Læsetid: 5 min.

Hvad sker der, hvis Donald Trump bliver stillet for en rigsret?

Den seneste nyhedsstorm om Trump, Comey og Rusland har genoplivet rygterne om en forestående rigsretssag. Her er en skitse over, hvordan et sådant forløb kunne tage sig ud
Information giver en udlægning af, hvordan en rigsretssag ville forløbe, hvis det skulle ende med sådan en for Præsident Trump.

Information giver en udlægning af, hvordan en rigsretssag ville forløbe, hvis det skulle ende med sådan en for Præsident Trump.

Pool / Abaca

18. maj 2017

Hvem har tidligere været stillet for en rigsret?

To præsidenter, Bill Clinton (1998) og Andrew Johnson (1868). Richard Nixon blev også indklaget for en rigsret af en Kongreskomité, men han trak sig fra embedet, før Repræsentanternes Hus kunne nå at stemme om sagen.

At blive indklaget for rigsretten betyder ikke automatisk, at man mister embedet. Ifølge forfatningen kan en rigsretssag sættes i værk, hvis et flertal i Repræsentanternes Hus godkender de anklager, som en Kongreskomité har udarbejdet.

Derpå ryger anklagerne videre til Senatet, hvor to tredjedele skal stemme for, førend præsidenten kan dømmes, og først derpå vil han blive fjernet fra embedet. Både Johnson og Clinton blev frikendt af Senatet og kunne dermed blive i embedet.

Hvad kan en præsident indklages for?

»Forræderi, bestikkelse eller andre større forbrydelser og forseelser«, står der i forfatningen. Hvad det så nærmere betyder, er der naturligvis ikke enighed om.

Johnson blev anklaget for lovbrud, da han fjernede krigsministeren, hvilket – i kølvandet på borgerkrigen – ikke var en beslutning, præsidenten kunne tage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Temmelig trettende hver gang der er en politisk skandale et eller andet sted på kloden, så hæfter der altid klicheen "gate" på den. Temmelig fantasiløst. Nå journalister er som bekendt dovne , det må vel være forklaringen?

Christian Larsen, Hans Aagaard og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar