Læsetid: 6 min.

Frankrigs fremtid bliver ikke afgjort i morgen

Uanset hvem der vinder Frankrigs præsidentvalg i morgen, vil det kun være en halv sejr. Både Macron og Le Pen har forslag, som er upopulære blandt store dele af befolkningen, og de vil sandsynligvis skulle indgå hidtil usete alliancer for at få deres politik gennemført. Sciences Po-professor forudser en form for sjette republik.
'Når man spørger den franske befolkning, om de tror, det vil være positivt for Frankrig at forlade EU, så svarer 70 pct. nej. Så jeg er ikke sikker på, at Le Pen kan håndtere et ’Frexit’ særlig let', siger Christian Lequesne, professor ved Sciences Po-universitetet i Paris.

'Når man spørger den franske befolkning, om de tror, det vil være positivt for Frankrig at forlade EU, så svarer 70 pct. nej. Så jeg er ikke sikker på, at Le Pen kan håndtere et ’Frexit’ særlig let', siger Christian Lequesne, professor ved Sciences Po-universitetet i Paris.

David Vincent

6. maj 2017

PARIS – I morgen vælger franskmændene, hvem der skal være landets præsident de næste fem år. Men at vinde præsidentvalget vil kun være en halv sejr, hvad enten det bliver Marine Le Pen eller Emmanuel Macron. Det kommende valg til Nationalforsamlingen i juni vil reelt afgøre præsidentens muligheder for at regere.

»Vi løser ikke den politiske situation i Frankrig efter den anden runde af præsidentvalget. Spørgsmålet om, hvilket flertal der vil blive valgt i Nationalforsamlingen, er aldeles afgørende, da det er parlamentet, der skal udstyre premierministeren med magt,« siger Christian Lequesne, professor ved Sciences Po-universitetet i Paris.

Den franske præsident har på den ene side en række vidtgående beføjelser og kan bl.a. udpege landets premierminister, opløse Nationalforsamlingen og udskrive folkeafstemninger. Desuden giver forfatningen præsidenten ansvaret for landets forsvars- og udenrigspolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu