Læsetid: 6 min.

Den sidste sydstatsgeneral er væltet af piedestalen

Det kan godt være, at præsident Trump har sat frygt i de etniske mindretal i USA. Men selv i Sydstaterne fortsætter det historiske opgør med fortidens raceadskilte samfund og Sydens helte fra Den Amerikanske Borgerkrig. I New Orleans er general Lee netop faldet som den sidste
Den gamle sydstatskaptajn general Lee bliver fjernet fra sin piedestal i New Orelans. Robert L. Lee var øverstkommanderende for sydstatshæren, der udkæmpede borgerkrigen i 1860-65 mod nordstaterne for at bevare slaveriet. Dermed bryder New Orleans definitivt med sin grimme fortid som center for slavehandelen på den mexicanske golfkyst.

Den gamle sydstatskaptajn general Lee bliver fjernet fra sin piedestal i New Orelans. Robert L. Lee var øverstkommanderende for sydstatshæren, der udkæmpede borgerkrigen i 1860-65 mod nordstaterne for at bevare slaveriet. Dermed bryder New Orleans definitivt med sin grimme fortid som center for slavehandelen på den mexicanske golfkyst.

David Rae Morris

26. maj 2017

NEW ORLEANS – Endelig er dagen kommet. Statuen af den navnkundige sydstatsgeneral Robert E. Lee skal rives ned fra en 25 meter høj søjle på den centrale plads, Lee Circle, i Amerikas multikulturelle hovedstad New Orleans.

Dermed bryder New Orleans definitivt med sin grimme fortid som center for slavehandlen på den mexicanske golfkyst. Nedrivningen sker – typisk for den festglade by – til musik.

I et politiafspærret område nær pladsen fejrer flere hundrede New Orleans-borgere den historiske begivenhed. Jazzmusik og hip hop blæser ud af et par store højttalere. Hvide og sorte danser i en ulidelig fugtig varme.

Den kendte jazzmusiker og sanger, James Andrews, har sammen med flere dusin andre tilskuere fundet ly for solen under en nærliggende benzinstations tag.

»Jeg synes, vi skal erstatte general Lee med Louis Armstrong,« siger han grinende og praler med at have spillet gigs flere gange på jazzhuse i København, hvis navne han i øvrigt har glemt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Friis

Naturligvis korrekt og i overensstemmelse med vores tid.
Alligevel trist at historien hermed risikerer at blive genfortalt forkert eller ligefrem glemt.