Nyhed
Læsetid: 2 min.

Clintons e-mails og russiagate

Udland
11. maj 2017

Hillary Clintons e-mails

I marts 2015 bliver det kendt, at Hillary Clinton i sin tid som USA’s udenrigsminister har brugt private e-mailkonti til fortrolige beskeder i stedet for at bruge sin officielle og sikrede mail på statens servere.

FBI-direktør James Comey iværksætter derfor en undersøgelse af sagen, der skal konkludere, om Clinton har handlet skødesløst, og om der er belæg for en egentlig retssag.

Sagen kulminerer i første omgang over et par intense dage i juli 2016, hvor James Comey den 5. juli først meddeler, at undersøgelsen af Clintons sag er slut, og at det konkluderes, at Hillary Clinton har været »ekstrem skødesløs,« i sin omgang med fortrolige oplysninger, men at FBI mener, at der ikke er belæg for en egentlig sag imod hende.

Dagen efter oplyser statsanklager Loretta Lynch, at der ikke vil blive rejst en sag imod Hillary Clinton.

Ikke desto mindre meddeler udenrigsministeriet allerede den 7. juli, at sagen genåbnes, og tre og en halv måned senere, den 28. oktober, godt en uge før præsidentvalget, overrasker James Comey alt og alle, da han meddeler USA’s kongres, at FBI igen ser på Clintons e-mails, efter at der er kommet oplysninger om en ny sag, der ligeledes handler om skødesløs omgang med fortrolige oplysninger i e-mails.

Ifølge justitsministeriet blev FBI-direktør Comey advaret om, at oplysninger til kongressen om en mulig undersøgelse af Hillary Clinton midt under en valgkamp er en overtrædelse af ministeriets retningslinjer. I et brev til FBI’s ansatte har Comey selv forklaret, at »vi fortæller normalt ikke kongressen om igangværende undersøgelser, men i dette tilfælde føler jeg en forpligtigelse til at gøre det, fordi jeg gentagne gange de seneste måneder har fortalt, at vores undersøgelse egentlig var afsluttet«.

’Russiagate’

Den 7. oktober 2016, en måned før præsidentvalget i USA, meddeler de amerikanske efterretningstjenesters fælles kontor, DNI, og departementet for national sikkerhed, DHS, at russiske hackere under valgkampen har sikret sig adgang til både det demokratiske partis servere og til Hillary Clintons kampagnechef, John Podestas, personlige e-mails. Dokumenter og e-mails bliver efterfølgende lækket til WikiLeaks.

Den 9. december fortæller CIA, at de amerikanske efterretningstjenester er enige i konklusionen, at Rusland har udført handlinger, der skulle hjælpe Trump til at vinde valget. CIA konkluderer, at »individer med tilknytning til den russiske regering« har viderebragt hackede e-mails til WikiLeaks.

Som reaktion på den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg, udviser USA 35 russiske diplomater i slutningen af december 2016. Samtidig har præsident Barack Obama bedt Senatets egen efterretningskomité om at undersøge udenlandsk involvering i præsidentvalget 2016.

Donald Trump argumenterer imod en undersøgelse og kalder hele sagen for en dårlig undskyldning for at have tabt valget. Undersøgelsen igangsættes den den 24. Januar 2017 – blot fire dage efter, at Donald Trump er taget i ed som USA’s præsident.

Den 20. marts 2017 meddeler FBI-direktør James Comey imidlertid i en høring i senatets efterretningskomité, at FBI allerede i juli 2016 egenhændigt satte gang i en undersøgelse af russisk indblanding i 2016-præsidentvalget – og herunder forbindelserne mellem Trump-lejren og Rusland.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her