Baggrund
Læsetid: 3 min.

Russiagates fire hovedpersoner

Tirsdag blev FBI-cheffen James Comey fyret, beslutningen for dette involverer Trump, en justitsminister og en tidligere sikkerhedsrådgiver

Molly Riley

Udland
11. maj 2017

James Comey

James Comey har været chef for FBI, siden han blev udpeget af daværende præsident Barack Obama i 2013. Tirsdag blev han fyret. Den officielle begrundelse for fyringen er, at Comey i to omgange i sagen om Hillary Clintons benyttelse af en privat e-mailkonto som udenrigsminister tiltog sig autoritet, som tilhører justitsministeren.

I juli sidste år erklærede han, at Justitsministeriet ikke ville kunne vinde en retssag mod Clinton på grundlag af FBI’s efterforskning. Det er en beslutning, der træffes af justitsministeren, ikke af FBI-chefen, hvis opgave det er at efterforske en mulig forbrydelse.

I oktober besluttede Comey uden at rådføre sig med justitsminister Loretta Lynch at underrette Kongressen om nyligt fremkomne beviser mod Clinton, hvis sag han ellers havde afsluttet. Det er en overtrædelse af Justitsministeriets regulativer, der forbyder offentliggørelse af oplysninger, der kan påvirke udfaldet af en valgkamp, tre måneder før valgdagen.

Der er delte meninger om, hvorvidt Comeys forseelser påvirkede udfaldet af præsidentvalget. I alle tilfælde har forholdet mellem Comey og Trump været omskifteligt. I de sidste par måneder har præsidenten ofte kritiseret ham i tweets.

Ritzau

Jeff Sessions

Det var Jeff Sessions, USA’s justitsminister, der sammen med vicejustitsminister Rod Rosenstein anbefalede Trump af fyre FBI-chef James Comey. Sessions forklaring er, at »Comey har fejlbehandlet efterforskningen af Hillary Clintons e-mails«.

Sessions er selv indblandet i FBI’s efterforskning – den såkaldte Russia-gate. Tidligere i år kom det frem, at Sessions mødte Ruslands ambassadør, Sergej Kisljak, to gange under valgkampen. Justitsministeren fremfører, at han som senator ofte mødte ambassadører. Men efter nedkølingen af USA’s forhold til Rusland i 2014 har Kisljak været en sjælden gæst i Senatet.

Ikke desto mindre erklærede Sessions sig efter udnævnelsen til justitsminister inhabil til at tage beslutninger, der vedrører FBI’s efterforskning Russiagate. FBI hører under ministeriet. Trump kritiserede privat Sessions beslutning som unødvendig.

At Sessions alligevel anbefalede Trump at fyre Comey hænger sammen med, at den formelle begrundelse er FBI-chefens håndtering af Clinton-sagen. Trump hævder, at beslutningen intet har at gøre med Russiagate.

Ritzau

Donald Trump

Det er Donald Trump, der er manden bag afskedigelsen af FBI-chef James Comey. Tirsdag skrev præsidenten et brev til Comey, hvori der står, at »jeg er enig med justitsministeriets vurdering, at De ikke er i stand til effektivt at lede FBI«.

Den forklaring tages ikke for pålydende af kritikere. FBI, med Comey i spidsen, efterforsker siden sidste sommer, hvorvidt medarbejdere i Trumps kampagne stod i forbindelse med russiske efterretningsagenter. Mistanken er, at de sammen skal have koordineret Wikileaks offentliggørelse af e-mails fra Clinton-kampagnen, der blev stjålet fra det demokratiske partis landsudvalg.

Kritikere påstår, at fyringen er sket for at bremse FBI’s forskning af de mistænkte personer i Trumps kampagne.

På sædvanlig Trump-manér har præsidenten valgt at kommentere sagen på Twitter. Her skriver han:

»Næsten alle i Washington har mistet tilliden til Comey, både republikanere og demokrater. Når tingene er faldet til ro, vil de takke mig.«

Olivier Douliery

Michael Flynn

Michael Flynn var indtil den 13. februar i år Trumps sikkerhedsrådgiver. Han blev tvunget til at træde tilbage, efter det kom frem, at han havde løjet over for vicepræsident Mike Pence om sin samtale med ambassadør Kisljak den dag, hvor Obama-regeringen udviste 35 russiske diplomater som straf for Ruslands angivelige indblanding i præsidentvalget.

Forlydender vil vide, at Flynn opfordrede russerne til at undlade at reagere på Obamas træk. Dagen efter bedyrede præsident Vladimir Putin, at Rusland ikke ville gøre gengæld. Det er på kanten af det lovlige for en kommende regering at forhandle med fremmede magter.

Blot få timer inden FBI-chefen blev fyret, stævnede FBI flere af Flynns tidligere medarbejdere. Det skete som led i efterforskningen af Flynns arbejde for den russiske tv-station RT og et honorar på 45.000 dollar, han modtog for at tale ved en begivenhed i Moskva.

Som tidligere chef for Forsvarets efterretningstjeneste er Flynn forment at arbejde for andre lande og skal som et minimum søge om godkendelse. Det gjorde han ikke. Men sagen berører ikke direkte Russiagate.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her