Analyse
Læsetid: 4 min.

Comey-fyring fører amerikansk demokrati ud i mørkt, ukendt territorium

Donald Trump har fyret FBI-direktør Comey for hans håndtering af Clinton-email-sagen. Men begrundelsen bliver betraget som en dårlig undskyldning for at dække over Comeys undersøgelse af Trump-kampagnen selv
Comey blev kritiseret fra begge sider for sin håndtering af Clintons e-mails. Men Demokraterne var tirsdag overbeviste om, at det ikke var den egentlige årsag til hans afskedigelse

Comey blev kritiseret fra begge sider for sin håndtering af Clintons e-mails. Men Demokraterne var tirsdag overbeviste om, at det ikke var den egentlige årsag til hans afskedigelse

Carolyn Kaster

Udland
10. maj 2017

WASHINGTON - Donald Trumps fyring af FBI-direktør James Comey, som var i færd med at efterforske forbindelserne mellem præsidentens kampagnestab og den russiske regering, har ført amerikansk demokrati ud i mørkt og ukendt territorium. Sådan lød vurderingen i aftes fra ​​demokratiske politikere, juridiske iagttagere og sikkerhedseksperter, hvoraf nogle drog direkte paralleller til Watergate og bananrepublik-diktaturer.

FBI-direktører bliver ansat for 10 år ad gangen for netop at sikre deres politiske uafhængighed. Det er meget sjældent, de bliver fyret. Sidste gang det skete var for 24 år siden, da Bill Clinton afskedigede William Sessions, som klæbede sig til taburetten på trods af en ødelæggende intern rapport om magtmisbrug, herunder hvordan han havde brugt ​​et FBI-fly til familieudflugter.

Comeys afskedigelse er sket under meget anderledes omstændigheder. Fyringen kom på en aften, hvor CNN kunne rapportere, at en jury har udstedt stævninger om undersøgelse af ​​Trump-kampagnens kontakt med russiske embedsmænd, og at det er blevet bekræftet over for Kongressen, at mere end en person forbundet med Trump-kampagnen er genstand for en FBI-undersøgelse om kontraspionage. Comey har også angivet, at han undersøgte lækager fra nogen i FBI til Trump-kampagnen i løbet af valget.

Præsident Trumps afskedelsesbrev til FBI-direktør James Comey. Kilde: The Guardian

Præsident Trumps afskedelsesbrev til FBI-direktør James Comey. Kilde: The Guardian

New York Times rapporterer, at Trumps justitsminister, Jeff Sessions, var »vild efter at finde årsager til at fyre ham«. Den officielle begrundelse går på Comeys håndtering af undersøgelsen af ​​Hillary Clintons brug af en privat e-mail-server til klassificerede oplysninger. I et notat fra den nyudnævnte stedfortrædende statsanklager Rod Rosenstein fremhæves Comeys annoncering i juli 2016 af, at der ikke ville ske nogen retsforfølgelse, samtidig med at han kritiserede den demokratiske præsidentkandidat og hendes rådgivere for at være »yderst uforsigtige« i deres håndtering af klassificeret materiale.

Som en af sine første handlinger i det nye job siger Rosenstein, at Comey med denne udmelding overskred sine beføjelser.

Comey blev kritiseret fra begge sider for sin håndtering af Clintons e-mails. Men Demokraterne var tirsdag overbeviste om, at det ikke var den egentlige årsag til hans afskedigelse. Det er blevet påpeget, at Trump og hans hold under kampagnen roste Comey's beslutning om at råbe op.

Robbie Mook, Clintons tidligere kampagnechef, tweetede tirsdag aften, at amerikansk politik er kommet ind i en »twilight zone ... Jeg er så skuffet og frustreret som nogen over, hvordan e-mailundersøgelsen blev håndteret. Men dette skræmmer mig.«

Matthew Miller, tidligere talsmand for justitsministeriet i Obama-regeringen, siger:

»Trump har fundet på den mest bekvemmelige undskyldning for at fyre den person, der efterforsker ham, men det er bare det: en undskyldning. Dette er legitimt skræmmende. "

Flere kommentatorer sammenligner Comeys pludselige afskedigelse med »lørdagsmassakren« i 1973, da præsident Richard Nixon afskedigede den særlige anklager Archibald Cox, der var udpeget til at undersøge Watergate-sagen.

