Læsetid: 6 min.

Samtale om fransk præsidentvalg over en kaotisk brændestabel

Det ligger dér i et værre rod på min græsplæne, brændet, som sikkert ikke engang er klimakorrekt. Og i morgen er der valg mellem en højreekstremist, der lover at passe på franskmænd, og en tilsyneladende flink kapitalist, som virker ret dansk
6. maj 2017

Så står jeg foran en brændestabel. Altså af den slags, som lige mangler at blive stablet. Jeg har ikke anden opvarmning i mit hus her på den nedre kant af Champagne. Vinteren har varet for længe, lige lidt for længe. Troede ellers, jeg havde regnet ud, præcis hvor meget brænde jeg skulle bruge, men det er tit svært at regne ud, hvad man har brug for.

Jeg står og glor på bunken sammen med Daniel og Chantal, som har leveret to kubikmeter brænde i en lille traktor og væltet det ud på min græsplæne.

Heldigvis kan jeg bare ringe til min nabo, en tidligere landmand, nu pensioneret i en ung alder. Han begyndte at arbejde tidligt, og det er sådan, pensionsalderen regnes ud i Frankrig. Har du betalt til kassen i 40 år, kan du gå på pension. Så han er ikke meget mere end 60 og har været på pension i et par år. Chantal er også gået på pension nu, lidt senere, fra sit job i byen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Vilvig
  • Christian Mondrup
  • Charlotte Ardal
Jørn Vilvig, Christian Mondrup og Charlotte Ardal anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Rehhoff

Udover at danske arbejdstagere åbenbart er bedre lønnede end de franske, så er fordelingen af jobchancer sikkert også bedre på det danske arbejdsmarked i og med, at folk ikke er helt så uopsigelige som i Frankrig. Umiddelbart betyder det nok mindre jobsikkerhed i Danmark, men til gengæld opstår der så også flere jobåbninger. Ungdomsarbejdsløsheden er vist også en hel del højere i Frankrig, en del af forklaringen kan jo være de svært uopsigelige arbejdskontrakter, som så på den anden side gør, at der ikke opstår så mange jobåbninger og som så gør det svært for unge at komme ind på arbejdsmarkedet og nogen af dem ender med at stemme på Le Pen, hun har vist en pænt stor opbakning blandt franske unge.

Odin Rasmussen

Fordelingspolitisk er Marine Le Pen venstreorienteret i forhold til Macron. Hvordan ville den danske befolkning stemme i et valg mellem fx. Martin Lidegaard eller Anders Samuelsen og Pia Kjærsgaard eller hende fra de Ny borgerlig. ?
I 2015 stod valget mellem 2 Macron/Hillary Clinton/Obama-typer til statsminister posten i Danmark - den ene dog støttet af højrefløjen, der også i dk gik frem ved det valg. Nationalister er åbenbart ofte venstreorienteret på det økonomiske område ihvertfald i deres retorik og det er måske nationalisternes engagement på det sociale område, der giver dem integritet i større gruppers øjne ? så udover at det åbenbart er ubærligt at måske 35-40 procent stemmer mod Macron - Tine Byrckel er jo en god eksponent for den lidt luftige filosofiske og kulturelle tankegang, som meget intellektuelle mennesker, mest studenter, venstreorienterede og sådan nogen med akademisk uddannelse og fint job - sådan nogen, der ikke rigtigt interesserer sig for de virkelige problemer her i verden. Information var oprindeligt et blad for modstandsbevægelsen under anden verdenskrig, senere blev det en lille liberal avis og senere igen et talerør for ungdomsoprøret (vserne). Idag er det sådan avis for dem der stemmer SF, radikale venstre og Alternativet. Dem med de alternative løsninger, dem der gerne vil give mere til de arbejdsløse, pensionister og samfundets svage og samtidig være real-politiske og have lavere skatter. Det er ikke realiteterne der trykker når man skal finde løsninger på verdens problemer på Informations redaktion eller SF og tilsvarerne utopistiske bevægelser. Men det er jo også ligegyldigt da fantasi og drømme for fremtiden er super-interessante. Det kan vi allesammen lide at høre på.

Odin Rasmussen

Valget er afgjort Macron fører stort i meningsmålingerne. Jeg læste lige at flere millioner børn er ved at dø af sult i Yemen.

Odin Rasmussen

Makroner består mest af luft og tomme kalorier. Man kan få dem i alle politisk korrekte farver. Det er en overklasse dessert. Hvordan det forholder sig med præsident Macron vil tiden vise.
Der går vist lidt inflation i ordet fascisme henne på Information ?