Læsetid: 3 min.

Professor: Merkels udmelding er ekstremt alvorlig for NATO

Når kansler Angela Merkel lægger op til et EU-sikkerhedssamarbejde uden USA og Storbritannien, er det et udtryk for den største krise i NATO nogensinde, siger professor emeritus Uffe Østergaard
30. maj 2017

»Skal man være helt nøgtern, så er NATO-samarbejdet allerede faldet fra hinanden, fordi det først og fremmest bygger på en ubetinget tillid til artikel fem, populært kaldet musketereden, og den har Trump ikke bakket op om,« siger tidligere professor og historiker Uffe Østergaard.

På sidste uges NATO-topmøde gav Trump ikke entydigt opbakning til NATO’s musketered, og Uffe Østergaard mener, at den amerikanske præsident dermed har undermineret NATO-samarbejdet, og det var det, der søndag fik Merkel til at varsle, at Europa potentielt starter et nyt sikkerhedssamarbejde uden om USA og Storbritannien.

»De tider, hvor vi kunne regne fuldt ud med andre, er til en vis grad ovre, som jeg har oplevet det i de seneste par dage. Vi europæere må virkelig tage vores skæbne i vores egne hænder,« sagde Merkel i en tale ved et politisk møde i München i søndags.

Efter ’meget utilfredsstillende’ G7-forhandlinger satte kansler Angela Merkel direkte spørgsmålstegn ved bindingen mellem Europa og USA. På begge sider af Atlanten ses den ellers diplomatiske Merkels udtalelser som et opsigtvækkende geopolitisk nybrud, mens en tysk ekspert i transatlantiske forhold advarer mod overfortolkninger: Hun forbereder forsigtigt europæerne på mere integration
Læs også

Ifølge Uffe Østergaard er Merkels udmelding det mest alvorlige, der er blevet sagt om NATO-samarbejdet, siden det begyndte i 1949.

»Der har altid været været kriser i og omkring NATO, men der har ikke før været stillet spørgsmål til den amerikanske vilje,« siger Uffe Østergaard:

»Det er netop det, Merkel reagerer på. Nu har kansleren oplevet Trump i tre forskellige sammenhænge – EU, G7 og NATO – og hendes tale er simpelthen en reaktion på, hvordan virkeligheden er med Trump som leder, og at man ikke kan samarbejde med ham som tæt allieret.«

Merkels udmelding sætter også Danmark i en vanskelig situation, mener Uffe Østergaard.

Danmarks alliancer

Kigger man fra 1949 og frem, så har Danmark traditionelt set været kede af at lægge alle æg i den samme kurv og kun være en del af én alliance. »Det er min karakteristik af dansk politik siden 1949,« siger Uffe Østergaard:

»Det har tjent os godt at have både EU, NATO og et samarbejde i Norden. Det har været billigt og sikkert, og Danmark har ikke været udsat for trusler. Så historisk kan man se, at det har virket. På den måde har vi allerede sparet fredsdividenden.«

Det handler sandsynligvis ikke om at opbygge et fælles europæisk forsvar, som det er meget svært at se, hvordan medlemmerne af EU skulle blive enige om og finde opbakning til
Læs også

Derfor er det en »ny og ubehagelig situation«, at Danmark potentielt kommer til at stå over for et valg mellem et muligt EU-sikkerhedssamarbejde og NATO-samarbejdet, siger Uffe Østergaard:

»Skal vi til at gøre noget andet end NATO? Det er en af de voldsomste beslutninger, som der bliver lagt op til, at Danmark skal tage stilling til.«

Frygt for tysk dominans

Historisk har vi i Danmark frygtet for et for stærkt Tyskland og dermed også en stærk tysk/fransk-alliance i EU-samarbejdet, som Merkel lægger op til, forklarer Østergaard.

På torsdagens NATO-topmøde går alt ud på at bevise over for den amerikanske præsident, at alliancen stadig er vigtig for USA, understreger flere sikkerhedspolitiske eksperter. Arkivfoto
Læs også

Derfor har Danmark traditionelt samarbejdet tæt med USA og Storbritannien, og det vil blive en stor omvæltning for Danmark at være tvunget til at droppe samarbejdet med netop de to lande. Ikke mindst for Forsvaret, der så skal til at vænne sig til en ændring i sikkerhedssamarbejdet, som ubetinget har været under amerikansk ledelse, ligesom Danmark under internationale aktioner næsten hver gang har samarbejdet tæt med briterne, siger Uffe Østergaard:

»Der er lige præcis de to nationer, som Merkel siger, at vi ikke kan stole på fremover.«

Derfor er det ikke givet, at Danmark vil vælge et EU-sikkerhedspolitisk samarbejde omkring den tysk/franske-alliance på bekostning af et fuldbyrdet NATO-samarbejde, mener han.

»Der er trods alt stadig lang vej til, at vi ubetinget kaster os om halsen på tyskerne og franskmændene.«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Det er en stor glæde for verden, at NATO samarbejdet er ved at falde sammen.

Jan Troelsen, Benny Jensen, Torben Skov, Flemming Berger, Anders Graae, Thomas Toft, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Poul Anker Sørensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det bliver en stor glæde for verden, det øjeblik man ikke skal frygte Trump´s næste uforudsigelige meninger!

Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, Arne Lund, Thomas Toft, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Carsten Munk, Poul Anker Sørensen, Gert Romme og Christian Lucas anbefalede denne kommentar

Tyskland er nu endelig efter 70 år tilbage i den ubestridte europæiske førerrolle - godt vi har det franske Force de Frappe ... ;-)

Søren Jacobsen

Uden entydig og ubetinget opbakning til Nato Alliancens artikel 5 er Nato værdiløs.

Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

I øvrigt. Den nye verdensorden, hvor andre aktører ind vesten vil kræve mere indflydelse, vil komme med eller uden USA og Nato. Det kan intet stoppe. Og det er ud fra denne ufravigelige udvikling EU skal pejle sig ind på fremtiden.

Christian Lucas

Det bliver en stor glæde når Donald Trump forsviner fra verdensscenen. NATO skal nok overleve så længe Rusland forvirrer blændende taktik med langsigtet strategi. Jeg tror denne udmelding fra Merkel pt overfortolkes men det kan ændre sig.
Der er pt en kæmpe magtkamp Amerika's National Security kompleks som bl.a. er udløst af Trump og dysfunktionelle Special Access Programs som sluger milliarder hvert år uden oversight ved misbrug af 1947 National Security Act og Inventions Secret Act. Der er lige nu et forsøg på at eksponere det, men det har endnu ikke stået i en eneste avis mig bekendt.

Christian Lucas

PS:E t glimrende tidspunkt at annullere købet af F35 når vi nu alligevel har nogen grund til at bestikke os til Trumps "beskyttelse" og ikke ved om deres stadig ikke færdige Systems Integration overhovedet kan bruges uden Amerikanerne. Og der er STADIG ingen der bryder sig om Lockheed Martin. Der savnes virkelig en ekspose i dansk journalistik af alt det lort de har lavet for at tilrage sig politisk magt og skatte dollars.

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Benny Jensen, Anders Graae, Thomas Toft, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Jakob Trägårdh, Hans Larsen, Torben Skov, Poul Anker Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Vi skal da helst helt fri af diverse skruestikke og forsøge at finde vores egen vej her på kloden.
Det er selvfølgelig lidt utopisk lige nu, men bliver truslen eller den indbildte trussel fra Rusland større fordi en gal amerikansk præsident ikke får sin vilje? Lige nu er jeg nok mere til Tyskland/Frankrig end USA England menneskelig set, men det er jo så ikke sjovt i den store sammenhæng ud fra den måde vi bygger trusler /forsvar overfor hinanden.

kjeld jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

For en småstat som Danmark er alliancer, den eneste mulighed indenfor sikkerhedspolitikken.

Man kan så overveje om Danmark vil have mest indflydelse i NATO, eller i et europæisk sikkerhedssamarbejde domineret af Frankrig og Tyskland?

