Læsetid: 3 min.

EU kan drage et lettelsens suk: Emmanuel Macron bliver Frankrigs næste præsident

I en tid præget af Brexit og Trump har de franske vælgere valgt en tidligere bankmand med et midtersøgende, proeuropæisk program som deres nye præsident
8. maj 2017

Frankrigs næste præsident bliver den 39-årige centrumpolitiker Emmanuel Macron.

Det viser prognoser søndag aften. Dermed kan tilhængere af EU drage et lettelsens suk.

På Twitter lykønsker EU-præsident Donald Tusk franskmændene for at »vælge frihed, lighed og broderskab over de falske nyheders tyranni«. EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, erklærer sig glad for, at »franskmændene har valg en europæisk fremtid.« Og den tyske kansler Angela Merkels talsperson kalder resultatet »en sejr for et stærkt, forenet Europa og det tysk-franske venskab«.

Mens Macrons modkandidat, højrenationalisten Marine Le Pen, ønskede at forlade Schengen og udskrive en folkeafstemning om det franske EU-medlemskab, er den kommende præsident stærk fortaler for det europæiske samarbejde, som han bl.a. ønsker udvidet til også at omfatte forsvarsområdet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Grethe Preisler
Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Magnus Falko

EU-systemet må naturligvis juble: Det blev en præsident, der opretholder skrønen om, at EU har patent på sandhed, mangfoldighed og mellemfolkelighed ... pyyyh! ;)

Det er symptomatisk, at Macron (ifølge simultantolkningen) fra 8:26 taler om sandhed "på jeres vegne" ... behøver vi, pøbelen, så ikke afsøge sandheden selv??: https://www.youtube.com/watch?v=MXuRtD8wXqw

David Henriksen

Jeg ved ikke om EU har patent på nogen sandhed. I øjeblikket virker det mere som om alle nationalisterne i den grd tager patent på den sandhed at deres egne stater kan meget bedre klare sig selv, udenfor EU. Hvilket jo er overordenligt hyklerisk, specielt for små åbne økonomier som bl.a. Danmark. Halvdelen af vores velstand kommer fra handel med andre lande, altså det moderne fy-ord globalisering. Meeen nationalisterne mener jo nok at vi får en masse klassiske produktionsjobs tilbage hvis bare vi lukker polakkerne og kineserne ude og kun køber Jolly Cola og køre Ellert.

Magnus Falko

Hej David, du skriver: "I øjeblikket virker det mere som om alle nationalisterne i den grd tager patent på den sandhed at deres egne stater kan meget bedre klare sig selv, udenfor EU."

Ak ja, nationalister forsøger i lige så høj og ulykkelig grad at tage patent. Men i både dit ovenstående citat og dine efterfølgende sætninger forekommer mig, at du har "købt" EU-patentet. Det er trættende altid at høre tilhængerflosklerne "klare sig selv" og "handel med andre lande", og det øger ikke min sympati for EU, tværtimod.

Hånden på hjertet: Hvor mange EU-modstandere og -skeptikere tror du ønsker at erstatte EU-medlemskabet med intet samarbejde, ingen samhandel, ingenting? Jeg kender ikke til sådan nogle mennesker, og jeg har været aktivt medlem af Folkebevægelsen mod EU i årevis. Nogle af de mest internationalt orienterede mennesker, jeg kender, har jeg lært at kende der. Gode David, det er måden at samarbejde på, der er spørgsmålet.

Jeg mener, at vi må gå helt andre veje end både EU, føderale tendenser og nationalisme. Der er ingen nemme og færdigkonstruerede facitter og pakkeløsninger (sådan nogle ville nok også skabe ufrihed), men jeg finder ideerne om den trefoldige samfundsorganisme meget interessante; http://falko.nu/rs/3.html

... Disse vidsynede ideer rummer rige muligheder for frihed under ansvar og blev skabt netop som en modvægt til nationalstaten, dens enhedskarakter (enhedsstaten) og dens tendens til imperialisme, modsætningsskabelse og magtkampe mellem verdens folk.

David Henriksen

Jamen jeg er da afgjort enig i at EU ikke er perfekt. Der er bare ikke en eneste nationalist på det Europæiske kontinenet som har en løsning på hvad for et samarbejde der skulle erstatte det. Og lad os også bare konstatere at 28 nationalistledere der skal sidde om et bord og blive enige om et "samarbejde" ALDRIG ville blive enige im noget som helst. På barnlig manér ville de alle sidde med armene over kors og skule vredt på deres sidekammerat. En flok demagoger der alle overvurdere deres egne landes styrke dramatisk.

Der er jo ingen grænser for Frankrigs styrke som respekteret verdensmagt når Le Pen massere den indre svinehunds testosteron niveau op i et helt unaturligt lejde.

Der er så mange kloge højrefløjspolitikere som tror det ligger lige til højrebenet. Det er bare ikke let at sidde 28 lande med forskellige interesser og blive enige med hinanden men det begriber de ikke. For de kan ikke fatte at hele verden ikke har lige præcist deres lands ønsker som højeste prioritet.

Naiviteten og faktafornægtelsen er de bedste kvalieter populisterne har og det efter min mening ret ynkeligt.