Læsetid: 5 min.

Selvfølgelig skulle vi stemme Macron, men det bliver bare værre næste gang

For Édouard Louis, der har beskrevet det Frankrig, der stemmer Le Pen, var der ingen tvivl om, at man skulle stemme Macron. Også selv om det netop er politikere som ham, der er skyld i arbejderklassens misére
I går sikrede Emmanuel Macron sig fem år som Frankrigs næste præsident efter en sikker sejr over Front Nationals Marine Le Pen. 

I går sikrede Emmanuel Macron sig fem år som Frankrigs næste præsident efter en sikker sejr over Front Nationals Marine Le Pen. 

Thibault Camus

8. maj 2017

I landsbyen Hallencourt i Pikardiet, hvor forfatteren Édoaurd Louis voksede op, ville Frankrigs næste præsident uden tvivl have heddet Marine Le Pen.

De 1.300 borgere stemte med næsten 34 procent på hende ved valgets første runde.

Da Édouard Louis boede i den tidligere industriby, nu hærget af arbejdsløshed, hed han Eddy Bellegueule, havde for løse håndled til både sin far og byens machomiljø, blev mobbet i skolen og rejste bort.

Édoaurd Louis skriver nu ph.d. i sociologi og har skrevet to romaner, for at »give arbejderklassen stemme«. Information får fat i ham inden valget. Han taler over skype fra New York, han er en efterspurgt forfatter, men hans indignation er intakt.

Han er ikke det mindste i tvivl om, at det rigtige var at stemme Macron.

»Hvis man undersøger årsagerne til, at folk stemmer Le Pen, er det netop folk som Macrons skyld. Vi er i den forfærdelige situation, at medicinen og giften er en og samme mikstur.«

– Men som filosoffen Derrida formulerede det, så skal man vel så blot finde den rette dosis?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Flemming Berger
 • Ejvind Larsen
 • Jes Enevoldsen
 • Anders Jensen
 • Jan Weis
 • Henriette Bøhne
 • Niels Duus Nielsen
Espen Bøgh, Flemming Berger, Ejvind Larsen, Jes Enevoldsen, Anders Jensen, Jan Weis, Henriette Bøhne og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Ørsted-Jensen

pecimisme kan være selvopfyldende hvis den blir omsiggribende

Robert Ørsted-Jensen

den der længsel efter kommunismen er sgu ikke brugbar til meget

Déjà vue.
Hvorfor blev vi gamle i gårde mindet om scener i de gamle propagandafilm fra nazisternes partidage i Nürnberg – denne iscenesatte enkeltmandsmarch hen til den forsamlede og ekstatiske masse, Adolf med den obligatoriske hængerøv i sine SA-bukser med skrårem, op mod tribunen med de store draperier og lydkasterne i baggrunden, ikke til tonerne af tysk marschmusik, men til fransk popmusik og van Beethoven – det hele dengang i en nøje planlagt kulisse af en Albert Speer – denne ét af fascismens kendetegn med sine opbud af den bedøvede ’varme masse’ i gaderne og i dertil indrettede omgivelser for systemets propaganda – ’pludseligt var der sort af mennesker’ – og magten holdt flammetaler og alle blev glade … ;-)

Michael Hullevad, Søren Ferling, Egon Stich og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Man ser det for sig- en ny Hitler i svøb

https://www.information.dk/kultur/2017/04/macron-blevet-beskyldt-alverde...

Ikke sandt?

Nu var det jo ikke nogen helt almindelig musik af Beethoven, der blev spillet under Macrons enlige spadseretur op til podiet, hvor han på behørig vis ville takke for valget og forpligte sig til at vise sig værdig til det. Det var Beethovens nok så bekendte musik til Schillers Ode an die Freude, der afslutter hans 9. og sidste symfoni. Den ode, der besynger menneskehedens fællesskab, og som meget passende er blevet valgt til EU's hymne. Alle Menschen werden Brüder!

Eva Schwanenflügel, Jørgen Mathiasen, Arne Lund, Robert Ørsted-Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En sejr der ikke er set sin magen siden Phyrros var konge i Grækenland.

M. Macron - arbejderklassens Miesemacher.
Alle Brüder werden Menschen - en efterspurgt mangelvare blandt liberalismens humorforladte proselytter, for der er åbenbart ikke noget at grine ad, men meget at misforstå … ;-)

Tom W. Petersen

1. Betragtninger, der involverer Hitler, har ingen plads her.
2. En idé - for at få resten af menneskeheden med: Alle Menschen werden Schwester!

Henrik Leffers

Macrons valgsejr kunne jo skyldes, at franskmændende er klogere end mange er her... -De forstod godt, at EU er uhyre vigtig for Frankrigs status i Europa og helt afgørende for Frankrigs økonomi! Det undrer mig, at så få her forstår, at vores levestandard er helt afhængig af vores medlemskab af EU! -Og endnu mere over, at Ritzau pressen synes ekstremister (som Le Pen!) skulle dækkes mere i danske medier, end det som 65% af franskmændene endte med at stemme på!

David Zennaro, Jens Winther, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Anne Mette Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Macron er stadig rødere end de danske socialdemokrater.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Anne Mette Jørgensen, Ole Henriksen, Torben K L Jensen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Oh vandringsmand, ryf!"

En fuldstændig neutral tv-seer-observation, helt uden politisk stillingtagen – ja, man kunne nærmest kalde den holdningsløs, men … den lange, lange, utroligt lange, ensomme vandring ned ad trapper, hen over en totalt mennesketom(!?) plads, virkede ærlig talt besynderlig. Og som om vandreturen i sig selv ikke var besynderligt nok, kunne man desuden, for hvert skridt Macron tog, tydeligt se … hans fodsåler! Virkelig besynderligt. ;)

Anne Mette Jørgensen

Fantastisk charmerende, og måske en folkeforfører.
Det må tiden vise.
Men hvorfor mon jeg får Obama tanker og ikke mindst hvad der derefter følger?

Poul Sørensen

Det bliver sværere næste gang fordi Putin har opdaget at højreorienterde populister ikke kan få magten med mindre han "hacker " valget til fordel for de højreorienterede....så tyskerne må hellere tage deres forholds regler.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Evan Knudsen

“I already quoted Didier Eribon [French author and philosopher], who said: ‘A vote for Macron today, is a vote for Marine Le Pen four years in the future.’ We’re just caught in this vicious circle. Macron means business as usual. But it’s precisely this business as usual that will give new strength to Marine Le Pen. It takes time. She can wait. One election, two elections, three. In the end, she may win,” he said. - Zizek

Michael Hullevad, Janus Agerbo og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Macron repræsenterer en type liberal, som vi slet ikke kender her i Pærekøbing. Dels har han stor indsigt i filosofi og kunst. Og dels favner han bredere end de gængse neo-liberale pinger. Har vi her i landet andre "intellektuelle" liberale politikere end Henrik Dahl? (La' væ' og grine).
Det virker som om - men sådan var det jo også med Obama - at Macron er godt klar over, at liberalismen ikke blot skal fungere som en sminket udgave af den gode gamle imperialisme. Men at der skal stræbes efter et ligevægtssamfund.
Det kan vi som venstreorienterede jo så mene, langtfra er godt nok, men det er dog klart bedre end de kolossale og groteske klasseforskelle der er i Frankrig.
Og kan så få ryddet op i den omfattende korruption, nepotisme og skatteundragelse, ja, så tager jeg sq hatten af for ham, selvom han stadig ikke er min kop te..

Steffen Gliese

Arne Lund, jo mere jeg hører om ham, jo mere bliver han nøjagtig min kop the: en mand, der er hastigt på vej til at finde de klassiske socialdemokratiske dyder frem igen og genskabe helt almindelige og ikke specielt velstillede borgeres mulighed for at tage fuldkommen del i samfundslivet.

Odin Rasmussen

Tænk sig, at en populist uden et egentligt parti i ryggen kan vinde et præsidentvalg i en af Europas største magter!

Tom W. Petersen,
ser nu, at der nok er behov for at gøre dig opmærksom på, at der ikke er foretaget nogen sammenligning med historiske personer, men kun åbenbare ligheder med tidligere regimers måde at iscenesætte masseforsamlinger – noget vi for resten på det seneste også har kunne se i Tyrkiet for fuld udblæsning – det er også et novum - og ikke et af de mest beroligende set med historiens briller …

Men måske du vil forklare årsagerne til disse massefænomeners genkomst midt i et europæisk demokrati - er det bare ungdommelig historieløshed eller er det noget værre ...

Espen Bøgh

Macron er et Paradox - "en mand fra eliten der vil en revolution af eliten", - kan det være mere "fairy-tale" agtigt end lige netop det og på trods af den virkelige alvor der ligger i det for Frankrig.

Frankrig har "hovedpine" og så tog landet en kalktablet, men den fjerner ikke hovedpinen.

Den gamle politiske elite har kørt landet i sænk, og der er kun håbet om frelse tilbage, - hvilket Macron da også tilbyder som det eneste reelle politisk, men håbet skal antage konkrete former og til det skal han bruge andre stemmer, nemlig dem fra nationalforsamlingen, og selv efter valget hertil kan det blive meget svært - ja måske umuligt for Macron af bringe konkrete resultater, og en Qvick-vask bliver det næppe til med den afhængighed han har af nationalforsamlingen, og det selv efter det nyvalg hertil som næppe vil give hans parti absolut flertal.

Mange af de nye han muligvis vil få ved et nyvalg til nationalforsamlingen vil være helt uden elelr ringe politisk erfaring, -men skidt pyt kunne man sige,- sådan er det også i Danmark, så hvad er forskellen!?

Vist kan han opnå nogle resultater med højrefløjen i nationalforsamlingen, - men det bliver næppe omkostningsfrit på andre væsentlige områder hvor det sociale spiller ind.

Det bliver højst sandsynligt han kommer til at træde vande ligesom Hollande og blot sidde 5 år, og ende som en "latterlig revolutions apostrof" i Frankrigs historiebøger.

Jørgen Mathiasen

Havde Pernille Skipper haft valgret i Frankrig, havde hun søndag stemt på E. Macron. Det samme vil en hel del af Skippers vælgere ikke sige, og i Frankrig ville Melanchon ikke tage ansvaret for at forhindre en Marine le Pen i at blive præsident. Valget af hende havde været et ansigtstab af gevaldige dimensioner for Frankrig, nu kan man indskrænke det til at gælde bl.a. Melanchon.