Baggrund
Læsetid: 4 min.

Kinas mest eftersøgte mand anklager partitoppen for korruption

Den eksilerede kinesiske milliardær Guo Wengui har sat Kina i kog med anklager om korruption i den øverste partielite. Kinesiske systemkritikere tvivler dog på, om han kæmper for et mere retfærdigt styre – eller for bare at redde sig selv
Udland
23. maj 2017

I Rusland er det et kendt – omend ikke ufarligt – fænomen, at åbenmundede oligarker på et tidspunkt har vendt sig mod det styre, der har gjort dem rige, og øset af deres insider-viden til omverdenen. 

Men i Kina har det hidtil været anderledes. Her har mange af landets milliardærer også trukket på gode kontakter i Kinas Kommunistiske Parti, men de plejer at holde deres hemmelige alliancer og information om lyssky forretninger for sig selv.

Det har den kinesiske byggematador Guo Wengui nu lavet om på, da han i to interviews på i alt fire timer i februar og april med det amerikanskfinansierede Voice of America beskrev sin kamp med familiemedlemmer til højtstående partikadrer.

Udstyret med medietække og en elegant, traditionel kinesisk tøjstil har den 50-årige milliardær sat Kina på den anden ende med anklager om korruption blandt højtstående kinesiske partikadrer – heriblandt Wang Qishan, der som medlem af politbureauets stående udvalg og leder af den Centrale Kommission for Disciplininspektion, er en af Kinas mest magtfulde mænd.

Som svar har Kina gennem Interpol krævet at få Guo Wengui udleveret fra hans selvvalgte eksil i USA.

Hvem er han?

Hvis man ser billeder fra den Olympiske By i Beijing, skal man lægge mærke til det fakkellignende højhus, Pangu, der rejser sig som et fyrtårn tæt på de store ikonbyggerier Fuglereden og Vandterningen. Det har Guo Wengui bygget, og placeringen illustrerer byggematadorens dengang tætte relationer til den kinesiske magtelite.  

Da hans karriere i 2014 var på sit højeste, lød formuen ifølge den kinesiske Hurun Report på omkring 2,6 milliarder dollar, og Guo Wengui rangerede som nummer 74 på listen over Kinas rigeste.

Men i 2015 begyndte anklager om korruption at fælde hans nærmeste politiske kammerater, og det kinesiske finansmagasin Caixin begyndte at grave dybt i Guo Wenguis egne forretningsmetoder.

I marts 2015 kom det blandt andet frem, at Guo Wengui tilbage i 2006 havde optaget en sexvideo med Beijings viceborgmester, der angiveligt skulle bruges til at skaffe den endelige godkendelse til Pangu-projektet i Den Olympiske By.

Som modsvar iværksatte Guo Wengui et personangreb på Caixins ellers højt respekterede chefredaktør, Hu Shuli  — en kvinde, der udover at være en anerkendt journalist også er kendt for at have særligt gode relationer til en af Kinas mest magtfulde mænd, Wang Qishan — samme mand, som Guo Wengui langer ud efter med sin seneste korruptionskritik.

Ved for meget

Da nettet begyndte at stramme til, søgte Guo Wengui og hans allierede til USA.

Guo Wengui er ikke den første forretningsmand, der er flygtet ud af Kina med lidt for pikante oplysninger om den kinesiske elite. Men andre rigmænd på flugt har enten valgt at holde mund med deres viden eller er blevet hentet tilbage til Kina med magt, før de har nået at sladre.

Senest blev den kinesiske milliarder Xiao Jianhua i slutningen af januar bortført fra et hotelværelse i Hongkong under mystiske omstændigheder.

Guo Wengui virker til at være i bedre sikkerhed i sin lejlighed på Manhattan og med sit medlemskab til Donald Trumps eksklusive golfklub Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.

Men trods høj cigarføring og et liv på første klasse tyder noget på, at Guo Wengui også er begyndt at mærke økonomisk modgang.

Selv påstår han, at hans økonomiske aktiver er indefrosset i Kina på grund af undersøgelser om korruption, skriver Forbes Magazine. Men i april kom det frem, at han har tabt 500 millioner dollar på sine investeringer i den kinesiske rådgivnings-og investeringsvirksomhed Haitong Securities.

Blot en uge forinden havde hedgefonden Pacific Alliance Asia Opportunity sagsøgt ham for 88 millioner dollars for et ubetalt lån på 45 millioner dollar fra 2008, skriver Forbes.

Den sag passer fint ind i Kinas igangværende kampagne mod Guo Wengui og blev blandt andet citeret i partiavisen China Daily.

Systemkritiker?

Guo Wenguis kritik af Kinas kommunistparti er ikke gået ubemærket hen blandt kinesiske systemkritikere. Men selvom om de deler hans kritik af partiet, er de i tvivl, om de deler den samme kamp for et mere demokratisk Kina — eller om systemkritikken blot er et belejligt dække for at undgå udlevering fra USA.

Det er blandt andet Guo Wenguis opbakning til studenterdemonstrationerne i 1989, der er til diskussion blandt kinesiske systemkritikere.

På det kinesiske debatforum Boxun, der på grund af sin kritik af kommunistpartiet ikke er tilgængelig i Kina, anfægter aktivisten og kunstneren Wu Wenjian for eksempel Guo Wenguis påstand om, at han blev tilbageholdt i maj frem til den voldelige nedkæmpelse af demonstrationerne natten til den fjerde juni i 1989, fordi han havde doneret penge til de unge demonstranter.

Guo Wengui har endnu ikke offentliggjort de beviser, han påstår at ligge inde med. Selv siger han, at han vil »lade kuglerne flyve i et stykke tid«, før han offentliggør sine oplysninger på et endnu ikke fastsat tidspunkt.

Sagen fik et ekstra lag af kompleksitet, da journalisterne bag korruptionshistorien på Voice of America for en måned blev suspenderet med dags varsel. Hvor den ordre kommer fra, og hvorfor det medie, der ellers bryster sig af sin uafhængighed, har valgt at suspendere de ansvarlige journalister, melder historien indtil videre ikke noget om. 

Men Guo Wengui frygter tilsyneladende for sin sikkerhed. Op til weekenden offentliggjorde han en video på engelsk, hvor han introducerede sin advokat som nødkontakt, hvis noget skulle ske ham.

På Twitter er hans følgere begyndt at rette henvendelse direkte til Det Hvide Hus med beskeder som: »Hr. præsident Trump. Den kinesiske regering vil slå Hr. Guo Wengui ihjel. Vær sød at beskytte ham!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her