Thomas Toft, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Majestætsfornærmelse.
Dr. Angela Merkel er ikke skuffet, hun er vred - at hun viser følelser i det offentlige rum er sket meget sjældent, hvis nogensinde – Donald John Trump, sikkert tynget af sine tyske aner, må virkeligt have gjort et negativt indtryk og fornærmet verdens førende moralske politiske leder - et stort drama kan tage sin begyndelse …
Vreden, Gudinde! besyng, …

Per Torbensen, Flemming Berger, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Vibeke Rasmussen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Vi skal til enhver tid ikke binde os til at samarbejde med lande, hvis leder betegner sig selv som uforudsigelig og regner det for en af han/hendes vigtigste redskaber i værktøjskassen.
...Der er kun en fornuftig ting at gøre, det er at gå ind for mere millitært samarbejde i EU, men det skal være et frivilligt samarbejde som man kan trække sig fra, hvis Le Pen bliver valgt eksempelvis...

Peter Frost

Dét er da at foregribe begivenhederne. Jeg vil æde min gamle hat ( og den er gammel) på at det ikke sker.
EU kan jo nærmest ikke enes om noget. Det er først for kort tid siden at Tyskland begyndte at deltage offensivt i internationale opgaver af den art.
Både Tyskland og Frankrig har notorisk ikke investeret det de skulle i forsvaret jf. NATO samarbejdet, så det vil være naivt at tro at ved at etablere en alternativ alliance så bliver tingene billigere.
Frankrig har jo også i mange år været et bastardmedlem af NATO - lidt som om de ikke vidste om de skulle være med eller stå udenfor, om de skulle leget med i Warszawa-pagten i stedet for eller prøve at skabe deres fransktalende modpart til NATO.
Nej vent bare til at EU om 20-30 år endelig får skabt noget der kan kaldes en EU hær og et EU forsvarssamarbejde, som er potent. Så kan vi måske se på det, men indtil da så kan Tyskland og Frankrig jo bare melde sig ud af samarbejdet.
Danmark burde ikke overveje det ét sekund - vi har det bedst i NATO-samarbejdet.

Steffen Gliese

Godt, hvis EU kan samles om noget substantielt, når vi nu ikke har UK til at bremse alle ønsker om progressive fremskridt.
Danmark har jo ikke særskilte interesser i forhold til et EU, der får en forsvars- og en social dimension.

Thomas Toft

Jeg kan ikke finde en eneste ulempe ved at slippe ud af USAs klør. En højere pris for en Cola måske? NATO høre fortiden til (hvis den nogensinde har haft en berettigelse overhovedet).

Poul Sørensen, Curt Sørensen, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Thomas Loft

Spis nu brød til ................... hvis EU selv skal opbygge faciliteter og kompetence á la de faciliteter og kompetence USA stiller til rådighed for Nato, så rækker selv 2% af BNP ingen steder.

Det er vel ingen skade til om Europa omsider begynder at klare sig alene, i stedet for at hænge i skørterne på USA. Det amerikanske overherredømme har ikke bragt europæerne noget godt. Og vil Rumpf til at boykotte Europa, og begrænse importen af europæiske varer og "kulturprodukter", så lad os da for pokker gøre gengæld. Så sluk for de amerikanske metervarefilm, og deres elendig sødsuppepop. Vi kan sq selv.

Poul Sørensen, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

NATO er en magt konstruktion. NATO sætter sig ud over folkeretten når det passer dem, NATO er med til at gøre verden mere ufredelig og farlig NATO er en skændsel i en modernitet, der påstår, at den ønsker fred.

Poul Sørensen, Per Torbensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Bare rolig. Samarbejdet mellem EU, Nato og USA fortsætter i baglokalerne udenom Trump, om nødvendig, indtil han går af før eller siden. De officielle skader kan herefter hurtigt rådes af vejen igen og en normal tilstand genoprettes - Og husk, Trumps forhandlingsteknik er at lægge "gadedrengs" pres på sine forhandlings partnere.

Poul Sørensen

Jeg tror også det vil være bedst for Europa at gøre os fri fra USA i vores forsvarspolitik. Amerikanerne og deres soldater er overhovedet ikke populærere, måske kan vi lave en Eurohær der kan opføre sig mere formålstjenligt.