Interview
Læsetid: 6 min.

’Marine Le Pen befinder sig i en blindgyde’

Selv om Front National fordoblede sit vælgerkorps, var resultatet af præsidentvalget et nederlag for Marine Le Pen. Det siger Jean-Yves Camus, der er ekspert i det yderste højre. Han ser ikke mange muligheder for den ’gennemgribende forandring’, som Le Pen har lovet
Front National satser nu på at få et godt parlamentsvalg i juni, og flere af de partimedlemmer, der søndag var mødt op til Marine Le Pens valgfest, sagde, at de håbede på, at partiet nu kan blive det dominerende oppositionsparti i Nationalforsamlingen

Front National satser nu på at få et godt parlamentsvalg i juni, og flere af de partimedlemmer, der søndag var mødt op til Marine Le Pens valgfest, sagde, at de håbede på, at partiet nu kan blive det dominerende oppositionsparti i Nationalforsamlingen

Michel Euler

Udland
10. maj 2017

PARIS – Marine Le Pen sikrede søndag Front National det bedste resultat, partiet nogensinde har opnået ved et præsidentvalg. Men for Front National var de godt 33 pct. af stemmerne, hun fik, en skuffelse.

Og ansvaret for nederlaget ligger først og fremmest hos Le Pen, der aldrig formåede at overbevise nok vælgere om, at hun har formatet til at være præsident, og at hendes økonomiske politik ikke vil skade den menige franskmand.

Det siger Jean-Yves Camus, der er en af Frankrigs førende eksperter i Front National og den yderste højrefløj i Europa, og som leder l’Observatoire des radicalités politiques ved centrum-venstre-tænketanken Fondation Jean-Jaurès.

»Jeg mener, at hendes optræden under tv-debatten var en komplet katastrofe. Men det er ikke den eneste årsag. Jeg tror, at Front Nationals standpunkt i forhold til euroen også rejste mange spørgsmål. Mange franskmænd troede ganske enkelt ikke på, at den politik var fornuftig. De er bange for, hvad der vil ske, hvis Frankrig melder sig ud af EU og eurosamarbejdet. Det betyder ikke, at folk er tilfredse med måden, EU ledes på, og hvordan euroen påvirker økonomien. Men ikke desto mindre kan man ikke bare sige, at man vil vende tilbage den gamle franske valuta, og så vil det ændre alt fra den ene dag til den anden. Det, tror jeg, var en stor fejltagelse. Det indså Marine Le Pen faktisk, men hun indså det for sent,« siger Jean-Yves Camus.

Nyt navn, samme indhold

Da nederlaget var en realitet søndag aften, gik Marine Le Pen på talerstolen ved sin valgfest og proklamerede en »gennemgribende forandring« af Front National. Hun sagde, at hun vil danne »en ny politisk magtfaktor«, som skal lede an i den nye kamp i fransk politik mellem patrioter og globalister.

Det er endnu uklart, hvad denne forandring konkret ville skulle indebære, ud over at ledende medlemmer af partiet har talt om et navneskift og samtidig afvist, at forandringen vil ske før parlamentsvalget i næste måned.

Reelt har Marine Le Pen ikke mange muligheder for at danne den koalition af patrioter, som hun forestiller sig, mener Jean-Yves Camus.

»Problemet med det er, at hvis man gerne vil ændre sit parti til at indgå i en alliance, så har man åbenlyst brug for partnere. Og det har hun ikke. Stort set samtidig med at hun talte om denne kommende alliance, afviste Nicolas Dupont-Aignan, som hun havde udpeget til at skulle være sin premierminister, at ville være en del af den. Så hun er stort set i en blindgyde.«

Jean-Yves Camus mener ikke, at Marine Le Pen har mulighed for at stifte et nyt parti, der er uafhængigt fra Front National, eftersom alle hendes nære støtter er ledende Front National-medlemmer. Det vil heller ikke ændre noget, hvis Front National skifter navn, mener han.

»I nyere historie er der flere eksempler, særligt på den yderste højrefløj, på, at partier har skiftet deres navn til ingen nytte. De Sande Finner skiftede f.eks. navn, men det medførte ingenting. Problemet er ikke navnet, men indholdet, ideologien og en fortsættelse af den politiske dagsorden. Jeg tror ikke, at en ny branding vil føre til noget nyt. Udfordringen er at se på, hvad der gik galt med denne kampagne, og særligt hvorfor der stadig er et betydeligt antal franskmænd, der er bange for udsigten til, at Front National får magt.«

– Så det er en fortsættelse af ønsket om at være mindre Le Pen, mindre Front National og i stedet mere Marine, der kæmper for den patriotiske sag?

»Helt sikkert. Hun forsøger at fremstå mindre som Front National og mere som Marine, men selv hvis man elsker Marine Le Pen og virkelig mener, at hun er en statsperson, så vil man sige, at hun under tv-debatten ikke var, som hun plejer at være. Hun var slet ikke på niveau med, hvad man forventer af en præsidentkandidat. Hvis hun ikke ser oprigtigt på det og erkender, hvor hun tog fejl, så får det nok ikke nogen betydning.«

Vil lede oppositionen

Front National satser nu på at få et godt parlamentsvalg i juni, og flere af de partimedlemmer, der søndag var mødt op til Marine Le Pens valgfest, sagde, at de håbede på, at partiet nu kan blive det dominerende oppositionsparti i Nationalforsamlingen.

Reelt er Front Nationals chancer dog ikke store på grund af det franske valgsystem, vurderer Jean-Yves Camus. Parlamentsvalget løber over to runder. I de valgkredse, hvor Front Nationals kandidat tidligere er gået videre til anden runde, har de øvrige kandidater samlet sig i den såkaldte ’republikanske front’ for at blokere Front National.

Derfor har partiet i dag blot to pladser i Nationalforsamlingen, selv om mange franskmænd stemmer på dets kandidater i første runde.

»De vil sandsynligvis få nok mandater til at kunne danne en parlamentarisk gruppe, som kræver mindst 15 pladser. Og ledelsen har som mål at få omkring 30 pladser, men ud af de 577 pladser i Nationalforsamlingen er det ikke nok til at kunne vedtage lovgivning.«

– Den republikanske front har altid handlet om at blokere for Front National. Kunne ideen med et navneskift være, at ved ikke længere at være Front National vil man heller ikke blive målet for den republikanske front?

»Den republikanske front er ikke så stærk, som den var engang. Hvis du ser på antallet af ugyldige stemmer og på antallet af dem, der ikke stemte ved præsidentvalget, så er det tydeligt, at det nuværende Front National ikke skaber lige så megen frygt, som Jean-Marie Le Pen skabte i 2002. I den forstand har den såkaldte dédiabolisation (det franske udtryk for ’normaliseringen’ af Front National, red.) mere eller mindre været en succes.«

Stadig ikke normalt

– Kan beslutningen også have noget at gøre med interne magtkampe i Front National?

»Der er interne kampe, særligt fordi antallet af stemmer, Marine Le Pen fik, var langt fra forventningen. Men Front National er ikke et traditionelt etableret politisk parti. Magten er koncentreret hos Marine Le Pen og en meget sluttet kreds af rådgivere. De vil ikke tillade en form for internt demokrati,« siger Jean Yves Camus.

Marion Maréchal-Le Pen, der er niece til Marine Le Pen, har ofte været i opposition til partiets officielle linje og er blevet nævnt om en mulig udfordrer. Men efter søndagens nederlag vil hun angiveligt trække sig fra politik.

Ifølge avisen Libération vil Marion Maréchal-Le Pen, der er én af Front Nationals to medlemmer af Nationalforsamlingen, ikke stille op til parlamentsvalget i juni, ligesom hun vil trække sig fra regionsrådet i Provence-Alpes-Côte-d’Azur.

Marion Maréchal-Le Pen har især været modstander af Marine Le Pens økonomiske politik og hendes forsøg på at vinde de arbejdervælgere, som traditionelt har stemt på venstrefløjen.

Det er denne strategi, som ifølge Jean-Yves Camus nu har vist sig ikke at være nok til at vinde præsidentvalget.

»For at vinde skal man kunne forlade sig på arbejderklassen, de arbejdsløse og den nedre middelklasse, hvilket Marine Le Pen gør. Hun appellerer virkelig til folk i de grupper. Men man er også nødt til at tale til middelklassen og den øvre middelklasse,« siger Jean-Yves Camus.

At en række primært venstreorienterede franske og internationale medier fik afvist deres akkreditering til Marine Le Pens valgfest, ser Jean-Yves Camus samtidig som tegn på, at ’normaliseringen’ af Front National ikke er fuldendt.

»Hvis de ikke indser, at det er helt forkert, i forhold til hvordan franskmændene opfatter ens evne til at være et demokratisk parti, hvis de ikke indser, at nogle af deres forseelser er enormt store, så vil de aldrig kunne vinde støtte fra de traditionelle konservative kandidater, som er hardlinere, når det kommer til immigration og national identitet, men som har brug for, at Front National er et normalt demokratisk parti.«

Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her