Læsetid: 4 min.

’Vi har tabt et slag, men vi har ikke tabt krigen’

Efter nederlaget søndag aften lovede Marine Le Pen en ’gennemgribende forandring’ af Front National. Flere af de partisoldater, der var mødt op til valgfest, talte om den sejr, det historiske resultat trods alt er, og nærede stor tiltro til partiets fremtid
Marine Le Pen vil indlede en gennemgribende forandring af hendes bevægelse for at danne en ny politisk magtfaktor, som mange franskmænd har efterlyst, og som er mere nødvendig end nogensinde for at kunne rejse Frankrig, sagde Marine Le Pen efter at hun havde erkendt nederlaget til Emmanuel Macron

Marine Le Pen vil indlede en gennemgribende forandring af hendes bevægelse for at danne en ny politisk magtfaktor, som mange franskmænd har efterlyst, og som er mere nødvendig end nogensinde for at kunne rejse Frankrig, sagde Marine Le Pen efter at hun havde erkendt nederlaget til Emmanuel Macron

Aurore Marechal

Udland
9. maj 2017

PARIS – Der gik ikke mange øjeblikke, fra de første foreløbige resultater viste en sejr til Emmanuel Macron, før Marine Le Pen gik på talerstolen ved sin valgfest i det østlige Paris og erkendte sit nederlag.

Forinden havde tilhængere og partisoldater fra Front National buhet af resultatet og istemt Marseillaisen.

»Frankrig har valgt en ny præsident for republikken og har stemt for kontinuiteten,« sagde Marine Le Pen og talte så om behovet for en forandring af det parti, hun i 2011 arvede efter sin far og partiets stifter, Jean-Marie Le Pen.

»Jeg foreslår at påbegynde en gennemgribende forandring af vores bevægelse for at danne en ny politisk magtfaktor, som mange franskmænd har efterlyst, og som er mere nødvendig end nogensinde for at kunne rejse vores land,« sagde Marine Le Pen fra talerstolen, hvor hun også talte om den opløsning, der har fundet sted i fransk politik efter de gamle partiers nederlag i første runde af valget.

Den nye kamp vil være mellem patrioter og globalister, sagde Marine Le Pen, og for at kunne udnytte denne »historiske mulighed«, vil Front National være nødt til at undergå en forandring.

Men hvad denne forandring mere konkret skulle indebære, er endnu uvist. Dog virker det til, at et navneskift kan komme på tale, efter at bl.a. Florian Philippot, der er vicepræsident i Front National, over for fransk tv udtalte, at denne nye magtfaktor »ikke længere vil have samme navn«.

Den rette strategi?

Det er sigende for den forandring, Front National har gennemgået de seneste år, at Marine Le Pens valgaften blev afholdt i fine selskabslokaler i parken Bois de Vincennes i det østlige Paris.

I sine seks år som partiformand har Marine Le Pen arbejdet for at omdanne Front Nationals image fra et yderliggående ekstremistisk parti til et masseparti, der er spiseligt for den brede befolkning. En del af denne normalisering – eller dédiabolisation som det kaldes på fransk – har været at appellere til arbejdervælgere, der traditionelt har stemt på venstrefløjen.

Efter søndagens nederlag er spørgsmålet så, om dette har været den rette strategi. Marine Le Pens niece, der nyder stor opbakning blandt de mere klassisk højreorienterede Front National-medlemmer, sagde til fransk tv, at resultatet måtte føre til en »refleksion« over, hvad der har været positivt og negativt i kampagnen.

Florian Philippot, der er Marine Le Pens højre hånd i partiet, og som beskrives som hovedarkitekten bag normaliseringen af Front National, afviste mandag over for radiostationen Europe1, at resultatet er et personligt nederlag for Marine Le Pen. Han understregede samtidig, at hun fortsat er den »ubestridte leder af Front National«.

Efter Marine Le Pens optræden i den ophedede tv-debat med Emmanuel Macron i midten af sidste uge har der været debat om, hvorvidt den aggressive stil skadede hendes chancer. Mandag sagde en af Front Nationals europaparlamentarikere, Bruno Gollnisch, til tv-kanalen LCP, at han »personligt« ikke ville have valgt samme strategi.

Jesse Jacob/iBureauet

Også blandt de fremmødte til Marine Le Pens valgfest søndag aften var der dem, der stillede spørgsmål ved Marine Le Pens optræden.

»Jeg er meget skuffet. Både som medlem og som ven. Det er et resultat, der er konsekvensen af debatten mellem de to runder. Jeg synes, Marine Le Pen valgte en lidt mærkelig strategi, og det har desværre ført til, at hun tabte nogle point. Det er min helt personlige holdning,« sagde Béatrice, der kaldte sig en gammel ven af Marine Le Pens familie.

Hun tilføjede, at det ikke desto mindre har været et godt valg for Front National. »Franskmændene, men også resten af Europa og verden har forstået, at vi ikke er racister eller fremmedfjendske. Vi elsker ganske enkelt bare vores land, og vi vil gerne bevare vores nationale identitet.«

Et andet partimedlem, Damien, sagde, at Front National nu må »op på hesten igen og fortsætte kampen«.

»Visse personer vil sige, at der var en dynamik, der blev ødelagt efter tv-debatten. Men en debat kan ikke ændre alt. Det er rigtigt, at det er en skam. Men ellers synes jeg, at kampagnen har været god. Vi har haft to projekter, der er radikalt forskellige.«

Kampen fortsætter

Selv om prognoserne op til valgdagen entydigt pegede på Emmanuel Macron som vinder, var flere af de fremmødte partimedlemmer og tilhængere søndag aften klædt på til fest. De gik omkring med blå roser i hænderne og, for mange af mændenes vedkommende, små blå rosenknapper i reversen.

Midt i nederlaget fejrede mange af dem den sejr, som resultatet samtidig er for Front National.

»Jeg er nødvendigvis en anelse skuffet over resultatet, for det er et nederlag. Men jeg kan også se det fra den positive side. Vi har fået mere end en tredjedel af stemmerne og næsten 11 millioner vælgere. Det er en ny rekord, der har aldrig tidligere været så mange mennesker, der har vist os tillid. Så i forhold til det er det en sejr,« sagde Euryanthe Mercier, der er medlem af Front Nationals ungdomsorganisation.

Ligesom flere af de øvrige partimedlemmer havde hun fortsat stor tiltro til Front Nationals fremtid.

»Vi har flere kampe at kæmpe. I næste måned er der parlamentsvalget, så alt er ikke tabt. Som vi ofte siger i Frankrig: vi har tabt et slag, men vi har ikke tabt krigen.«

Spørgsmålet er, om Front National vil kunne udnytte det trods alt historisk gode resultat, Marine Le Pen opnåede søndag, i det kommende parlamentsvalg. I den nuværende nationalforsamling har partiet blot to medlemmer, men Front National håber at kunne mangedoble antallet af medlemmer og blive et førende oppositionsparti.

»Kampen fortsætter. Det er en skam, at Frankrig har valgt endnu fem års hollandisme,« sagde Manon, der har været medlem af Front National i to år, og som trods nederlaget sagde, at hun ser frem mod at være i opposition til Frankrigs nye præsident: »Vi er partiet, der kæmper imod den forfærdelige føderalisme, ultraliberalisme og kommunitarisme, alt det er vi i opposition til.«

Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her