Læsetid: 3 min.

Comey, Rusland og en rygende pistol – Trumps aktuelle problemer

En lang række uheldige sager for USA’s præsident ser nu ud til at kulminere med forlydender om, at Trump har presset FBI til at droppe en efterforskning af hans forbindelser til Rusland
Kritikere mener, at Trump ved at fyre James Comey har forsøgt at obstruere politimæssig efterforskning.

Kritikere mener, at Trump ved at fyre James Comey har forsøgt at obstruere politimæssig efterforskning.

Carolyn Kaster

18. maj 2017

De ødelæggende nyheder for USA’s præsident, Donald Trump, hober sig op – senest med et notat, der antyder, at Trump har presset den forhenværende FBI-chef, James Comey, til at droppe dele af en efterforskning af anklagerne om, at Trump-kampagnen havde problematiske forbindelser til Rusland.

Demokraterne har kaldt notatet for en »rygende pistol« og sagt, at »historien vil dømme« Kongressen, når den skal tage stilling til situationen. Selv Republikanere har udtrykt bekymring og udbedt sig en forklaring fra Det Hvide Hus.

Dette er blot kulminationen på flere uger med problematiske overskrifter for Trump. Her er en oversigt over Trumps største udfordringer for tiden.

Comey og obstruktionsanklagerne

Det er den aktuelt største udfordring og den med de potentielt største konsekvenser – den kan muligvis gøre en ende på Trumps præsidentperiode. At Trump fyrede Comey den 9. maj var i sig selv en skandale, særligt fordi Trump selv har indrømmet, at det handlede om »den der Rusland-ting«.

Kritikere mener, at Trump dermed har forsøgt at obstruere politimæssig efterforskning, noget de forhenværende præsidenter Clinton og Nixon begge fik en rigsretssag på halsen for.

I det memorandum, som nu er dukket op, beder Trump direkte Comey om at »opgive det her« med reference til FBI’s efterforskning af tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Det Hvide Hus har tidligere benægtet, at Trump har forsøgt at påvirke Comey.

Sundhedsreform forhalet

Mens pressedækningen af Det Hvide Hus de seneste par uger har været fuld af spionage og personalekaos, står Trump i en mere konstant og lavintensiv farezone, hvad angår evnen til at levere på sine indenrigspolitiske løfter som f.eks. en sundhedsreform.

Mens et gangbart reformforslag gik igennem Repræsentanternes Hus den 4. maj, har Senatet midlertidigt kortsluttet processen ved at arbejdere videre med sin egen udgave af en ny lovgivning på området.

Skattereform og ’muren’

To andre afgørende indenrigspolitiske løfter, som Trump har underpræsteret markant på, er skattelettelser og muren på grænsen til Mexico. Forsøgene på at realisere disse tiltag er bl.a. ramt af de konstante intriger, der svirrer rundt i og omkring Det Hvide Hus.

Ruslandsskandalen i Det Ovale Kontor

Juraekspert Alan Dershowitz har vurderet, at »dette er den mest alvorlige anklage, en siddende præsident i USA nogensinde er blevet stillet over for«.

Trump beskyldes af unavngivne efterretningsfolk for at have lækket fortrolige efterretninger til russiske diplomater under et møde i Det Ovale Kontor. En læk, som potentielt kunne bringe liv i fare og yderligere afspore USA’s strategi i Mellemøsten.

Personalekrise

Fire måneder med kriser er begyndt at tære på Trumps hold. Journalister har overhørt råben bag lukkede døre i Det Hvide Hus og fået underhåndsoplysninger om præsidentens stærkt svingende humør.

Der er rygter om, at både pressesekretær Sean Spicer, stabschef Reince Priebus og chefstrateg Stephen Bannon er påvirket af situationen.

Andre efterforskninger

To kongreskomiteer er i gang med deres egne efterforskninger af forbindelser mellem Trumps kampagnestab og Rusland, og FBI eller andre efterretningstjenester kan have flere efterforskninger undervejs.

Farefuld udlandsrejse

Fredag skal Trump afsted på en udlandsrejse, der går fra Riyadh, hvor han angiveligt skal tale om islam, over Jerusalem, hvor han efter planen som den første amerikanske præsident skal besøge Vestmuren, til Vatikanet, hvor han forventes at møde Paven.

Efter sigende glæder Trump sig ikke til denne rejse.

X-faktoren

De allerstørste udfordringer kan imidlertid fortsat ligge skjult. Hans beslutning om ikke at trække sig  fra sine virksomheder har lagt grunden for et utal af potentielle interessekonflikter. Han har stødt store dele af USA’s efterretningsmiljø fra sig, som samlet set har magt til at igangsætte fremtidige skandaler. Og så har han stadig sit twitterlogin.

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En lidt overset skandale er præsidentens forslag om at fængsle kritiske journalister. Se artiklen Buried in Comey Memo Report: Trump Asked FBI Chief to Jail Journalists

- "Alone in the Oval Office, Mr. Trump began the discussion by condemning leaks to the news media, saying that Mr. Comey should consider putting reporters in prison for publishing classified information, according to one of Mr. Comey's associates," Times reporter Michael Schmidt wrote.

Trevor Timm fra The Guardian skrev onsdag:
- "Alone in the Oval Office, Mr. Trump began the discussion by condemning leaks to the news media, saying that Mr. Comey should consider putting reporters in prison for publishing classified information, according to one of Mr. Comey's associates," Times reporter Michael Schmidt wrote.

Afsløringerne kom ironisk nok samtidig med, at Trump havde besøg af den journalist-fængslende tyrkiske hersker Erdogan, hvis sikkerhedsfolk angreb demonstranter udenfor ambassaden:

https://www.commondreams.org/news/2017/05/17/buried-comey-memo-report-tr...