Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Macron-leaks skal destabilisere Frankrigs demokrati’

Organiserede hackere har dagen før Frankrigs præsidentvalg lækket 9GB materiale fra favoritten, Emmanuel Macrons kampagnestab – uklart, om der er kompromitterende data imellem, men ifølge Macrons hold er der tilføjet falske dokumenter til lækken
Organiserede hackere har dagen før Frankrigs præsidentvalg lækket 9GB materiale fra favoritten, Emmanuel Macrons kampagnestab – uklart, om der er kompromitterende data imellem, men ifølge Macrons hold er der tilføjet falske dokumenter til lækken
Udland
6. maj 2017

Favoritten til vinde Frankrigs præsidentvalg i morgen, Emmanuel Macron, er blevet udsat for, hvad hans kampagnestab betegner som et »massivt og koordineret« hackingangreb, blot få timer før de franske vælgere går til afstemningsurnerne.

Macron, som ifølge alle meningsmålinger står til at vinde søndagens valg med 60 procent imod rivalen Marine Le Pens 40 procent, er afskåret fra at reagere effektivt på det påståede angreb, da den franske valglov forbyder at føre kampagne i døgnet op til åbningen af ​​valgstederne.

Tusinder af interne e-mails og andre dokumenter, hvoraf flere ifølge Macrons støtter skal være falsknerier, blev uploadet online natten til lørdag, da tidsfristen for at føre valgkamp udløb.

Macrons En Marche!-kampagnestab siger, at der er tale om et klart og overlagt forsøg på at destabilisere valget. I lyset af »situationens alvor« erklærer kampagneledelsen sig derfor klar til at tage alle skridt for at kaste lys over hvem der står bag den »usædvanlige operation«.

Sagsanlæg mod Le Pen

Macron bebudede for to dage siden et sagsanlæg mod Le Pen, efter at hun under tv-debatten havde antydet, at han havde en hemmlig offshore-bankkonto på Bahama-øerne.

Lørdag formiddag har det franske præsidentvalgsnævn, CNCCEP, henstillet til alle franske medier om at undlade at offentliggøre oplysninger fra de lækkede dokumenter og indskærpet dem deres ansvar over for den demokratiske valghandling.

»At offentliggøre ​​falske oplysninger kan medføre strafferetslig forfølgelse«, advarer valgnævnet.

Ingen af kandidaterne kan kommentere hackingangrebet på grund af forbuddet mod at føre valgkamp, før afstemningsstationerne åbner klokken 8 om søndagen. Den franske lov forbyder også meningsmålinger i døgnet frem til valget.

I artikel L49 i af valgloven hedder det, at det er ulovligt at »offentligøre enhver kommunikation på elektroniske medier, som kan betragtes som valgpropaganda« eller at henlede offentlig opmærksomhed på at »ethvert nyt element i valgdebatten på et tidspunkt, hvor modparten ikke har mulighed for at formulere et dækkende svar, før afslutningen på ​​valgkampen«.

Digitalt tilholdssted

Omkring ni gigabyte data blev uploadet af en anonym bruger, der bærer pseudonymet EMLEAKS, til dokumentdelings-webstedet Pastebin, som tillader anonym posteringer. Det er endnu uklart, hvem der står bag. 

Dokumenterne er under hashtag #MacronLeaks blevet spredt ud på de sociale netværk i .eml-formatet og knyttet til Pastebin. Le Monde rapporterer, at de første dokumenter blev videresendt via forummet 4chan, som ifølge iagttagere er et yndet digitalt tilholdssted for engelsksprogede højreradikale grupper, især amerikanske grupper og pro-Trump Twitter-konti. Herfra blev de videresendt til WikiLeaks.

Ifølge En Marche! består de lækkede data af »forskellige dokumenter, såsom e-mails, regnskabsdokumenter og kontrakter«, der for flere udger siden skal være hacket fra personlige og professionelle email-konti hos flere af bevægelsens medarbejdere.

Timet til at skade

»Timingen for denne læk i valgkampens allersidste fase tyder klart på, at denne operation har til formål at destabilisere demokratiet, som vi tidligere har set det i USA«, hedder det i erklæringen fra En Marche!, hvori bevægelsen også oplyser, at den under hele valgkampen er blevet søgt ramt af sådanne »initiativer«.

Ifølge En Marche! skal »mange falske dokumenter« være føje til de ægte stjålne dokumenter på de sociale medier »for at så tvivl og disinformation« som led i en operation, der »klart tilsigter at skade bevægelsen«.

De autentiske dokumenter er dog alle lovlige, og »afspejler normale praksisser i en valgkamp«, hedder det videre i erklæringen. Offentliggørelsen af dem »vækker således ingen frygt hos os med hensyn til, at der skulle opsstå spørgsmål om deres lovlighed«.

WikiLeaks spreder læk

WikiLeaks hjemmeside har udsendt et Twitter-link til cachen af ​​dokumenter, hvori det specificeres, at lækken, »indeholder titusinder (af) e-mails, billeder, vedhæftede og filer frem til 24. april 2017«. WikiLeaks aviser selv bære noget ansvar for lækken.

Det franske indenrigsministerium nægter at kommentere lækken under henvsining til den franske valglov, der forbyder eventuelle bemærkninger, der kan influere på stemmeafgivning ved et valg. Forbuddet er gældende helt frem til søndag kl. 20, hvor alle afstemningssteder lukker.

De sidste opinionsundersøgelser, der blev offentliggjort på fredag forudså, at Macron vinder valget med en stemmeandel på 62-63 procent og således komfortabelt besejre sin rival fra National Front rival i Frankrigs mest turbulente og potentielt mest betydningsfulde præsidentvalgkamp i årtier.

Marine Le Pens kampagnechef, Florian Philippot, funderer på Twitter over, om de lækkede dokumenter »vil afsløre noget, som undersøgende journalister har fortiet«.

Russiske grupper

Macrons hold har tidligere beskyldt russiske grupper for gentagne forsøg på at hacke dets systemer og hævdede 26. april at have været mål siden januar for mislykkede forsøg på at stjæle e-mail-legitimationsoplysninger. Kreml afviser alle påstande om indblanding.

Da Le Pen besøgte ham i Moskva i marts, insisterede Vladimir Putin på, at Rusland ikke havde til hensigt at blande sig i valget, men analytikere sagde, at mødet implicit signalerede støtte til Front National.

Siden forbød En Marche! flere russiske medier at dække bevægelsens kampagne-events.

Trend Micro, et cybersikkerhedsfirma, bekræftede i sidste måned, at en hackinggruppe, der menes at være en del af en russisk efterretningsenhed, målrettet har bestræbt sig på at hacke Macron og hans kampagneteam og tilføjede, at gruppen så ud til at være identisk med den såkaldte Fancy Bear-gruppe, der stod bag hackingen af den demokratiske kampagnestab op til sidste års amerikanske præsidentvalg.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ligner hvad der skete under den amerikanske ditto, hvor materiale fra Clinton-kampagnen blev lækket. Angieligt af folk, der stod på Putins lønningsliste. Eller af folk fra det yderste højre, der ville fremme gøre hvad de kunne for at Rumpf blev valgt.
Putin har meget tætte relationer til Le Pen, hun har været p besøg hos ham og hans ministre i flere omgange. Putin har via stråmænd og en tjekkisk bank. "lånt" Le Pen 70-100 mio kr. til at føre valgkamp for. Så det her det lugter fælt af russisk bjørnelort.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Dette her er mere end hvad russere kan, og det kan kun være et forsøg fra det extreme højre at destabiliserer demokratiet i Frankrig.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det værste ved denne sag er, at "nogle" bryder ind i en valgkamp, der lige nu kræver ro og fred og ingen debat - og så lancerer de lige en masse intern kommunikation fra én af parterne.

Men .. det er ikke engang nok. De blander faktuelle ting sammen med fiktive - de sidste vel af en art, der nedgør kandidaten. Som Le Pen også gjorde i den sidste debat ved at ... antyde .. at Macron havde en hemmelig bankkonto i Bahamas.

Det er værre en "fake news", det er manipulation af kriminel art.

Tue Romanow

En præsidentkandidat burde ikke ligge inde med én eneste mail, som ikke tåler dagens lys...eller som kandidaten ikke kan forsvare i en debat.

Flemming Berger, Jens Erik Starup, Carsten Mortensen, Morten Simonsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Grundlæggende er Macron et politisk Paradox "fremelsket" via den gamle gardes fejltrin indenfor de liberale partier, som han forlod kort efter de kendte kandidater blev afsløret med fingrene i "kagedåsen" for at rage til sig.

Paradoxet opstod ved præsentationen af Macron sammen med hans bog "revolution", som skal skabe billedet er den rene helgen, som vil revolutionere det franske politiske liv.

Imidlertid virker det mærkeligt at komme fra eliten og det politiske magtcentrum, og ville lave revolution mod netop eliten of dets magtcentrum, og det er netop her paradoxet opstår.

Det virke nærmest som en anakronisme for en revolution, for ser man tilbage på tidligere tiders revolutioner, så har det altid været et opgør mellem eliten og folket, - og Macron er ikke en del af folket - tværtimod!

Erkendelsen må være han er en levebrødspolitiker, der vil blive siddende og måske vinde præsidentposten, - hverken mere eller mindre!

Karsten Aaen, Per Torbensen, Anders Barfod, Jens Falkenberg og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er Macron bedre end Le pen-. Det er ikke andet valg. Jeg er ikke europeere hvis man vil, men jeg synes Macron bedre for europeere og selv Frankrig. Med le Pen er Krig. og Europeere kan ikke føre krig. Det siger historien , de har tabt i Korstog, Napoleon er i realiteten ikke franskmand men fra Corsika, dvs en koloni. Den anden verdens krig det skylles Russere og Stalingrad, og i Rusland det skyldes at Stalin er også fra koloni under det Tsars imperium, Georgien. Det ikke bedre med Macron?

Carsten Mortensen

Destabilisering? Det klarer de siddende politikere fint.

Mihail Larsen

Wikileaks - fra kritisk whistleblower til kriminelt syndikat

Der var engang for ikke så længe siden, hvor organisationer som Wikileaks var omgærdet af en vis respekt, fordi de påtog sig en nødvendig opgave med at afsløre politisk magtmisbrug. Den tid er ovre. Nu er Wikileaks selv blevet politisk aktør, der producerer sine egne løgne - og hel konsekvent selektivt til støtte for det yderste højre.

Trolle eller ej, så er der - som man ser - straks personer af en påstået venstreorienteret observans, der tager Wikileaks i forsvar. Det er stort set de samme, som tidligere ytrerede sympati for Donald Trumps 'opgør med systemet', Farages forløjede Brexit-kampagne og Putins undergravende virksomhed.

De må hade den borgerlige retsstat så meget, at de er rede til at støtte hvad som helst, der undergraver den. At stille med et konsistent og rationelt alternativ er de ikke i stand til; men så kan de i det mindste sabotere det bestående'. Med alle midler, åbenbart.

Karsten Aaen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Runa Lystlund og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Nu har den franske presse fået mundkruv på, og det er formentlig godt hvis man vil undgå Le Pen som præsident, men hvad sker der når franskmændene (og franskkvinderne) i morgen, med stor sandsynlighed, vågner op til de historier om Macron, som de ikke har måttet høre i disse dage?

@Mihail

Husk at holde fokus. Wikileaks bliver måske brugt, som vi allesammen bliver brugt pt., men de har immervæk afsløret ting og sager som i den grad fortjente at blive afsløret.

@Esben
Jeg forstår din skepsis ift. Macron, men skriver du ikke lidt, at ingen er i stand til at forbedre sig? Snowden arbejdede engang for NSA.

dorte eggersen

Vi må tilbage til den gode gamle kurer-post hvis vi vial kommunikere uden at verdenssamfundet læser med. Hastesager på hesteryg. Andre med oksekærre

Ole Rasmussen

Franskmændene m/k er trætte af deres egen valgkamp. Den er for beskidt, og lige så træt som de er af deres valgkamp, er jeg træt af den sensations journalistik som omgærder den i Danmark. Der skal i alle landets medier koges suppe på selv den mindste dværghøne, og hvis man har fulgt overskrifterne i dagspressen den sidste uge, så er EU gået under når dagen er omme.

Mihail Larsen

"Nu har den franske presse fået mundkruv på, og det er formentlig godt hvis man vil undgå Le Pen som præsident..."

Nej, reglen er indført forlængst - for at undgå manipulationer i allersidste fase, hvor ingen har mulighed for at nå at svare på beskyldninger.

Din vinkling, Morten Balling, viser din holdning, som efterfølgende bakkes op af:

"men hvad sker der når franskmændene (og franskkvinderne) i morgen, med stor sandsynlighed, vågner op til de historier om Macron, som de ikke har måttet høre i disse dage?"

Du har allerede taget parti for Le Pen imod Macron.

(Jeg har i øvrigt ikke set væk fra Wikileaks tidligere fortjenester. Det fremgår af mit indlæg allerførste sætning! Men at Wikileaks det seneste års tid ganske åbenlys er blevet en del af et kriminelt syndikat, der politisk ensidigt støtter højreorienterede grupper og interesser (timing, valg af indhold), kan ikke bortforklares.

Karsten Aaen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Jørn Storgaard Andersen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

R ikke SL
Det er ikke tilladt for medierne, at skriver om valget det sidste døgn i henhold til fransk lov, men sladdermedierne Facebook og Twitter sludrer, sladrer og giver facebookdeltagere mulighed for at lyve på kryds og tværs. Hele Facebook er bygget op omkring likes. Likes skaber gruppepres og usund demokratisk samtale. Disse to medier burde lukkes under valg, hvor end det er. Ved at Facebook er blevet et af de mest indflydelsesrige medier i verden, er USA en stor aktør i vores europæiske demokratier. Vil vi lade USA bestemme over vores dyrbare demokrati?

Wikileaks er blevet statsstøttet og har derved mistet sin berettigelse, hvad skulle Assange ellers leve af, nu når USA og Sverige kappes om at retsforfølge ham. Han sidder på Venezuelas ambassade, som givetvis er prorussisk af gammel vane.

Morten Balling

@Mihail

Jeg er efterhånden ligeså lidt/meget tilhænger af Le Pen, som jeg er af Trump eller Macron for den sags skyld. Jeg er ligeså venstreorienteret som jeg er højreorienteret. Sagt på en anden måde ved du ikke, hvem jeg tager parti for, men jeg kan give et hint og fortælle at det ikke er Le Pen. Personligt har jeg trippet lidt over at den mest anstændige politiker i Europa i disse dage skal findes i CDU. Well, Christian Christensen kunne også et eller andet før Britta tog ham af dage, så selvom etik og moral måske er lidt svært for de fleste, lader det til at indbildning kan føre til noget godt.

Til gengæld har jeg stadig et gran af tillid tilbage ift. demokratiet som det mindst ringe alternativ. Det er det mit spørgsmål relaterede til. Jeg tror at franskerne vælger Macron, men jeg tror også Le Pen får flere stemmer end forventet. Frem for alt ved vi at en del af dem som stemmer Macron normalt ville have hugget en arm af for at undgå at stemme på ham.

Når de vågner mandag, er der (tror jeg) en stor risiko for at de mødes af et par historier om Macron, som vil få dem til at skulle konfrontere dem selv med, at have stemt på en, der som Espen pointerer, bærer alle de elementer der normalt karrakteriserer en meget lidt socialistisk eller revolutionær politiker. Min frygt er, at når det går op for dem, mister en del af dem troen på det politiske system, og at det vil bane vejen for nogle som er endnu værre en Le Pen.

Og ja, Assange virker lidt bitter, men det er måske forståeligt nok, hvis man tænker på, at han ikke har fået specielt meget frisk luft eller opbakning her på det seneste.

Rasmus Knus

Mulighederne for at påvirke stemmeafgivelsen er legio.

https://www.theguardian.com/technology/2017/may/07/the-great-british-bre...

Hans Jørn Storgaard Andersen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Macron,og jeg kan tale med sikkerhed, holder løfte på alt væsentlig af det han lover, Eller forlader han det hele som De Gaulle. Jeg har læst næsten alt litteratur, både antikke, classiske og moderne, så jeg se forskel. Macron hører til dem, der siger "marche ou crève" " går eller dø". frit oversat.

Peter Hansen

@Touhami Bennour

Så du mener ikke, at Putin og hans slæng høre med til det extreme højre?

Touhami Bennour

Peter Hansen
Det ved jeg ikke rigtigt om han er fra højre eller venstre, han stræber i hvertfald til "supermagt"status. Der findes nogle mennesker, når de er i vanskeligheder, søger støtte af hvad som helst, og de får den, siger de ikke nej. Saddam Hussein fik besøg "af Jørgen heider"fra Østrig og jeg tror også af Marie le Pen, selv om han er "socialist"

Mihail Larsen

Jeg kan stærkt anbefale det link, Rasmus Knus henviser til. Det er forfærdende læsning - af en journalist, der virkelig har brugt den dybe spade i sin research.

Karsten Aaen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Man skal aldrig lade sig forføre til at åbne og læse links, der postes uden nærmere forklaring, begrundelse eller supplerende debatindlæg. Det svarer til at lade sig hacke.

Mihail Larsen

Enig med Kongstad

Når jeg alligevel fandt anledning til at anbefale en bestemt henvisning uden nærmere forklaring, så skyldes det noget så elementært som tidnød (har en anden påtrængende opgave).

Men kort fortalt redegør artiklen for et særdeles indviklet, men veldokumenteret netværk, af påvirkningsaktører i den helt store klasse - milliardærer med forstand på informationsteknologi, der investeret i oprettelsen af databaser, som de stiller til rådighed for politiske grupperinger på højre fløj af de politiske spektrum (og for diverse hel- og halvdiktatorer i 3.-verdenslande). Det dokumenteres således, hvorledes disse databaser blev finansierede og specialdesignede til Brexit-tilhængerne og sideløbende til Trump-bevægelsen af organisationer uden for offentlighedens lys - i øvrigt ivrigt bistået af Facebook, der velvilligt stillede sine egne data til rådighed. En af de personer, der optræder i forskellige roller i disse organisationer, er Bannon, der altså også har været aktiv i planlægningen af Brexit-kampagnen (hvilket måske forklarer, hvorfor Trump på et tidspunkt offentligt gav udtryk for, at EU var 'irrelevant').

Artiklen er meget lang og detaljerig, så man kan roligt brygge en kande kaffe, inden man går i gang med den.

Karsten Aaen, Hans Jørn Storgaard Andersen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Enig med Knus og Larsen om en fantastisk artikel om billionnærers leg med ilden.

Den er lang, men læseværdig. Hertil kommer et stort antal kommentarer, der virkelig får støvet til at lette!

Kan man virkelig lege med folks indstillinger og kerneværdier, eller er der grænser for bedraget?

Runa Lystlund

Touhami Bennour
Russiske IT kyndige er nok nogle af de mest drevne i verden. Et af verdens bedste virusprogrammer, er russisk. Russerne kunne nok klare at hacke franskmændene.

Søren Kristensen

Endnu et eksempel på det digitale helvede. Hvis informationer er blandet op med falske informationer og man ikke kan se forskel, hvad er det hele så værd? Der er snart så meget photoshop og støj på linjen, at man ikke kan stole på noget man ikke har hørt fra kandidaten selv. Måske er vi på jeg til de gode gamle vælgermøder?

Morten Balling

@Lystlund

Mon ikke en 14-årig med en C64 og et 300 baud akustisk modem kunne hacke de fleste politikere når det kom til stykket? Ikke for at forklejne russiske hackeres kunnen, men sikkerhed og IT er to begreber som ikke går specielt godt i spænd. Hvis man vil holde noget hemmeligt, er det sidste man skal gøre at lægge det på en computer, og det er især dumt, hvis den er koblet til nettet.

Runa Lystlund

R ikke SL
Assange holder til på Ecuadors ambassade i London, skulle de have stået, ikke Venezuelas.

En lille historie om Front National. For en del år siden arbejdede jeg og min mand i Frankrig. Vi boede et meget fornemt sted, betalt af vores arbejdsgiver. En dag efter en meget travl arbejdsperiode, gik min mand ind til en frisør i vores gade, i vores meget "fine" kvarter. Han skulle bare klippes. Min mand havde noget lang krøllet hår, da han gik ind. Da han kom ud var han næsten skaldet, lignede mest af alt, en skamferet puddelhund og det blødte ned ad nakken på ham. Vi fandt senere ud af, at frisøren var medlem af Front National. I lang tid troede frisøren, at min mand var tysker, derfor sårene på nakken. Front Nationals medlemmer hader alle udlændinge, hvor end de kommer fra. Marine Le Pen er af en velbeslået familie og har i virkeligheden intet med arbejdere at gøre. Hun misbruger ganske enkelt disse menneskers håb, om at få et arbejde.

Runa Lystlund

Morten Balling
Vi ved sådan set ikke, om sikkerhedsfirmaer har andre erinder en sikkerhed på programmet.
De kinesiske telefoner Huawei lurer vist lidt og mon ikke andre også gør det. Der er penge i informationer.
Google f.eks. samler alle oplysninger om vores bevægelser på Internettet og alt det vi foretager os der og ender med at give os de samme oplysninger om og om igen, grundet deres systemer og algoritmer.

Mihail Larsen

Djævlen stikker i detaljen

Espen Bøgh er tidligt ude [6/5 - 23:03] med følgende indledning:

"Grundlæggende er Macron et politisk Paradox "fremelsket" via den gamle gardes fejltrin indenfor de liberale partier, som han forlod kort efter de kendte kandidater blev afsløret med fingrene i "kagedåsen" for at rage til sig."

Det er jo historieforfalskning. Fake news.