»Dette er virkeligt forbløffende,« siger Scott Horton, en advokat fra New York og ekspert i international ret. »Den mest umiddelbare sammenligning er lørdagsmassakren ... ved at fyre Comey, udøver Trump sin magt over FBI på et politisk niveau.«

Malcolm Nance, en tidligere flåde-kryptograf og forfatter til en bog om russisk indblanding i præsidentvalget i 2016, siger:

»Dette er et Nixon’sk træk, der klart er beregnet til at fjerne den mand, som undersøgte forbindelser til en fremmed magt.«

»Vi er i et helt ukendt territorium. Det vil overgå Watergate. Nixon blev undersøgt for forbrydelser. Her er FBI midt i en undersøgelse af kontraspionage. Dette er en spionjagt. Det har vi aldrig haft i Det Hvide Hus. Det her er sådan noget, der sker i ulands-diktaturer.«

Jeffrey Toobin, en advokat og juridisk kommentator, kaldte trækket »et groteskt magtmisbrug for præsidenten for USA«.

»Det er den slags ting, der foregår i ikke-demokratier,« siger Toobin.

Mandag havde den tidligere statsadvokat, Sally Yates, redegjort for sine advarsler til Det Hvide Hus mindre end en uge inde i Trump-præsidentskabet om, at hans nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn var blevet kompromitteret af Rusland og var sårbar for afpresning. Det tog 18 dage før Trump fyrede Flynn - og han gjorde det kun, da detaljerne om uanmeldte kontakter med den russiske ambassadør i Washington blev lækket til pressen.

Det Hvide Hus’ talsmand, Sean Spicer, siger, at Yates’ advarsler ikke havde ført til omgående handling, fordi regeringen havde set hende som »en politisk modstander«. Trump fyrede også Yates.

Ali Soufan, en tidligere FBI-agent, siger, at Comey's fyring markerer »en farlig tid for vores nation«.

»Den ødelæggende blokpolitik forstyrrer ikke Rusland-sagen. Den er også ødelæggende for vores nationale sikkerhed,« tweeter han.

Thomas Wright, direktøren for Projektet om international ret og strategi på Brookings Institution, siger:

»Dette burde skræmme Kongressen fra vid og sans. De skal nu vælge mellem at beskytte republikken og beskytte præsidenten.«

Trump har hidtil været i stand til at stole på bred republikansk støtte i forbindelse med undersøgelsen af ​​hans kampagnes forbindelser med Moskva. Men der var tegn på onsdag aften, at Comeys afskedigelse har foruroliget nogle højtstående personer i partiet.

Richard Burr, formand for Senatets efterretningsudvalg, der gennemfører en af ​​undersøgelserne af Trump-Rusland-forbindelserne, siger i en erklæring, at han er »foruroliget over timingen og begrundelsen for direktør Comeys afskedigelse«.

Richard Haass, en udenrigspolitisk ekspert, der har været på banen til en topposition i Trump-regeringen, siger i et tweet, at landets globale image og »dets demokratiske ry« er på spil. Haass har sluttet sig til det voksende kor af krav om en uafhængig undersøgelse af Ruslands rolle i 2016-valget.

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Knus

Wauw.

Så havde Comey vel fundet forbindelsen mellem Trump og Rusland?
Mon Comey stadig skal vidne for undersøgelseskomiten på torsdag, og i givet fald, hvad mon han siger?

Alvin Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

'Lugt af fascisme' i Det Hvide Hus

SpiegelOnline citerer nogle amerikanske kommentatorer:

„Det lader til at disse undersøgelser [af FBI’s forbindelser til Rusland} er kommet for tæt på Det Hvide Hus,“ sagde den demokratiske senator Ed Markey på CNN.

Den progressive MSNBD-kommentator, Chris Matthees, talte om en ’lugt af fascisme', mens den konservative klummeskriiver, Charles Krauthammer, på Fox News kaldte Trumps skridt ’nærmest uforklarligt.’”

http://www.spiegel.de/politik/ausland/us-praesident-donald-trump-feuert-...

Thomas Bindesbøll, Holger Madsen, Alvin Jensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Uforklarlig, sådan kan man selvfølgelig godt se Trumps handling.
Men indtil videre skal man ikke være medlem af Mensa for at se baggrunden for det, han reagerer på. Meget underholdende - men jeg håber, at nogen fyrer Trump snart...

uffe hellum, Thomas Bindesbøll, Marianne Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det lader til at Comey er kommet lige lovligt tæt på de russiske forbindelser. . Det er spooky stuff, som en hvis agent Mulder måske ville have sagt. Her overgår virkeligheden igen fiktionen på uhyggeligste vis. Vil der komme en uafhængig undersøgelse eller ej? Det er spørgsmålet.
Gysermesteren Stephen King tweetede for nylig, at Trump som præsident med adgang til 'the nuklear button', er meget mere skræmmende, end enhver bog han havde skrevet - og det siger ikke så lidt.
Jeg kan desværre kun give ham ret.

Kurt Loftkjær

Mit brev til en slægtning i USA

"Uden at belaste dig med den europæiske reaktion på fyringen af FBI-direktøren, vil jeg blot meddele at jeg følge situationen med interrese. Min tanker vandrer til en svunden tid i begyndelsen af 1970'erne. Denne gang er der blot endnu mere på spil. Forhold som der burde give alle fra USA anledning til at gyse, men som tilsyneladende vurderes afhængig af den enkeltes politiske ståsted.

Regnvejrshilsner og good luck Kurt"

Robert Ørsted-Jensen, Thomas Bindesbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Dette minder om Ken Starrs urimelige efterforskning af Bill Clinton. Alt kan vinkles. Ikke konstruktivt.

David Henriksen

Nå gad vide hvem der nu skal sidde i FBI's chef stol. Vel sagtens totalt uerfarne Kushner-drengen som kan forsyne familieforetagendet og bosætterbevægelsen på Vestbredden med endnu flere statshemmeligheder.

Niels Christian Sauer

@Michael Friis: Du skriver: 'Dette minder om Ken Starrs urimelige efterforskning af Bill Clinton. Alt kan vinkles. Ikke konstruktivt.' Så du mener, at Comey har været urimeligt nærgående overfor Trump? Altså at Comey skulle holde op med at interessere sig for den russiske indblanding og de notoriske forbindelser mellem Trump og russerne? Det var dog et ejendommeligt ræsonnement - ikke mindst i lyset af, at han er blevet fyret med omgående virkning for noget helt andet - en begivenhed, der ligger trekvart år tilbage i tiden. Hvis ikke det er en stinker,...

Og så sammenligner du Comeys undersøgelser omkring vitale nationale sikkerhedsspørgsmål med Starrs uappetitlige snagen i Clintons seksualliv? Come on!

uffe hellum, Espen Bøgh, Thomas Bindesbøll, Vibeke Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg forstår ikke, at man har så ondt af en fyret FBI-chef. Sådan nogle er der som regel masser af grunde til at fyre.

Hans Aagaard, Dagmar Christiandottir, Klavs Hansen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Checks and balances

• The American Civil Liberties Union (ACLU)'s Anthony Romero said the firing "rings serious alarm bells for our system of checks and balances" and "raises questions about the administration's inappropriate meddling in bureau operations — precisely at a time when the bureau appears to be investigating the President, his advisors, and his campaign for potential collusion with Russian agents in our last election."

https://www.commondreams.org/news/2017/05/09/nixonian-donald-trump-fires...

uffe hellum, Thomas Bindesbøll, Ruth Gjesing og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rasmus Larsen

Michael Kongstad Nielsen:
Jeg har ikke rigtig ondt af Comey. Jeg har snarere ondt af det amerikanske folk, som har en præsident, der blander sig i, hvad der bør være en uvildig undersøgelse af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland.

uffe hellum, Thomas Bindesbøll, Flemming Berger, Ruth Gjesing, Vibeke Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Henriksen

http://edition.cnn.com/interactive/2017/politics/trump-russia-connections/

Derfor fyrer han enhver der kommer for tæt på. Russer-kontakter ad libitum.

Anne Eriksen, Thomas Bindesbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@Michael, nu forstår jeg desværre endnu mindre. Hvad har demokraternes utilfredshed mod Comey, og deres upassende underminering af Bernie Sanders at gøre med fyringen af Comey og "Trump-bashing"?

Michael Friis

Eva. Demokraterne upassende metoder.
Demokraterne var imod Bernie Sanders kandidatur og underminerer deres egen mand
Da Demokraterne blev opdaget pga hacking er det russerne der er i ledtog med Trump
Da FBI genoptager Hillary email sagen pga Weiner skandalen beskyldes FBI for at hjælpe Trump og Comey kræves fyret.
Nu hvor Comey fyres er det pga FBIs undersøgelser om Trump vidste noget om Ruslands hacking af Demokraterne.
Altid andres fejl men det hele starter jo med Demokraternes elendige behandling af Bernie Sander. (som jeg gerne havde set vinde)
Jeg synes hele sagen lugter rigtigt dårligt.
Demokraterne bør lukke 2016 valget og finde gode kandidater til 2020

Hans Aagaard, Dagmar Christiandottir, Flemming Berger og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Hvis endelig man skal lave en historisk sammenlignende reference, er "The Saturday Massacre", som også nævnt i artiklen, ret oplagt.

Men selv Richard "Tricky Dicky" Nixon fyrede ikke sin FBI-chef!

Som fx Business Insider skriver, efter en gennemgang af forløbet hin "Saturday Night":

"For 44 years, the Saturday Night Massacre was the only time a president has fired the person leading an investigation bearing on him […]

That all changed with Comey's firing on Tuesday, and for Trump, the Nixonian comparisons may be just beginning."

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Rasmus Larsen,
jah, præsidenten har folket jo selv valgt, men jeg skal love for, at det fyger med konspirationer her.
Eller bare antydninger, det er mere effektivt - så behøver man ikke bevise noget.
Jeg fornemmer en bedre sammenligning:
- senator Joseph R. McCarthy blev i 1952 formand for udvalget for uamerikanske aktiviteter, og så kørte McCarthyismen ellers derudaf.

Vibeke Rasmussen
Robert Ørsted-Jensen

Nemlig - dette her begynder at ligne den "rigsdagsbrand" eller det "tyrkiske kupforsøg" Trump har så hårdt brug for.

Han fyrer manden for at brænde noget af, som han på tidpunktet meget gerne så brændt af, for derefter at anvende samme fyring til at styrke sin egen position. Vi er for alvor på vej ud på den tynde is.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Peter Bojsen

Jeg er enig med Trump. Det med gult skal forstås:
Fordi du (påstår du) ikke gider undersøge din præsident for korruption, er du ikke kvalificeret som leder af FBI.

Henrik holm hansen

Mikael larsen hav ikke ond af det amerikanske folk de må jo se at komme ud af stolene tage fat deres selv valgte kongresmedlemmer trykke dem hårdt på maven og så spørge om de kan stå inde for præsidentens tåbelige handlinger

Michael Kongstad Nielsen

Henrik holm hansen
10. maj, 2017 - 15:44

I denne tråd kan jeg ikke se, der optræder nogen, der hedder Mikael larsen, Tager jeg fejl?

David Henriksen

Det er rigtigt men mankan også sige at det KUN er sket pga Rusland!

Poul Sørensen

klassisk Trump at fyrer folk og komme med tåbelige bortforklaringer for fyringen....

Runa Lystlund

R ikke SL
Jeg vil bare huske debatpanelet om, at tidligere direktør for FBI James Comey var republikaner indtil 2016, hvor han erklærede sig uafhængig.

Thomas Bindesbøll

Trump "overgår" - eller snarere undergår - Nixon, som Vibeke Rasmussen rigtigt anfører ovenfor. Det er godt nok en ny bundrekord - skønt intet overrakser med Trump og alle hans gennemført luskede og uvederhæftige kumpaner.

Man må omvendt håbe, at de politikere, der tager både den amerikanske forfatning og principperne om magtens tredeling alvorligt, omsider kender deres besøgelsestid og nu sætter en effektiv stopper for Trump-klanens helt uhørte misbrig af både magt, midler og løgnagtige dækhistorier.

Sandheden om denne beskidte affære vil komme for en dag. Så meget tiltro bør man have til alle vore dages udgaver af dygtige journalister, retsskafne jurister og politikere, der kender sin "Watergate" på gangen, så at sige!

WP: Comey sought more resources for Russia probe days before he was fired by President Trump, officials say
https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2017/05/10/comey-so...

Eva Schwanenflügel, Robert Ørsted-Jensen, Anne Eriksen, Steen Sohn og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar