Irakiske politienheder udstationeret ved Vestmosul begår systematisk overgreb mod lokale indbyggere. Det siger flere lokale kilder fra Mosul til Information.
»Der er tale om summariske henrettelser, bortførsler og tortur,« siger Riyadh al-Hamdani, en 32-årig lokaljournalist fra Mosul, der selv har talt med nogle af ofrene og pårørende til ofre for politiets overgreb.
Den irakiske regering har netop iværksat en undersøgelse af en politienhed, som beskyldes for menneskerettighedsforbrydelser i slaget om Mosul.
Det sker efter, at det tyske magasin Der Spiegel i sidste uge publicerede en omfattende fotoreportage af den kurdisk-irakiske fotojournalist Ali Arkady, hvori han dokumenterer overgreb begået af to kaptajner fra det irakiske indenrigsministeriums eliteenhed, Emergency Response Division.
Ali Arkadys fotos og videoklip, som også har været bragt af Toronto Star og ABC News, viser fanger med bind for øjnene, der hænger fra loftet i deres arme. Andre bliver slået, truet med knive, pistoler og elektriske ledninger. Flere fanger skulle efterfølgende være blevet henrettet.
Overgrebene har skabt voldsomt røre blandt både sunni- og shiamuslimer i Irak. Mange irakere så kampen mod Islamisk Stat i Mosul som en gylden mulighed for at forene landets forskellige sekter. Men overgrebene skriver sig ind i landets fortsatte sekteriske konflikter.
Samme typer af overgreb begået af irakiske politienheder har både Human Rights Watch og Amnesty International tidligere dokumenteret i deres arbejde i området.
Fast praksis?
Danmark er allieret med den irakiske regering og dermed de anklagede politienheder i kampen mod Islamisk Stat. Dele af venstrefløjen mener nu, at politiets overgreb bør føre til, at Danmark trækker sig ud af krigen mod Islamisk Stat.
»Den militære indsats står ikke mål med de ofre, der har været. Vi har ikke opnået det, der var målet med indsatsen,« siger SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen.
De færreste i Irak tror, at regeringens undersøgelse af overgrebene vil få alvorlige konsekvenser, da det er indenrigsministeriet selv, der står for undersøgelsen.
Samtidig understreger flere kilder over for Information, at der ikke blot er tale om enkeltstående tilfælde, men en fast praksis hos irakisk politi.
Saif al-Din al-Mukhtar, en respekteret lokal leder i Mosul, som indbyggerne ofte henvender sig til i vanskelige tider, forklarer, at han selv har været vidne til summariske henrettelser begået af indenrigsministeriets eliteenhed, Emergency Response Division.
»Det er en almen opfattelse blandt politichefer, at summariske henrettelser er den bedste løsning, da Iraks retssystem er dysfunktionelt. Visse ledere i politiet tænker, at det er nemmest at henrette mistænkte for at sikre, at de ikke slipper ud af fængslerne senere hen. Det vil sige, at der er kontant afregning, men problemet er, at der ofte dør uskyldige i processen,« siger al-Mukhtar.
En anden lokal journalist fra Mosul bekræfter irakisk politis manglende respekt for domstolene, men tilføjer, at politiets forbrydelser handler om mere end blot manglende tillid til retssystemet.
»Vi snakker om systematisk brug af tortur og andre nedværdigende afhøringsmetoder af civile i Mosul. De her politienheder, som opererer under det irakiske indenrigsministerium, er ude på hævn. Disse politifolk er primært shiamuslimer, der ser Mosuls indbyggere som potentielle IS-sympatisører. Det er sådan, vi tolker det her i byen,« siger journalist Samer al-Khalidy, der også har interviewet ofre og pårørende i Mosul.
Da Islamisk Stat kontrollerede Mosul, var han og Riyadh al-Hamdani nogle af de få tilbageværende journalister, som dokumenterede forholdene i byen. Nu dokumenterer de i stedet regeringsstyrkernes overgreb mod indbyggerne.
Så sent som i mandags konfiskerede irakisk politi Riyadh al-Hamdanis kamera. Politiet begrundede ifølge al-Hamdani konfiskeringen med, at han var sunnimuslim og derfor potentielt IS-sympatisør.
»Jeg tror, at de er bange for, at jeg dokumenterer deres overgreb,« siger al-Hamdani.
Ngo’er bekræfter overgreb
Både Amnesty International og Human Rights Watch har over de forgangne måneder dokumenteret overgreb mod Mosuls civile begået af irakisk politi.
»Vi har dokumenteret summariske henrettelser af IS-mistænkte, tilbageholdelse af civile under kummerlige forhold, kollektiv afstraffelse af familier til IS-mistænkte, herunder ødelæggelse af deres ejendomme,« skriver Sarah Leah Whitson, direktør for Human Rights Watchs Mellemøst-afdeling i en kommentar til afsløringerne på organisationens hjemmeside.
De videoer og billeder, som Human Rights Watch er i besiddelse af, minder om de videoer og billeder, som Der Spiegel publicerede i sidste uge. De viser irakiske politifolk i færd med at tortere og henrette civile fra Mosul, der er mistænkt for at tilhøre Islamisk Stat.
Human Rights Watch advarer om, at de militære sejre mod IS ikke nødvendigvis betyder sejr for et forenet Irak. Hvis overgrebene fortsætter, kan det ødelægge mulighederne for fred i Irak på sigt.
Sarah Leah Whitson opfordrer Iraks premierminister, Haider al-Abadi, til at kontrollere sine sikkerhedsstyrker, men erkender samtidig, at det ikke bliver nemt for premierministeren at kontrollere alle de forskellige rivaliserende sikkerhedsapparater, som i øjeblikket kæmper ved Mosul.
»Der er ingen grund til at betvivle premierministerens vilje og oprigtighed, når han lover, at han indfører bedre accountability og reformer. Men fordi hans hold om magten er så skrøbeligt, og fordi han er så afhængig af disse sikkerhedsapparater, er der næsten ingen incitament til at følge op med uvildige undersøgelser. Kun få eller næsten ingen er dømt for overgreb i Irak,« skriver mellemøstdirektøren fra Human Rights Watch.
Sekterisk ministerium
I øjeblikket forsøger fire forskellige irakiske styrker at generobre Mosul fra Islamisk Stat: landets specialstyrker – den såkaldte Gyldne Division – som opererer direkte under landets statsministerium, den irakiske hær underlagt landets forsvarsministerium, det lokale sunnimuslimske politi underlagt provinsens ledelse og det føderale politi, som kun adlyder indenrigsministeren.
Alt tyder på, at politiet i øjeblikket står bag langt de fleste tilfælde af menneskerettighedsovergreb. Det er der en god forklaring på, mener aktivist Abbas al-Allaq fra den irakiske politiske organisation Civil Democratic Alliance.
»Indenrigsministeriet er notorisk kendt for sin sekteriske ideologi. Langt de fleste embedsmænd og kommandanter i ministeriet tilhører Badr-militsen, som samarbejder tæt med Irans revolutionsgarde,« siger Abbas al-Allaq.
Siden 2003-invasionen har talrige Irak-eksperter påpeget, at Iraks indenrigsministerium de facto er overtaget af iransk-støttede shiamilitser som Badr-militsen.
Da den amerikanske administrator Paul Bremer dengang opløste den irakiske hær, var det primært medlemmer fra Badr-militsen, der overtog kontrollen med indenrigsministeriet. Det var især de nye Badr-medlemmer i ministeriet, der stod bag dødspatruljer mod sunnismuslimerne i Irak i 2000’erne.
Den nuværende irakiske indenrigsminister, Qasim al-Araji, er selv kommandant i Badr-militsen. Fra 1979 til 2003 boede han i Iran, hvor han studerede Islamiske Studier i Teheran. Han har også fået militærtræning i Iran, og under Iran-Irak-krigen fra 1980-1988 kæmpede han på iranernes side mod Saddam Husseins regime. Qasim al-Araji har boet længere tid i Iran end i Irak.
»Mænd som al-Araji ser alle sunnimuslimer som potentielle IS-sympatisører. De er dybt sekteriske khomeinister, der ser shiamuslimsk hegemoni som den mest naturlige orden i Irak. Sunnismuslimerne skal helst holdes nede med magt. Lad os håbe, at vi ikke er ved at vende tilbage til dødspatruljerne fra 00’erne,« siger aktivisten Abbas al-Allaq.
Quelle surprise
Men godt at SF vil trække Danmark ud af konflikten.
Måske skal man undlade at holde så mange oplysninger om krige tilbage i medierne?
Kunsten at gøre en forskel.
Så må de danske politikere hellere se at få sendt et nyt hold eksperter i knippelsuppe til Irak på en fredsskabende mission, denne gang for guds skyld ikke til Basra, men Mosul –
https://www.politi.dk/da/servicemenu/baggrund/irakflemming_08092006.htm
http://www.dansk-politi.dk/artikler/2009/juli/sjaelen-krakelerede-i-irak
Det er helt utrolig at regjeringen i Irak brydde loven sammen som IS ,ukjeldige folk strive med å få mat og medisin, de er redde fra IS og Militia.Mosul kan ikke lenge en by for å bø i , men begravelse til folk.
Hvordan undgår man at skamme sig over at støtte en sådan fremfærd?
Det kan da ikke komme bag på selv SF at menneskerettigheder og almindelig retssikkerhed ikke findes i IRAK og omkringliggende lande ?
Men politivold og lidt sporadiske, muligvis uretfærdige henrettelser er meget mere nådigt end et IS-styret land.