Macron forlod for det første ikke 'de liberale partier', men socialisterne. Men værre endnu: Han forlod dem, før de liberale kandidater blev afsløret "med fingrene i kagedåsen".

I Espen Bøghs fremstilling får man indtrykket af, at Macron er opportunist.

Læs i stedet Macrons egen beretning:
https://www.information.dk/kultur/2017/04/macron-blevet-beskyldt-alverde...

Hans Jørn Storgaard Andersen

Jeg kan næsten ikke lade være med at tænke på, hvad Enhedslistens holdning er til midtsøgende politikere. Eller hvad Dansk Folkeparti - for den sags skyld - mener om samme.

Ekstrempartier har det med ikke at kunne gå ind i en koalitionsregering og samarbejde om at løse problemer. Deres perspektiv - og jeg skriver det i ental - er en 100% magtovertagelse, som jeg altid har ment bedst kan illustreres af Stalins Rusland og Hitlers Tyskland i 1930erne.

Nogle kalder det for revolution og forherliger noget sådant, bare der ruller hoveder.

I Frankrigs tilfælde skete der noget forunderligt for nylig, da Macron snød alt og alle ved at gå sin egen vej - i midten af fransk politik. Han modstander kunne fsv. også have været Jean-Luc Mélenchon. der for mig at se repræsenterer den yderste venstrefløj eg. Stalin-siden. Men det endte med den yderste højrefløj eg. Hitler-modellen.

Vi får se om en måned, når det almindelige valg til Nationalforsamlinger finder sted - om yderfløjene går frem - eller om Macron i midten af det hele - tager det hele :-)

Nogle lever kun i håbet.
Tænk, nogle af de ærede talere viger ikke tilbage for at udvise et bemærkelsesværdigt mandsmod ved, på det foreliggende yderst mangelfulde og uoplyste grundlag for mandens kommende politik, at stikke hovedet ind i guillotinen – de vil i tidens fylde blive husket som sande patrioter af det franske politiske ’bedrag’ med en M. Hollande som ’bagmand’ – klakkører med evidens i endnu ikke gennemført politik … ;-)

Thomas Krogh

Le Pen mod Macron? Spectre er smalt, som charnonay. Fascit eller krypto. Men med 'russisk intervention'? Hvilket monolitisk system frygter ikke for sin egen skæbne? Derfor er leaks ej bedre end hvad alle ved. Hvad alle ved

Hans Jørn Storgaard Andersen

Jan Weis nævner noget om Nogle lever kun i håbet

Hvad galt er der nu lige i det? Du vidste vel heller ikke før valget til det franske præsidentembede, hvordan det ville gå eller hva'?

Mit håb er ganske klart - at få Frankrig på fode igen, så de sammen med Tyskland kan samle EU mod resten af verden i øst og i vest.

Macron havde og har nogle gode bud herpå, som er realisable - alt afhængig af, hvad den franske befolkning vælger til Nationalforsamlingen om en måned. De skal have hjælp til at få løst deres arbejdsmarkedsproblemer - f.eks. via en flexicurity-ordning, som vi kender fra vort land.

Tilmed vil vi formentlig se bidrag til, at andre lande får styr på deres økonomier i et endnu mere forpligtende €-samarbejde.

Håber det opklarer noget af dit "bedrag" :-)

Touhami Bennour

Hans Jørn Storgaard Andersen
"Mit håb.. er at få Frankrig på fod igen så de sammen med Tyskland kan samle EU mod resten af verden i øst og vest". Det er forstærkt sagt. Jeg tror ikke det er en tanke hos Macron. I øvrigt EU har problemer nok( England, ulighed problemet, stagnation etc) men Eu med 27 eller mere gør ingen forskel, hvis du mener med macht, er det NATO alene der kan det. I Yom kippur krigen (Oktober krig) En arabisk diplomat spurgte Kissinger" hvorfor har i ikke fundet en løsning for Israel- Egyptisk konflikt tidligere, " svarede "Kissinger i var svage før men nu efter denne krig situationen er andet". Magt er militært og fungerer godt i NATO, Og her USA er uundgåelig. Men jeg tror ikke Macron vil denne vej.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Vi for se, Touhami. Vi for se.
Lige nu er det bare drømme om et stærkt og solidarisk Europa.
Hvor Tyskland måske får følgeskab af Frankrig.
England må klare sig selv.

NATO bekymrer mig mindre, da jeg frygter væbnede konflikter.
Som EU er meget bedre til på det økonomiske niveau. Se blot sanktionerne mod Putins Rusland.