

 • Et angreb på Sheikh Masood-kvarteret i den oprørskontrollerede by Aleppo koster angiveligt 23 civile livet og sårer mere end 100.
 • Formodet våben: Ukendt

4. april 2017:

 • Et angreb på Khan Sarqoun i den oprørskonkrollerede Idlib-provins koster angiveligt 58 livet og sårer flere hundrede.
 • Formodet våben: Ukendt

Kilder: The New York Times, The Guardian m.fl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jacobsen

Endnu et grusom eksempel på af mange, hvad de få kyniske magt mennesker er i stand til at påfører de mange uskyldige af uendelige umenneskelige kvaler for egen vindings skyld.

"Men det er flere år siden, at antallet af ofre har været så stort, som det angiveligt var tilfældet i går i Idlib. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights er mindst 58 civile blevet dræbt, heriblandt mange børn. Og flere hundrede er blevet såret i det, der ligner det største kemiske angreb siden massakrerne i Ghouta den 21. august 2013, hvor flere hundrede civile blev dræbt."

Hvis vi skal sammenholde med Ghouta-angrebet, så må kredsen af mistænkte bredes en del ud - fordi der ikke foreligger skyggen af bevis for at Assad-styret stod bag; tværtom er der indikationer på at et falskt flag blev plantet. http://medieoplysning.dk/?p=2725

I øvrigt er der flere eksempler på kemiske angreb i Syrien, hvor det er mest oplagt at militser stod bag - ikke det syriske styre ... og en række af dem er sket når sidstnævnte har været i offensiven (og dermed når militserne har været i defensiven). Det kan derfor undre stærkt at mainstreampressen (igen) fokuserer ensidigt på Assad-styret, og dét i en enorm hast - før der foreligger beviser eller blot stærke indicier.

"»Det svarer jo stort set til at give Assad frie hænder,« siger han. Omvendt er det imidlertid også ulogisk, at Assad skulle bruge masseødelæggelsesvåben netop nu, hvor han har momentum."

Bemærk hvad der kommer som opfølgning på denne konstatering i artiklen, nemlig ingenting. Det er ulogisk at Assad-styret skulle anvende kemiske våben, og dermed udsætte sig for yderligere sanktionering fra den internationale omverden - og Assad selv øge sit i forvejen kedelige omdømme nationalt og internationalt ... og dermed ødelægge sin politiske fremtid, men det omtales ikke yderligere. Der skal ikke causeres over dette forhold, tilsyneladende. Istedet skal der svælges i amerikansk parlamentarisme og ansvarsfralæggelse. Journalistisk eller medieprodukt? I

Heinrich R. Jørgensen, Torben Arendal, Noah Möller-Rasmussen, Henry Olsen, Dagmar Christiandottir, Flemming Berger, t. helleskov, Kenny Smith, Michael Friis, Mads Kjærgård, Kjeld Jensen, Tom Clark, Palle Yndal-Olsen, Casper Hansen, Jacob Jensen, Hans Aagaard, Preben Jensen, Søren Roepstorff, Niels Duus Nielsen, Jesper Nielsen, Claus Jørgensen, Gustav Alexander og Tobias Nielsen anbefalede denne kommentar

Hovs, journalistik eller medieprodukt? skulle der stå.

Noah Möller-Rasmussen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar

Det er muligt, at man synes det ulogisk, at smide gasbomber/ kemi fra fly ( hvem har fly) og så siden bombe klinikken, hvor ofrene er bragt hen. Men det er set før i krigen og man glemmer personlighedens aftryk på handlinger...

Noah Möller-Rasmussen

Informations brug af experter er en smule ukritisk, når der kommer udtalelser som disse.
»Syrien styres efter en klassisk russisk doktrin, hvor alle store beslutninger træffes oppefra og ned,« siger han. (Lars Cramer-Larsen).
Jeg mener at at denne "doktrin" bruges over hele verdenen og derfor er universel. Der er processen som fører til toppen som kan være forskellig, demokrati i forskellige former, arv eller kup.
"At en lokal klinik, som behandlede tirsdagens ofre, efterfølgende blev bombet, kan i den sammenhæng ses som et forsøg på at fjerne beviserne for angrebet, siger han."(Lars Cramer-Larsen) fra forsvarsakademiet, kigger på en udbombet klinik og kan ikke finde bevis for overvåld eller rester af offre eller bombe. Hans rigtige arbejde hører vist til i krigstrommernes arbejds gruppe i ministreiet for fred.
Information kom tilbage til os og vær kritisk til jeres venner i ministeriet for sandhed, de har en agenda.