Læsetid 6 min.

Fox News og yderste højre går i brechen for betrængt Trump

At tænde for tv-stationen FOX News hver aften svarer til at blive lukket ind i et alternativt univers, hvor alt er vendt på hovedet. FBI-chefen har overtrådt loven – ikke Trump, og det er Hillary Clinton, der bør retsforfølges, lyder det på den konservative tv-station. Men i Det Republikanske Parti kan et mytteri mod præsidenten være undervejs
Hannity er en yderst veltalende tv-vært. Han har sjældent behov for at tjekke sine noter. Jeg har oplevet ham tale flydende uden manuskript i en halv time som æresgæst på en konservativ konference i South Carolina. Han blev modtaget som enhelt af flere tusinde Tea Party-aktivister.

Hannity er en yderst veltalende tv-vært. Han har sjældent behov for at tjekke sine noter. Jeg har oplevet ham tale flydende uden manuskript i en halv time som æresgæst på en konservativ konference i South Carolina. Han blev modtaget som enhelt af flere tusinde Tea Party-aktivister.

Rick Scuteri
19. maj 2017

JACKSON, MISSISSIPPI – Den førende konservative vært på tv-stationen FOX News, Sean Hannity, indledte onsdag aften kl. 22 sit program med en svada mod ›sumpen« i Washington, D.C, der ifølge ham og præsident Donald Trump kæmper bittert for at forsvare sine magtprivilegier.

»Vi har fem magtfulde grupper i Amerika, der har besluttet sig for at køre Trump-regeringen i sænk. Det drejer sig om den sump i Washington, D.C., som Trump har lovet at ville dræne. Nu bruger de beskidte tricks for at sparke ham ud af Det Hvide Hus,« tordnede Hannity, der brugte otte år på at rase mod Barack Obama og formidle Donald Trumps teorier om Obamas fødsel udenfor USA.

Den efterhånden daglige byge af læk fra Det Hvide Hus, der udstiller Trump som en inkompetent leder, infantil i sit patologiske behov for anerkendelse, bedrevidende, fremfusende og totalt uinteresseret i en veletableret adfærdskodeks for præsidenter (man kan ikke forlange, at en FBI-chef indstiller en politimæssig efterforskning af en national sikkerherhedsrådgiver), har fået hans trofaste støtter på den yderste højrefløj helt op i det røde felt.

’I sidste ende er det republikanerne, der skal fælde Trump. Det kræver jo, at der er nok republikanere, der er tynget af egen samvittighed eller frygter for deres politiske fremtid med Trump som fortsat præsident,’ siger Niels Bjerre Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, SDU.
Læs også

Efter at FOX News’ indehaver, Rupert Murdoch, modvilligt måtte fyre én af Trumps førende forsvarere, Bill O’Reilly, for sexchikane af et dusin kvindelige tv-værter, er Sean Hannity blevet præsidentens vigtigste allierede på den indflydelsesrige højreorienterede tv-kanal.

Hannity er en yderst veltalende tv-vært. Han har sjældent behov for at tjekke sine noter. Jeg har oplevet ham tale flydende uden manuskript i en halv time som æresgæst på en konservativ konference i South Carolina. Han blev modtaget som en helt af flere tusinde Tea Party-aktivister.

Hannity smøgede ærmerne op og gik rundt på scenen med mikrofonen i hånden, som om han var født til at underholde. Han er både en entertainer og en demagog, der kan slippe afsted med at ytre outrerede ting på den mest oprigtige facon, som om den objektive sandhed var selvindlysende.

I ugen, der gik efter at Trump fyrede FBI-chef James Comey, har Hannitys show på Fox News mest fokuseret på - gæt, hvem? Hillary og Bill Clinton. Det er ifølge den ultrakonservative tv-vært ikke Trumps redelighed, der bør ses efter i sømmene. Præsidenten har i denne version intet galt gjort. Det er Comey, der er på afveje. Han burde forlængst have retsforfulgt og buret Hillary Clinton inde.

