Læsetid: 9 min.

Prominent Gülen-tilhænger: Ja, vi ligger, som vi har redt

Den brede tyrkiske offentlighed har vendt Gülen-netværket ryggen og betragter det som medskyldige i tyrkisk politiks demokratiske nedtur. Selv en tidligere prominent redaktør i Gülen-netværket mener, at Hizmet-medlemmer var involveret i kupforsøget mod Erdogan – men uden Fethullah Gülens viden
Præsident Erdogan under en mindehøjtidelighed for de faldne under sidste års kupforsøg. Erdogan har benyttet lejligheden til at skaffe sig af med mange modstandere, ikke mindst medlemmer af Hizmet-bevægelsen. Men bevægelsens tilhængere har også gjort det nemt for den tyrkiske leder med en række dårlige beslutninger, erkender en tilhænger. 

Præsident Erdogan under en mindehøjtidelighed for de faldne under sidste års kupforsøg. Erdogan har benyttet lejligheden til at skaffe sig af med mange modstandere, ikke mindst medlemmer af Hizmet-bevægelsen. Men bevægelsens tilhængere har også gjort det nemt for den tyrkiske leder med en række dårlige beslutninger, erkender en tilhænger. 

Metin Pala

26. maj 2017

Medietapetet er broderet med fortællingen om Tyrkiets demokratiske deroute. Præsident Recep Tayyip Erdogans totalitære tendenser er paratviden, den truende sidegaderetorik mod Vesten har en familiær genlyd, og han har ikke noget problem med Vestens tydelige ubehag ved hans autoritære excesser.

Kritikken er tværtimod et nyttigt våben i hans opgør med Tyrkiets anden vigtige islamiske bevægelse, prædikanten Fethullah Gülens netværk, som ingen kender det præcise omfang af, hvorfor alle er potentielle ofre i den udrensningsbølge, der har lukket 154 medier og sendt op imod 50.000 i fængsel, med eller uden dom.

Et af ofrene i den brutale magtkamp er journalisten Kerim Balci, hvis karriere matcher myten om Gülen-netværket som Vestens lumske femtekolonne.

Indtil 2015 var han et prominent navn i Gülen-kredsløbets medieflagskib, Zaman, dengang Tyrkiets største avis. I dag bor han med kone og barn i en lille lejlighed i det sydlige London, der også er hans kontor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu