Nyhed
Læsetid: 5 min.

SF vil have de danske styrker hjem fra Irak

Afsløringen af irakiske sikkerhedsstyrkers tortur, voldtægt og mord på sunnimuslimer får flere partier til at kræve, at de danske styrker trækkes hjem fra Irak. Regeringen og Socialdemokratiet afviser
Danske specialstyrker i Irak. ’Vi har hidtil ment, at Danmark skulle støtte den irakiske regering, men nu har vi nået et punkt, hvor vi er nødt til at trække os ud af krigen mod IS,’ siger SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Danske specialstyrker i Irak. ’Vi har hidtil ment, at Danmark skulle støtte den irakiske regering, men nu har vi nået et punkt, hvor vi er nødt til at trække os ud af krigen mod IS,’ siger SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Udland
31. maj 2017

Pressefotograf Ali Arkady troede, at han skulle fortælle historien om den irakiske hærs heltemodige befrielse af Mosul, da han lod sig indkvartere sammen med den irakiske Emergency Response Division syd for byen. Men det viste sig at blive en rejse til helvede.

Sådan beskriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel de forfærdelige billeder af overgreb på sunnimuslimske fanger, som deres fotograf kom hjem med fra den belejrede by. Fanger smertefuldt ophængt i omvredne arme, en bagbunden mand, der skydes gang på gang, fingre, der bores dybt ind i øjenhuler. Tortur. Voldtægt. Mord.

De rystende billeder er gået verden rundt og får nu flere danske partier til at kræve, at Danmark stopper sit samarbejde med de irakiske sikkerhedsstyrker og trækker sig ud af koalitionen mod Islamisk Stat (IS).

Den forkerte vej

Et af de partier, som mener, at de nye overgreb er dråben, der får bægeret til at flyde over, er SF.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at der stadig foregår den slags voldsomme overgreb. Det bør få alvorlige konsekvenser,« siger partiets forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

»Jeg har tidligere støttet indsatsen i Irak og håbet, at premierminister Haider al-Abadi fik styr på tingene, men det går tydeligvis ikke i den rigtige retning, og så må vi spørge os selv, om indsatsen står mål med resultaterne.«

Den tidligere udenrigsminister anerkender, at det går fremad med at besejre IS. Men det er ikke nok, mener han.

»Krigen mod IS er på vej ind i en ny fase, hvor vi er nødt til at revurdere den danske indsats. Vi har hidtil ment, at Danmark skulle støtte den irakiske regering, men nu har vi nået et punkt, hvor vi er nødt til at trække os ud af krigen mod IS,« siger Holger K. Nielsen.

Ifølge SF’s ordfører kan de danske styrker passende trækkes hjem i forbindelse med indgåelsen af et nyt forsvarsforlig, som skal være på plads inden nytår.

»Vi bliver alligevel nødt til at prioritere i den forbindelse. Forsvaret kan alligevel ikke være med alle steder. Derfor bør vi skære ned på vores tilstedeværelse i Mellemøsten og i stedet prioritere f.eks. indsatsen i Baltikum.«

Tid til handling

Også Enhedslisten mener, at Danmark skal stoppe træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker. Og det skal ske omgående, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

»Danmark bør omgående stoppe sin støtte til den irakiske regering og i stedet støtte kurderne,« siger han

»Danmark bør omgående stoppe sin støtte til den irakiske regering,« siger han.

»Det er ikke nok at fordømme og kræve en undersøgelse, sådan som den danske regering hidtil har gjort. Regeringen har haft en naiv tro på, at overgrebene vil blive stoppet. Men det sker jo tydeligvis fortsat. Det er på tide at sætte handling bag de fine ord om overholdelse af menneskerettighederne.«

Hos Alternativet er fredsordfører Rene Gade også dybt skeptisk over for Danmarks fortsatte træning af de irakiske sikkerhedsstyrker og indkalder derfor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til et hastesamråd sammen med SF.

»Det er frygtelig oprørende, at de her overgreb bliver ved med at ske. Men jeg er desværre ikke overrasket. Det er tydeligt, at hverken Danmark eller den irakiske regering har styr på, hvad de irakiske styrker foretager sig i krigen mod IS,« siger Rene Gade.

»Derfor må Folketinget alvorligt overveje, om en fortsat militær tilstedeværelse i Irak er den rigtige måde at skabe fred på. Vi kan ikke støtte, at Danmarks flag står lige ved siden af Iraks, når den her slags ting sker. Vi kan ikke være ambassadører for en irakisk regering, der lader sådan noget ske.«

IS er vigtigst

De tre partiers ønske om at trække de danske styrker hjem falder imidlertid på gold jord hos de større partier i Folketinget. Venstres forsvarsordfører, Michael Aastrup Jensen, afviser på regeringens vegne, at Danmark bør forlade koalitionen mod IS på grund af de fortsatte overgreb.

»ISIL (Islamisk Stat, red.) udgør en sikkerhedstrussel mod Europa og Danmark. Derfor skal terrororganisationen uskadeliggøres, og det kan kun ske i samarbejde med Iraks hær og politi,« siger han.

»Jeg har mødt mange af de irakiske soldater, der kæmper en fælles kamp med os mod ISIL. De var topprofessionelle og har været med til at yde et vigtigt bidrag. I det omfang, at der sker overtrædelser af menneskerettighederne, skal det naturligvis understreges over for de irakiske myndigheder, at det er uacceptabelt. Det ændrer dog ikke ved, at den danske og vestlige indsats i forhold til Iraks hær har båret frugt.«

En alvorlig sag

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) understreger, at regeringen ser med »stor alvor på de beskyldninger, der er blevet rejst mod irakiske sikkerhedsstyrker« og kræver, at »alle beskyldninger af denne art bliver undersøgt til bunds«.

»Viser det sig, at nogle af beskyldningerne kan bekræftes, så forventer vi omgående handling fra den irakiske regerings side, og at de ansvarlige bliver draget til ansvar,« siger han i et mailsvar til Information. Det er »magtpåliggende, at den samlede internationale koalitions indsats foregår i overensstemmelse med gældende internationale konventioner og forpligtelser«.

Claus Hjort Frederiksen peger på, at de danske styrker netop underviser deres irakiske samarbejdspartnere i krigens regler, og understreger, at den danske regering flere gange har rejst problemerne over for Iraks regering.

»Senest har jeg personligt drøftet emnet med den irakiske forsvarsminister under hans besøg i København. Han bekræftede, at den irakiske regering tager spørgsmålet om irakiske sikkerhedsstyrkers overholdelse af krigens love meget alvorligt, og tilkendegav, at enhver troværdig mistanke om overgreb på civile eller tilbageholdte personer vil blive grundigt undersøgt,« skriver ministeren.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, mener også, at de danske soldater skal blive i Irak for at trække landet i den rigtige retning.

»Vi skal selvfølgelig ikke fortsætte støtten uanset, hvad der sker. Men jeg tror ikke, at forholdene i Irak bliver bedre af, at lande, der lægger vægt på krigens regler og menneskerettighederne, trækker sig ud. Det vil helt sikkert være den nemme udvej, men jeg er ikke sikker på, det også er den klogeste,« siger han.

»Det er nemt at have de rene hænders politik. Men hvad sker der, hvis alle dem, der stemmer for menneskerettighederne, forlader skuden. Hvor ender vi så?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Søndergaard

I præsentationen af artiklen om de irakiske sikkerhedsstyrkers overgreb skriver Information, at "allerede nu reagerer flere danske partier på oplysningerne og kræver, at Danmark trækker sig ud af krigen mod Islamisk Stat". Jeg ved ikke hvor den konklusion kommer fra. Den gælder i hvert fald ikke Enhedslisten. Vi argumenterer tværtimod for en styrket indsats i kampen mod Islamisk Stat. Først og fremmest ved at give massiv støtte til de kurdiske militser i YPG/YPJ og resten af de multietniske enheder i SDF (https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Democratic_Forces). Det har vi flere gange stillet forslag i folketinget, men er desværre blevet stemt ned. Angiveligt fordi flertallet hellere vil holde sig gode venner med Erdogan end gå fuldt ud ind i kampen mod Islamisk Stat.

Christoffer Pedersen, Svend Elming, Steen Sohn, Per Meinertsen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Charlotte Aagaard

"SF vil have de danske styrker hjem fra Irak"
artiklens overskrift

Glimrende idé.

Våbenleverancer er nu afskibet til YPG.
Er der to der står sammen med den amerikanske våbenindustri, så er det Trump og Søndergård - bad … ;-)

Søren Søndergaard

Jan, hvad synes du egentlig at kurderne og deres allierede i det multietniske SDF skal gøre? Lade sig slagte af Islamisk Stat? Af Assad? Af Erdogan? Eller måske skal samtlige 4-5 millioner indbyggere i de befriede områder i Rojava/Nordsyrien bare søge asyl i Danmark?