Retssag mod Clinton

Da Comey blev sat på porten den 9. maj brugte Hannity hele sin sendeflade fra kl. 22 til 23 på at få sine stamgæster, herunder Lou Dobbs og Laura Ingraham, til at bekræfte hans ide om, at Trumps justitsministerium bør genoptage sagen mod Hillary Clinton, nu da Comey er af vejen.  

Alle andre tv-stationer har i ugen, der er gået efter den abrupte fyring af FBI-chefen, fordybet sig i Trumps skiftende begrundelser for at have give Comey et spark.

Var det FBI-chefens håndtering af Clintons e-mailsag eller præsidentens ønske om at sætte en stopper for FBI’s undersøgelse af mulige forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland i valgkampen sidste år?

Men disse udlægninger er blevet totalt latterliggjort af Hannity, der selvsikkert hævder, at »Fox er den eneste tv-station, der beskæftiger sig med facts«, mens alle de andre tjener deres »herrer«, hvilket skulle være Demokraterne og efterretningstjenesterne.

Kritikere mener, at Trump ved at fyre James Comey har forsøgt at obstruere politimæssig efterforskning.
Læs også

Onsdag aften sparede han mod sædvane Clinton-familien for at blive hængt ud i en hel time. I stedet var programmet helliget de fem magtfulde grupper, der i Hannitys version er i færd med at gennemføre et kup mod den legitimt og demokratisk valgte præsident.

De fem grupper skulle efter sigende bestå af medierne, Demokraterne, embedsfolk i forbundsstatsapparatet (der alle skulle være modstandere af Trump), de nykonservative og andre blødsødne republikanere samt eliterepublikanere, der »ikke aner, hvad de skal gøre, og er ved at tisse i bukserne«.

»De føler sig alle direkte truet på deres priviligier. De ved, at Trump er ude på at tilintetgøre dem. Så for dem er det en kamp for overlevelse.«

Det er ikke, fordi Hannity er den eneste FOX News-vært, der kommer Trump til undsætning i denne for præsidenten betrængte tid.

Den yngre Tucker Carlson optræder mindre partisk end sin forgænger Bill O’Reilly, hvis sendetid han har overtaget. Det demonstrerede Carlson, efter at vicejustitsminister Rod Rosenstein onsdag eftermiddag annoncerede udpegelsen af George W. Bushs FBI-chef Robert Mueller til særundersøger. Beslutningen ramte som en bombe.

Tucker Carlson indledte sin udsendelse med at konstatere, at »denne udvikling er ekstremt farlig for Trump-regeringen.«

»Der er tradition for, at særundersøgelser af uafhængige advokater kan løbe løbsk og sprede sig i alle mulige retninger. På den anden side vil det berolige demokraterne. Det var dem, der krævede en særundersøger. Det betyder, at deres plan om at få en rigsretssag må vente. Det kan komme til at tage lang tid for Mueller at færddigøre sine undersøgelser. Det er en bet for Trumps modstandere,« bedyrede Carlson.

Comey beskrives som suspekt

Herefter tilføjede tv-værten skælmskt og med et nik til konspirationsteoretikerne blandt Trumps tilhængere: »Men selvfølgelig er det muligt, at Mueller tilhører eliten, der er ude på at undergrave vores demokrati ved at vælte Trump. De er overbevist om, at Putin kontrollerer alt i Washington. Vent bare til det kommer frem, at Mueller har holdt ferie i Moskva og spist russisk kaviar.«

En af den yderste højrefløjs foretrukne metoder er at gå hårdt til angreb på alle og enhver, de anser for at være Trumps fjende. Det gælder også tidligere FBI-chef Comey, som mange demokrater beskylder for at have hjulpet Trump til valgsejren i november sidste år.

