Læsetid: 4 min.

Transpersoner er udtryk for forandring i det konservative islamiske styre

Iran er det land i verden, hvor der bliver foretaget næstflest kønsskifteoperationer. Alligevel kæmper transpersoner for at blive accepteret. Landet, der afholder præsidentvalg i dag, befinder sig nemlig i en balancegang mellem et dogmatisk islamisk styre og et stadig mere moderne samfund
Iran er det land i verden, hvor der bliver foretaget næstflest kønsskifteoperationer. Alligevel kæmper transpersoner for at blive accepteret. Landet, der afholder præsidentvalg i dag, befinder sig nemlig i en balancegang mellem et dogmatisk islamisk styre og et stadig mere moderne samfund

Vahid Salemi

19. maj 2017

»Det hele begyndte, da jeg var otte eller ni år gammel. Mine forældre tog mig til lægen, fordi jeg blev ved med at sige, at jeg var en dreng.«

Sådan beskriver Amir nogle af sine første oplevelser som transkønnet. Amir er 28 år og fra Shirāz i den sydvestlige del af Iran. I 2005 fik han bemyndigelse til en kønsskifteoperation, og ligesom 15.000-20.000 andre iranere lever han i dag som transkønnet.

Som et af de eneste lande i Mellemøsten anerkender Iran nemlig transkønnethed og udfører kønsskifteoperationer – selv om landet er dybt religiøst, og homoseksualitet anses som en forbrydelse. Mænd, der udlever deres homoseksualitet, straffes med døden, mens kvinder straffes med piskeslag, indtil den fjerde gang de begår ’forbrydelsen’. Den fjerde gang straffes de med døden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Endnu et tegn på, at det Iranske teokratiske/politiske system er langt mere komplekst og nuanceret, end det, der normalt præsenteres i de vestlige medier (Information undtaget, forstås).

Man kan spørge sig selv, hvis teokraterne i Vogternes Råd virkelig er øverste myndighed i Iran, og transseksualitet er imod den sande Islamiske lære, hvorfor har de da overhovedet tilladt at foretage kønsskifteoperationer i landet?

En sidebemærkning: Det iranske poltiske system, med sine særlige 'Checks and Balances', hvor Vogternes Råd fungerer som en 'moralsk vetomyndighed' er i princippet ikke så dårlig en idé. I en passende variant, er det måske netop sådan noget, der kunne redde de moralsk anløbne vestlige demokratier.

/O