Pacifister har det ikke let.
Søren, det er en ægte Catch-22 - uanset hvad du gør, ser det håbløst ud, og lige til at fortvivle over - trods den udsigtsløse situation i Mellemøsten skal kurderne nok klare sig, som de har gjort hidtil, heldigvis, men det koster fortsat liv, og det vil flere våben ikke i første omgang desværre kunne hindre, tværtimod – men en underlig sengekammerat vi har fået … ;-)

For øvrigt, Søren, tillykke med sejren over blasfemiparagraffen! ... ;-)

Søren Søndergaard

Ja, Jan, krig og kærlighed giver ind imellem besynderlige sengekammerater. Og efter min opfattelse er der ingen tvivl om at amerikanernes støtte til YPG/YPJ kun varer ved indtil kurderne har nedkæmpet Islamisk Stat i Raqqa. Så må vi være forberedt på - og det er YPG/YPJ også - at Trump vil give Erdogan frie hænder til at nedkæmpe kurderne. Præcis derfor er det så vigtigt, at andre kræfter også støtter kurderne med våben - og hvis man ikke synes om det - humanitær bistand til at hjælpe de mange flygtninge i området og genopbygge Rojava. Her kunne Danmark spille en rolle, men folketingsflertallet har desværre flere gange afvist Enhedslistens forslag herom.

tareq aljumylee

Irak er en feil stat og DK kan ikke forsette med stotte den regjenringen son turterer sin folk og alle penger går til korrupsjon, Irakisk politikere faktisk kjøper bolig og gjøre business overalt med folks pengene. Det er tid for å stå med Irakisk folk og stotte de isteaden av å stotte feil stat.
De som har makt i Bagdad er Iranere og USA og vest oppdaget for sent at de faktisk hjelpet Iran med invasjon av Irak , Iran nå er superpower i område , nettop igar sa forsvar minister til Iran at de har irak en del av persisk land og for ivrig. USA og vesten oddelagt vårt liv og nå på tiden å gi ny liv til vårt barne barn, stop stotte Irak regjerngin og stotte Irakisk folk.

Torben Lindegaard

@Søren Søndergaard

Det er helt fint at hjælpe kurderne til at kunne forsvare sig selv - med våben og penge.

Danmarks våbenindustri er ret begrænset, så vi skal vel især bidrage med penge -
hvilket også er fint. Men det bedste ville være, at få EU til at støtte kurdernes sag.

Søren Søndergaard

Jeg har absolut intet imod, at EU støtter kurdernes kamp. Tværtimod. Men desværre er EU-lederne for tiden mere interesseret i at holde sig gode venner med Erdogan og bevilge Tyrkiet enorme beløb for at få dem til at holde flygtningene være fra vores grænser. Og den danske regering følger desværre viljeløst i EU's fodspor i dette spørgsmål.

Arash Shahr

tareq aljumylee

Hvordan mener du man kan støtte den irakiske folk som du skriver det?

Torben Lindegaard

@Søren Søndergaard

Det er fint nok, at EU betaler for de syriske flygtninges ophold i Tyrkiet - vi burde også i højere grad betale for flygtningenes ophold i Libanon og Jordan.

Men det er godt nok trist, hvis kurderne nægtes støtte, fordi vi vil sucke up til Erdogan.

Christoffer Pedersen

Som modstander af krig, vold og ufred er det svært at erklære mig enig i at Kurderne skal forsynes med våben. Men det er sværere at lade være med at være enig. Og så lidt tankevækkende at et folk som ikke har deres eget land og ikke har haft det i århundreder, ikke for længe siden er integreret som Iranere, Irakere, Tyrkere og Syriere.

Christoffer Pedersen

Det er de så også... Problemet er at de vestlige medier har svært med at fortælle sandheden hvis det ikke passer med den politik vesten fører.

Man kan vende den om, hvis kurderne skal have deres eget land skal perserne i Iran ikke så have deres? Skal Baloucherne så ikke også skal turkmanerne skal alawiterne skal yazidierne skal ALLE ikke bare have deres egen stat? skal vi to ikke også have vores stat hver? Vi er jo også SÅ forskellige, right? Man finder hurtigt ud af at sloganet, eller tanken "kurderne har ikke haft deres eget land" er bare en tanke spin fra vestlige tænketanke der er til grin. Kurderne har i tusinder af år levet i et multikulturelt samfund uden de større problemer, at de nu så skal have deres "eget" land på bekostning af andre etniciteter er til grin.

I Iran er "Kurdistan" en region og komisk nok har de fleste iranske kurder det fint med deres hverdag. Og indtil 2013-14 havde ingen i vesten hørt om Syriske kurdere der ønskede "uafhængighed" fordi de også levede fint der. Det har kun været under vestlig NATO støttet Tyrkiet og vestlig støttet Iraks Saddam Hussein at kurderne længe har følt sig forfulgte.