Eksempelvis understregede den populære konservative radioværtinde Laura Ingraham, der lige som Hannity er mangemillionær i dollar, onsdag aften på Fox TV, at Trump ikke gjorde noget kriminelt ved at bede Comey om at droppe sagen mod Flynn. Faktisk forholder det sig omvendt, hævdede hun. Comey er lovovertræderen.

Fagfolk taler om forfatningskrise i USA efter Donald Trumps fyring af FBI-chef James Comey,  der var midt i undersøgelsen af Ruslands mulige bånd til præsidentens valgkamp. Udpeger Trump nu en følgagtig FBI-chef uden fuldstændig integritet, kan krisen løbe ud af kontrol, lyder vurderingen
Læs også

»Hvis Comey virkelig mener, Trump var ude på at lægge hindringer i vejen for efterforskningen, burde han have indberettet det til Justitsministeriet. Det er nemlig en forbrydelse at undlade at indrapportere en lovovertrædelse. Faktisk burde Comey blive retsforfulgt for at have tiet,« mente Ingraham, der er uddannet jurist.

Hvis man hører til det mindretal af vælgerne, der stemte på Donald Trump og – hånden på hjertet – stadig støtter ham trofast, er det utvivlsomt demoraliserende at følge den ene sensationelle afsløring efter den anden i The New York Times og The Washington Post om præsidenten. Nyheder, der forplanter sig som et ekko på næsten alle landets tv-stationer og drukner alt andet stof.

Men meningsmålinger peger indtil videre på, at Trumps støtte blandt republikanske vælgere er solid. I alt 84 procent var indtil sidste weekend tilfredse med hans indsats. Et mindretal af partiløse vælgere bakker også stadig op om ham, men de er efter alt at dømme mere tilbøjelige til at hoppe af en synkende skude end republikanere.

Skuffet tilhænger

Den udbredte frustration over kaoset i Det Hvide Hus og republikanernes manglende evne – måske vilje – til at gennemføre Trumps valgløfter har fået mindst én indflydelsesrig leder på den yderste højrefløj til at kritisere præsidenten åbent.

»Jeg er ikke begejstret for, hvad der er sket indtil nu. Jeg går ud fra, at vi bliver nødt til at presse Trump til at opfylde sine valgløfter. Men dette her er ikke Nordkorea. Hvis han er en fiasko, så er det ud af vagten. Vi vidste, hans personlighed er grotesk. Det var hans idéer, der tiltrak vælgerne,« sagde Ann Coulter i et interview til det politiske webmagasin i Washington, The Hill, i denne uge.

Coulter udkom sidste år med bogen In Trump We Trust (Vi kan stole på Trump, red.). Nu siger Coulter, der aldrig sparer sine modstander for svovl og eder, at »det kan være, at Trump-haderne havde ret« i interviewet med The Hill.

Comey blev kritiseret fra begge sider for sin håndtering af Clintons e-mails. Men Demokraterne var tirsdag overbeviste om, at det ikke var den egentlige årsag til hans afskedigelse
Læs også

»Hans regering er blevet et mareridt. Det er svært for mig at opgive ham fuldstændigt. Det er som om vi begyndte i Chicago, og han lovede at køre os til Los Angeles i løbet af seks dage. Men i de første tre dage er vi drevet imod New York. Nuvel, han kan stadig nå at vende og få os til Los Angeles i tide, men jeg er blevet nervøs.«

I Kongressen holder de fleste republikanske lovgivere stadig stand. Men deres støtte til Trump afhænger af, hvorvidt han magter at standse de daglige læk fra hans regering af medarbejdere, der øjensynligt anser ham for at være en direkte trussel mod landets demokrati og sikkerhed. Kun et stop af alle læk vil give regeringen og partiet arbejdsro til at lovgive.

I modsat fald begynder det republikanske mytteri, og Trumps skæbne som en total politisk fiasko er hermed beseglet. Selv ikke FOX News vil kunne redde ham.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Niels Nielsen
    Niels Nielsen
Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu