Nyhed
Læsetid: 3 min.

S: Ulla Tørnæs har et loyalitetsproblem

Det er en klar interessekonflikt, når udviklingsministeren kæmper for at bevare regnskoven samtidig med, at hun i samme periode har haft aktier i den industri, der primært står bag illegal skovrydning. Socialdemokratiet har kaldt ministeren i samråd
Udland
11. maj 2017

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) skal i et kommende samråd blandt andet forklare, om hendes investeringer i palmeolieselskabet United Plantations (UP), har haft indflydelse på de beslutninger, hun har truffet som udviklingsminister.

Det står klart, efter det i onsdag kom frem, at hun har haft aktier i det danske palmeolieselskab UP, der ikke alene mistænkes for at sende penge i skattely på Bahamas, men hvis forretning består i at udvinde palmeolie fra plantager i Malaysia og Indonesien.

Palmeolieindustrien er interessant, da branchen udgør den primære årsag til illegal skovhugst i verdens regnskove. Gennem Danidas miljøprogrammer arbejder Danmark aktivt for at modstå rovdriften på regnskoven og bevare naturen, der binder millioner ton CO2. Alligevel mener ministeren ikke, at aktier i palmeolieindustri er uforligeneligt med arbejdet som udviklingsminister.

»Selv om man er udviklingsminister, har man jo ligesom alle andre borgere ret til at købe de aktier, man vil købe på fuldstændig lovlig basis. Og det er, hvad jeg gjorde dengang,« sagde Ulla Tørnæs i avisen i går, og fastslog samtidig, at hun ikke gjorde sig nogen udviklingsmæssige overvejelser, hverken dengang eller da hun blev minister.

Ministerens svar holder ikke

I Socialdemokratiet mener partiets udviklingsordfører, Mette Gjerskov, at ministerens svar klinger hult. Derfor indkaldte hun i går Ulla Tørnæs til samråd.

»Som minister for udviklingsarbejde bør man forholde sig til, om man selv har investeringer, der er problematiske i forhold til det udviklingsarbejde, man varetager – og investeringer i palmeolieproduktion i regnskovsområder er og bliver stærkt kontroversielt,« siger ordføreren, der flere gange i sin tid som politiker er stødt på virksomheden, der i 2011 – da Ulla Tørnæs købte sine aktier – blev anklaget for at benytte den ulovlige og giftige pesticid monocrotophos i sin produktion.

Ifølge ministeren købte hun i sin tid aktierne for at støtte en lokalt kendt virksomhed i Holstebro, hvor hun håbede at blive borgmester. Alene den begrundelse kalder Mette Gjerskov for politisk motiveret.

»Selvfølgelig må ministre godt have aktier, men de skal være opmærksomme på, om der kan være interessekonflikter. Det er en principiel diskussion det her – og når hun gerne vil købe nogle aktier for at gøre sig gode venner med et lokalt firma, så har hun jo samtidig truffet en beslutning om, hvor hendes loyalitet ligger – og det er meget problematisk som netop udviklingsminister,« siger hun.

Hos Dansk Folkeparti mener udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, at kollegerne på Christiansborg bør blande sig udenom, hvilke privatøkonomiske investeringer de hver især foretager sig – så længe de er lovlige.

»Den her investering er derfor et internt anliggende mellem ministeren, hendes parti og hendes vælgere,« siger Claus Kvist Hansen, der dog påpeger, at han personligt vil være ekstrem forsigtig med, hvor han investerer sine penge, for der kan »i generelle vendinger« nemt opstå en interessekonflikt.

Ikke hørt fra Greenpeace siden

UP, som ministeren indtil februar havde 60 aktier i, blev som den første virksomhed i verden RSPO-certificeret i 2008. Certifikatet markerer en mere bæredygtig måde at drive palmeolieplantage på, men er fortsat mangelfuld ifølge både Greenpeace og organisationen Verdens Skove.

Det skyldes blandt andet, at ordningen tillader firmaer at omdanne regnskov til plantager. Derudover har EU-Parlamentet i en betænkning fra forrige måned fastslået, at RSPO-certificeringen ikke er tilstrækkelig.

Til information oplyser UP, at man finder det sundt, at der kommer kritik, og anerkender, at RSPO-certificeringen endnu ikke er »komplet«, men et skridt i den rigtige retning.

»RSPO-certificerede plantager er efter min mening absolut drevet mere bæredygtigt sammenlignet med områder, som ikke er certificeret efter RSPO-kriterierne eller ikke har intentioner om at blive RSPO-certificeret,« siger direktør i UP Carl Bek-Nielsen.

I 2008 anklagede Greenpeace i en rapport virksomheden for blandt andet at overtræde indonesisk lov og ulovligt rydde regnskov og tørvemose. Til det siger direktøren i dag:

»Vi havde nogle konstruktive møder med Greenpeace i 2008, hvor vi kom med et genmæle på deres kritik. Siden har vi ikke hørt fra Greenpeace, men går ud fra, at de værdsætter de tiltag som UP har implementeret som firmapolitik såsom ingen tørvemose- og skovrydning og yderligere fokus på lokalbefolkningen og de oprindelige folks rettigheder,« siger han.

Rettelse: I går skrev Information, at United Plantations (UP) i 2008 var blevet afsløret i ulovlig skovafbrænding i Indonesien. Der er dog ikke tale om afbrænding, men hvad Greenpeace kalder ulovlig skovhugst. UP mener, at der var tale om lovlig skovhugst. Vi skrev endvidere, at RSPO-certificeringen for palmeolieproduktion var udviklet på initiativ af producenterne. Den er startet af en række interessenter, herunder NGO’er. Information beklager fejlene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Ertmar Mencke

Mette Gjerskov misbruger samrådsinstitutionen og spilder Folketingets tid og vores opmærksomhed - på grund af 60 aktier !!!