Læsetid: 6 min.

Tyske socialdemokrater vil lempe sparepolitikken for at støtte Macron

På sin første dag som præsident møder Macron i dag en forbeholden Merkel i Berlin. Den socialdemokratiske udenrigsminister Sigmar Gabriel kræver derimod et opgør med den ufleksible tyske sparepolitik for at give mere spillerum for europæisk vækst og Macrons franske reformer. Det vil nemlig koste tyskerne langt mindre end en sejr til Marine Le Pen ved næste franske præsidentvalg, mener han
15. maj 2017

Europa skrumper. Dramatisk endda. Både befolkningsmæssigt, økonomisk og politisk udgør Europa en stadig mindre del af verden. Efter USA’s vending mod Asien under Obama og den nye protektionisme under Trump er der derfor ingen tvivl: Selv store europæiske lande som Tyskland og Frankrig vil i fremtiden være chanceløse på egen hånd, uden et fælles Europa.

Så entydigt er udgangspunktet i den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriels nye bog Neuvermessungen (’Nyopmålinger’), som socialdemokraten præsenterede i Berlin dagen efter Emmanuel Macrons valgsejr i Frankrig.

»Jeg vil sætte gang i en debat om, hvad vi må indstille os på, hvad vi skal kæmpe for og imod i en opbrudstid med migration, digitalisering, globalisering og forbitret renationalisering,« lød det fra en selvsikker Gabriel, der ved præsentationen af bogen blev flankeret af en skamrosende EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det lyder troværdigt, at SPD i første omgang vil følge Macrons ønsker om en lettelse af tysk sparepolitik i EU for at få det franske TGV-tog til at køre hurtigere. Men lur mig om ikke en Angela Merkel kan se dette - hun er en forstandig politiker med en ubarmhjertig finansminister.

Tricket består i overraskelsen - og desværre kan det næppe lade sig gøre i dag - at Macron får gode løfter med tilbage, så han kan vinde valget i næste måned. Men .. det er en god start for de to store EU-lande, når de forbrødres.

For så er de stærke.

Bartsch og Wagenknecht fra Die Linke udtrykker problematikken klarest:

■»De mange Le Pen-vælgere er endnu et advarselssignal for Europa. Hvis vi fortsætter den asociale politik, vil Europa ødelægges. Også Macrons planer om sociale nedskæringer og yderligere angreb på arbejdstagerrettigheder vil styrke Le Pen i fremtiden.«

kjeld jensen, Arne Lund, Flemming Berger, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Hvordan kan det være, Steen Sohn, at Die Linke har svaret på et kompliceret problem?

Hvordan kan det være, at de også vender tingene på hovedet ved at insinuere, at Le Pen er socialt indstillet?

Det minder mig om omfavninger herhjemme mellem Enhedslisten og Dansk Folkeparti, så der er løst krudt i din kanon !!

Macron har muligheden for at vende bøtten i Frankrig og skabe vækst for pokker.
Det er jo det, det hele drejer sig om, Frankrig er gået i stå, fordi de mange fagforeninger bestemmer udviklingen - og det kan du nok ikke lide at høre, vel?

De har sejret at Pommern til, som Thomas Nielsen engang udtrykte det. Og det var dengang, hvor Pommern var en del af DDR-regimet, der heller ikke havde Ostmark til en juleappelsin.

Torben K L Jensen

"Tysk sparepoltitik har gjort mere for splittelsen i EU end nogen anden politik"
Mogens lykketoft.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Der er jeg så ikke enig med mit ærede medlem - Lykketoft.
Tyskland har altid haft et forbehold mod at give lån til folk, der ikke har sparet op.
For at købe et hus i 1970erne skulle man vist have sparet 50% op, før man fik lov til at låne til resten.
I Danmark var det vist 20% - og nogen siger, at det er for højt sat. S

Se hvad der skete i 00erne, hvor Fogh lovede guld og grønne skove med de afdragsfrie lån.

Så jeg vælger at tro, at Lykketoft havde en tanke med sit udsagn - at i særlige situationer, f.eks. Italien, Spanien og Portugal - der skulle man fare med lempe.

Du får mig ikke til at tro på, at han går ind for at låne grækerne penge efter det rod, de har skabt sig efter at træde ind i Euro'en.

Selv IMF kritiserer jo sparepolitikken, Hans Jørn Storgaard Andersen– og støttes heri af Die Linke:

„Dass die Ungleichheit in Deutschland inzwischen nicht mehr nur von der LINKEN, sondern immer öfter auch von Institutionen wie dem IWF kritisiert wird, sollte der Bundesregierung zu denken geben.
Schritte hin zu mehr Gerechtigkeit sind nicht nur aus sozialen Gründen geboten, sondern auch ökonomisch sinnvoll. Wir begrüßen die Forderung des IWF …

https://www.linksfraktion.de/presse/pressemitteilungen/detail/linke-unte...

kjeld jensen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Frankrig, hele eurozonen og hele EU har det til fælles, at arbejdsløsheden er for høj. D.v.s. at der er en dårlig balance mellem udbud og efterspørgsel. Derfor skal EU's økonomiske regler og dogmer justeres. Hvis Tyskland ikke vil støtte dét, er det for egoistisk. Men det lyder da godt, at SPD vil have fokus på fælleseuropæiske interesser, når der igen skal føres koalitionsforhandlinger.

Torben K L Jensen

Han Jørn Andersen
Med andre ord : Du er ikke ikke enig med IMF - OECD - Lykketoft - Nobel-pristagerne Joseph Stieglitz og Paul Krugman der kaldte Stabilitetspagten "Selvmordspagten" dikteret af Schäuble i Tyskland og tænk på hvor hurtigt USA og UK fik rettet op på arbejdsløsheden og her kommer så EU med fire års forsinkelse - ikke fordi - men på trods af.

Steffen Gliese

Penge er intet værd, aktivitet skaber værdi - pengenes eneste reelle værdi er, at de kan understøtte menneskelig aktivitet i samfundet.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Næh, jeg er ikke enig med de navne, du anfører.
Jeg kan bedre lide tyskernes sparsommelighed !!
Men måske Frankrig bør have hjælp i deres akutte situation?
Vi får se, om det lykkes Macron at få rettet Frankrig op.

AntiEU-folket (DF og EL) jubler vel, hvis det ikke lykkes.

Le Pen er - med et glemt udtryk - socialfascist. Det forklarer hvordan hun er i stand til både, at tordne mod storkapitalen, have en socialpolitik, der (i retorikken) ligger et godt stykke til venstre for midten og samtidig give luft for fremmedhadet/-angsten.
Socialfascismen er ikke af ny dato. I det 3. rige gik en gruppe National-Bolchevikker over til Hitler i 1932-33. Mussolini var også på lange stræk socialfascist. Flere af Østeuropas fascistbevægelser ligeledes. Og her til lands...? Skriv selv, for jeg må ikke for redaktørens algoritmer.

Mht. den tyske sparepolitik, der ridder Middelhavslandene og især Grækenland som en mare. Jeg - og sikkert mange andre - håber vel på, at arkitekten bag den strenge kurs (protestantisk etik?), Wolfgang Schäuble, ikke ville genopstille til efterårets valg til Forbundsdagen. Det ser det desværre ud til, at han gør. http://www.tagesspiegel.de/politik/bundestagswahl-2017-schaeuble-will-es...
Og Schäuble er næppe indstillet på, at følge Macrons anbefalinger om en opblødning af den hårde kurs.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Arne Lund: Jeg er ikke helt enig med dig vedr. Wolfgang Schäuble og hans ekstreme spareiver, idet jeg mener, at Italien, Spanien og Portugal har lært af hans lektie.

Det var det ene, det andet er så, hvem der mon bestemmer i den tyske regering - ham eller Merkel? Jeg tror, at det er den sidste, der sammen med en Macron kan løsne op for stivheden i Euro-gruppen i EU.

Det vil være det store projekt i de næste 4-5 år - at få truffet en ret vigtig beslutning: Er du med eller ej? Danmark synes at blive sorteper med de mange nej'er til at økonomisk samarbejde.